ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ξεμπλοκάρουν στα γρήγορα τους οικοδομικούς συνεταιρισμούςΞεμπλοκάρουν στα... γρήγορα τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Στο ξεμπλοκάρισμα όσο το δυνατόν περισσότερων οικοδομικών συνεταιρισμών στοχεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Όπως επεσήμανε στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΥΠΕΚΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, «προχωρούμε στη δημιουργία και τη λειτουργία "Τράπεζας Γης"».

Ουσιαστικά αυτή θα λειτουργεί ως μία «Αγορά Δικαιωμάτων Γης», μέσω της οποίας θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται στην επίλυση του γόρδιου δεσμού των οικοδομικών συνεταιρισμών. Εδώ και μήνες στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού το ΥΠΕΚΑ αναζητά λύση για τα χρονίζοντα ζητήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανήλθε χθες στο θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει «να δώσουμε τη δυνατότητα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων».

Μάλιστα, για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, όπως είπε ο υπουργός, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ θα λειτουργήσει ως «one stop shop» (υπηρεσία μιας στάσης) για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες. Όλες οι διαδικασίες («Τράπεζα Γης», one stop shop) θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων ακόμη και για όσους συνεταιρισμούς βρίσκονται σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις αλλά και εκείνους που είχαν προβλήματα χωροθέτησης. «Στόχος είναι να "ξεμπλοκάρουν" όσο το δυνατό περισσότεροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Να υπάρξει ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και τόνωση της απασχόλησης» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Τον Ιούνιο ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

«Με το νομοσχέδιο που προωθούμε αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ' ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011 που προέβλεπε την τακτοποίηση αυθαιρέτων «νέας γενιάς» με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νωρίτερο μέσα στον Ιούνιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου «χτενίζουν» ξανά και ξανά τη νέα ρύθμιση προκειμένου να μην έχει την ίδια τύχη στο ΣτΕ με τον 4014/11. Όπως λένε οι ίδιοι, δεν προβλέπεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στον 4014/11 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
22/5/2013

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions