Της Κατερίνας Μυλωνά

Αγαπά τη μουσική όλων των χωρών, πιστεύει στη συνύπαρξη και την αλληλεπίδραση των μουσικών παραδόσεων και προσπαθεί να κρατήσει αυτή την επαφή ζωντανή.

Ο Ross Daly και το Μουσικό Εργαστήριο "Λαβύρινθος" βραβεύονται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2012, κατόπιν πρότασης του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο.

Η βράβευση περιλαμβάνει μια μικρή παρουσίαση του θεσμού, ομιλίες και εισηγήσεις των εκπροσώπων του ΕυρωΚοινοβουλίου, του Ross Daly κλπ και ακολούθως ένα μουσικό απάνθισμα από τον ίδιο τον βραβεύσαντα και τους συνεργάτες του.

Η εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Ross Daly μιλά στην «Π» για τη βράβευση του «Λαβυρίνθου», τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

Η βράβευση, φαντάζομαι, έχει ιδιαίτερη σημασία για σας.

«Να διευκρινίσουμε ότι το βραβείο δεν είναι αποκλειστικά για μένα αλλά για το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», κι αυτό έχει πιο μεγάλη σημασία για μένα από το να ήταν προσωπικό βραβείο. Βραβεύει μια προσπάθεια, εμπνευστής της οποίας ήμουν εγώ αλλά είναι μια συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων και το θεωρώ πιο σημαντικό από το να βραβευτεί ένας άνθρωπος μεμονωμένα. Αφορά μια ολόκληρη προσπάθεια, ένα σκεπτικό και μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στη μουσική παιδεία.»

Ένας από τους λόγους που βραβεύεται, είναι ότι έχει καταφέρει να ενώσει μουσικές και μουσικούς από όλο τον κόσμο.

«Ένας από τους στόχους μας ήταν ακριβώς αυτός, να φέρουμε μαζί μαθητές, δασκάλους, μουσική από διάφορες παραδόσεις και χώρες σε μία κοινή εργαστηριακή συνύπαρξη όπου μοιράζονται πράγματα, ανταλλάσσουν πράγματα, μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και από κει και πέρα μεταξύ μαθητών, δασκάλων και όλων των ανθρώπων που συνδράμουν στο «Λαβύρινθο» αναπτύσσονται και συνεργασίες και άλλες προεκτάσεις πολιτιστικές.»

Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τη μουσική από μία χώρα, ποια θα ήταν αυτή;

«Δε θα μπορούσα να το κάνω, δυστυχώς ή ευτυχώς. Για μένα, κάθε μουσική παράδοση είναι ένας κόσμος ολόκληρος και να ξεχωρίσω μία θα μου ήταν αδύνατο.»

Διαπιστώνετε ότι η κάθε χώρα επηρεάζει την άλλη μουσικά;

«Όλες οι μουσικές παραδόσεις του κόσμου, ανεξαιρέτως, είναι προϊόντα εργασίας, αλληλεπίδρασης. Δεν υπάρχει στη μουσική παρθενογένεση, το καθετί είναι προϊόν συνύπαρξης, συνεργασίας διαφορετικών ειδών. Βέβαια, το μουσικό είδος που ασχολούμαστε εμείς στο εργαστήριο είναι η τροπική μουσική, τα μονοφωνικά μουσικά ιδιώματα που βρίσκονται από Βορειοδυτική Αφρική μέχρι και Δυτική Κίνα και οπουδήποτε ενδιάμεσα είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία μουσικής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται περίπου το 90% της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Όλες αυτές οι μουσικές, αυτά τα μουσικά ιδιώματα έχουν συγκεκριμένες ιστορικές σχέσεις που ανιχνεύονται μέσα από το χρόνο και είναι γνωστές, οπότε είναι ανιχνεύσιμες οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις. Επειδή όλες αυτές οι μουσικές παραδόσεις είναι προϊόντα μίας μεγάλης διαχρονικής συνεργασίας θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζει αυτή η αλληλεπίδραση, συνεργασία και επαφή».