Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν και ανώνυμα;

Βεβαίως, εφόσον ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του αποκρύπτοντας τα προσωπικά του στοιχεία.

Οι τρόποι υποβολής μιας καταγγελίας είναι πάρα πολύ απλοί και είναι οι ακόλουθοι:

-συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα της ιστοσελίδας μας στο www.safeline.gr/report

-στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]

-μέσω της εφαρμογής Android που διαθέτουμε.

• Τι γίνεται μετά την καταγγελία και πώς προστατεύεται το θύμα;

Εξαρτάται από το είδος της εγκληματικής πράξης. Εάν μια καταγγελία αφορά παιδική πορνογραφία τότε ψάχνουμε να βρούμε τη χώρα προέλευσης της παράνομης ιστοσελίδας. Αν είναι στο εξωτερικό, τότε προωθούμε την καταγγελία αυτή στην αντίστοιχη γραμμή καταγγελιών της συγκεκριμένης χώρας ώστε να ενημερωθούν οι διωκτικές αρχές εγκαίρως. (Όπως υπάρχει η SafeLine στην Ελλάδα, υπάρχουν άλλες 43 Γραμμές σε 37 διαφορετικές χώρες του κόσμου). Αν η καταγγελία αφορά σεξουαλική παρενόχληση, ρατσισμό, οικονομικές απάτες κλπ τότε ενημερώνουμε τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος με την οποία συνεργαζόμαστε. Επιπλέον, για τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσα από το Facebook, διατηρούμε επαφές με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ώστε να τους προωθούμε αιτήματα σχετικά με τη διαγραφή παράνομων προφίλ ή παράνομων γκρουπς.

• Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο και ποιοι συνήθως κάνουν τις καταγγελίες;

Καθένας από εμάς, ο οποίος έτυχε να «συναντήσει» ιστοσελίδα με παιδική πορνογραφία, προχώρησε στην αντίστοιχη καταγγελία. Λόγω άλλωστε της ανωνυμίας δεν μπορούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο προφίλ για το ποιος υποβάλλει την κάθε καταγγελία. Δεν υπάρχει επίσης κάποιος συγκεκριμένος λόγος στον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε την αύξηση παιδικής πορνογραφίας. Μπορούμε όμως να τονίσουμε ότι λόγω της νομοθεσίας που πλέον επιτρέπει τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, έχουμε πολλές επιτυχίες από τις διωκτικές αρχές στον τομέα αυτό και για αυτό το λόγο όλο και περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων.

• Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση ανηλίκων;

Τα περιστατικά επικοινωνίας μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση ανηλίκων έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και σε κάποια από αυτά έχουν βρεθεί και οι δράστες. Δυστυχώς οι ανήλικοι χρήστες φαίνεται ακόμα να εμπιστεύονται αγνώστους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή μέσω του διαδικτύου, χωρίς να υποψιάζονται τις τελικές προθέσεις αυτών των ανθρώπων. Εάν τα παιδιά ήταν περισσότερο δύσπιστα και δε διατηρούσαν επικοινωνία με αγνώστους τότε τέτοιου είδους περιστατικά θα μειώνονταν σε ικανοποιητικό βαθμό.

• Ποιες περιπτώσεις παρανομίας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις;

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι η περίπτωση που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αυξητική τάση. Αυτό οφείλεται στη συμμετοχή των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Η δυνατότητα να μοιραστεί πολλά από τα προσωπικά σου δεδομένα με ένα εύρος 300 ή 400 διαδικτυακών «φίλων» θέτει σε κίνδυνο την προσωπική ζωή και την ιδιωτικότητα του ατόμου που εκτίθεται. Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουμε μικρούς και μεγάλους να μην αναρτούν με ευκολία φωτογραφίες, βίντεο ή άλλου είδους προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.