Της Κατερίνας Μυλωνά

Δίκτυο κατά της φτώχειας από το Δήμο και τους φορείς

Ξεκινούν από τον Δεκέμβριο

2.500 οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης

33 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν

1.300.000 είναι ο προϋπολογισμός του έργου


Περισσότερες από 2.500 οικογένειες Ηρακλειωτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχουν ζητήσει τη βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου για να προσφέρουν, πάνω από όλα, τα απαραίτητα στα μικρά παιδιά τους.

Άποροι, άνεργοι ακόμα και άστεγοι περνούν καθημερινά το κατώφλι του δήμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ένα πιάτο φαγητό, φάρμακα και κάποια ρούχα για να περάσουν το χειμώνα.

Για να σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, ο δήμος Ηρακλείου έχει κινητοποιήσει τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για τη δημιουργία ενός κοινωνικού εταιρικού σχήματος με στόχο την ανάπτυξη δικτύου άμεσης αντιμετώπισης της φτώχιας στο δήμο που θα προκύψει μέσα από τη δημιουργία δομών αντιμετώπισής της φτώχιας στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων κοινωνικών δομών του Δήμου Ηρακλείου ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού απαιτείται η οργανική διασύνδεση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας με τις πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης μέσω της ευρύτερης δραστηριοποίησης όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Στόχος των πράξεων σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Δέσποινα Συγγελάκη είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από όλες τις Κοινωνικές Δομές προς τους ωφελούμενους.

Επίσης η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση που στο Ηράκλειο όπως είπε φτάνουν τις 2.500 οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης .

Επιπρόσθετα για την λειτουργία των παραπάνω δομών θα δημιουργηθούν 33 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Σημειώνεται πως για τις 33 θέσεις είχαν κατατεθεί περισσότερες από 600 αιτήσεις.

Η λειτουργία των δομών αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η δημιουργία των παραπάνω δομών χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπινού Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ και θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Ο κ. Μάριος Φερετζάκης, από τη «Ζωοδόχο Πηγή», τόνισε πως η συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων αποδεικνύει πως μέσα από κάτι κακό μπορεί να προκύψει κάτι καλό.

Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός είπε πως τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού παραχωρούν ένα χώρο, στις οδούς Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, που πριν από 80 χρόνια περίπου είχε δημιουργηθεί και τότε για συσσίτια! Ο συγκεκριμένος χώρος θα στεγάσει τα συσσίτια, το κοινωνικό παντοπωλείο και το φαρμακείο.

Ήδη, τα Ιδρύματα πραγματοποιούν καθημερινά συσσίτια στην περιοχή του Άι Γιάννη, από όπου, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, οπότε και ξεκίνησαν, έχουν μοιραστεί 40.000 μερίδες φαγητού.

Για τη σημασία του δικτύου που δημιουργείται μίλησαν, ακόμα, η κ. Παχιαδάκη, από το Σύνδεσμο Γυναικείων Σωματείων, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Τσικανδυλάκης, ο κ. Αχλαδιανάκης, από τους τρίτεκνους, η κ. Χριστίνα Χαλκιαδάκη, από τα super market Χαλκιαδάκη, ο κ. Μελισσείδης, από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η κ. Χαιρέτη, από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, ο κ. Χρήστος Τζαμούσης, από τη Ζωοδόχο Πηγή.