ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ένας φτερωτός οιωνός

Του Γιάννη Μοσχονά*

Ένα πουλί που πετάει, αποτελεί και αποτελούσε πάντα σύμβολο ελευθερίας για τον άνθρωπο. Η απελευθέρωση ενός πουλιού, όταν μάλιστα αυτό είναι εκπρόσωπος της άγριας πανίδας του τόπου μας, που απειλείται με εξαφάνιση, οφείλει να έχει τον συμβολισμό τόσο του έμπρακτου σεβασμού μας προς τους κανόνες της φύσης, όσο και της αναγνώρισης των ευθυνών μας για ό,τι άσχημο έχουμε προκαλέσει στο περιβάλλον.

Μια τέτοια όμορφη εμπειρία είχα την τύχη να ζήσω μαζί με τα παιδιά μου πρόσφατα και την οποία δεν επιθυμώ να κρατήσω μόνο για τον εαυτό μου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την 21η του Απρίλη που μας πέρασε, στο χωριό Αχλαδές του Δήμου Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με την διοργάνωση των τοπικών φορέων και με θέμα «Oι Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και οι επιπτώσεις της χρήσης τους προς το περιβάλλον». Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης, πάνω στην ταράτσα της αίθουσας της ημερίδας, προσγειώθηκε ανώμαλα ένας απρόσκλητος επισκέπτης.

Επρόκειτο για ένα είδος γύπα γνωστό στην Ελλάδα ως όρνιο ή σκάρα ή καναβός με την επιστημονική ονομασία Gyps Fulvus.

Για καλή του τύχη, μεταξύ των εισηγητών της ημερίδας ήταν προσκεκλημένοι και επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι οποίοι εξετάζοντας το πουλί διαπίστωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί και ανέλαβαν την ευθύνη της περίθαλψης του.

Το τυχαίο(;) περιστατικό αποτέλεσε για τους ομιλητές απτό παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων των Α.Π.Ε. πάνω στην άγρια πανίδα του τόπου μας.

Παρουσιάστηκαν σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία οι ανεμογεννήτριες, ως όψιμοι κατακτητές της σύγχρονης τεχνολογίας, εγκαθίστανται ολοένα και περισσότερες στις κορυφογραμμές της Κρήτης, οι οποίες αποτελούν τις «ιδιαίτερες πατρίδες» των πουλιών αυτών, διαταράσσοντας τις ισορροπίες τους .

Πολλά είναι τα φτερωτά μέλη της άγριας πανίδας των περιοχών αυτών που σκοτώνονται κάθε χρόνο από τα «σιδερένια φτερά» της αιολικής ενέργειας.

Τα υπόλοιπα μέλη, διαισθανόμενα την απειλή του κινδύνου μεταναστεύουν φοβισμένα σε χαμηλότερα ύψη προς τη μεριά του κάμπου, όπου εκεί τα περιμένουν «ελεύθεροι σκοπευτές» και δηλητηριασμένα δολώματα.

Την Κυριακή που μας πέρασε βρεθήκαμε ξανά στην περιοχή του Αχλαδέ, όλοι εμείς που γίναμε μάρτυρες της κραυγής της φύσης δια μέσου ενός θύματος-εκπροσώπου της, για να βιώσουμε την εμπειρία της απελευθέρωσης του υγιούς πια, μετά το τέλος της περίθαλψης του «Κλάδου». Έτσι ονομάσαμε το τυχερό μέσα στην ατυχία του άγριο πουλί, προς τιμήν του εμπνευστή της εκδήλωσης της 21ης του Απρίλη και εξαίρετου συντοπίτη μας Αλέκου Κλάδου.

Αφού τίναξε δοκιμαστικά δυο τρεις φορές τις τεράστιες επιβλητικές φτερούγες του, καθισμένος στο πιο ψηλό σημείο του χωριού στον λόφο του Αγίου Φανουρίου και αφού είχε κλέψει όλες τις εντυπώσεις από εμάς τους γήινους θαυμαστές του, ο φτερωτός οιωνός πέταξε ψηλά στον ουρανό για να συναντήσει ξανά τη μοίρα του.

Όση ώρα προσπαθούσε ο «Κλάδος» με κυκλικές κινήσεις να ανακτήσει στον ουρανό το ύψος που του αξίζει, εμείς όλοι που κοιτούσαμε μόνο ψηλά, ευχηθήκαμε η παρουσία του στον τόπο μας να αποτελέσει, (ως ένας ιδιαίτερος «κλάδος» Ελέας), σύμβολο ειρήνης ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός


Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
17/6/2013

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions