ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Συνεντεύξεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


“Τα παιδιά θα θυμούνται πάντα τη μαγεία του κουκλοθέατρου”

Της Κατερίνας Μυλωνά

Ο Γιώργος Αναγνωστάκης από το Θίασο Κου-κλο που παρουσιάζει το έργο “Ο Φρίξος και η Ελλη”, μιλά στην “Π” για την παράσταση, τα διδάγματα του έργου και τη μαγεία του πάνω και κάτω από τη σκηνή

Η ειρήνη και η οικολογία είναι ορισμένες από τις αξίες που περνάνε μέσα από την παράσταση «Ο Φρίξος και η Έλλη» που ανεβάζει ο κουκλοθίασος Κου- κλό κάθε Κυριακή ως την 1η Απριλίου στη Μουσική Σκηνή Πυξίδα.

Ένας αρχαίος μύθος ζωντανεύει πάνω στην κουκλοθεατρική σκηνή με ήρωες τη θεά Νεφέλη, το βασιλιά Αθάμα, τη μάγισσα Ινώ, τον Φρίξο και την Έλλη.

Δώδεκα διαφορετικές κούκλες μέσα από την τεχνική του μαύρου θεάτρου μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο μαγικό, όπου μάγια θα λυθούν, παιδιά θα ελευθερωθούν και νέοι βασιλιάδες θα αναδειχθούν.

Παίζουν οι Ελένη Δρακοπούλου, ο Γιώργος Χρηστάκης και ο Γιώργος Αναγνωστάκης.

Η έρευνα, το σενάριο- σχεδιασμός, κατασκευή κούκλας και σκηνικών και η διδασκαλία είναι του Ηλία Αναγνωστάκη ενώ ο Γιώργος Αναγνωστάκης είναι υπεύθυνος για τη μουσική, το τραγούδι, τα ηχητικά εφέ και τους φωτισμούς.

Το κουκλοθέατρο στηρίζεται στις αρχές του κόμικ, του κινηματογράφου, του θεάτρου, του ταχυδακτυλουργού και στην τεχνική του μαύρου θεάτρου.

Για τη μαγεία του κουκλοθεάτρου αλλά και την αντίδραση των παιδιών όταν το παρακολουθούν μιλάει στην «Π» ο κ. Γιώργος Αναγνωστάκης.

Μιλήστε μας για την παράσταση που παρουσιάζετε φέτος.

«Σαν κουκλοθίασος ανεβάζουμε τον «Φρίξο και την Έλλη», είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την αρχαία μυθολογία. Αναφέρεται στο βασιλιά Αθάμαντα, ο οποίος είναι στον Ορχομενό και επιλέγει τον πόλεμο, διώχνει τη θεά του σύννεφου, τη βασίλισσα Νεφέλη και φέρνει τη νέα βασίλισσα, που είναι η κακιά της υπόθεσης, την Ινώ, η οποία αφού φεύγει ο βασιλιάς και πηγαίνει στον πόλεμο, προσπαθεί να κάνει στην άκρη τον Φρίξο και την Έλλη και με διάφορα μάγια και παγαποντιές προσπαθεί να στρέψει το λαό εναντίον τους. Διαδραματίζεται πάνω στην κουκλοθεατρική σκηνή μία διαμάχη των παιδιών με την Ινώ, η οποία κάνει μάγια στο στάρι και βάζει σπόρους που θα βγάλουν φίδια. Παίρνουν οι γεωργοί τα σπόρια, σπέρνουν και αντί για στάχυα βγαίνουν φίδια, τα παιδιά, όμως, σώζουν ένα τσουβάλι και καταφέρνουν και το φυτέψουν στην πλαγιά του βουνού με

τον καλό τους φίλο, το Φοίβο. Όταν γυρνάει ο Αθάμαντας ηττημένος γιατί διάλεξε τον πόλεμο, βλέπει την καταστροφή και τα φίδια που έχουν βγει ενώ η Ινώ προσπαθεί να στρέψει το βασιλιά ενάντια στα παιδιά. Γίνεται μία διαμάχη και στο τέλος όλα ξεδιαλύνονται, έρχεται η θεά Νεφέλη- στην οποία παραλίγο να θυσιάσει ο Αθάμαντας το ίδιο του το παιδί, τον Φρίξο- και τους παίρνει με το χρυσόμαλλο δέρας και τους πηγαίνει μακριά ενώ αναδεικνύεται πλέον ένας νέος βασιλιάς στον Ορχομενό. Έχουμε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, κάνουμε περιοδείες σε όλη την Κρήτη, πηγαίνουμε σε Δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, πολιτιστικούς συλλόγους, όποιον ιδιώτη μας καλέσει. Εχουμε εδραιωθεί στη Μουσική Σκηνή Πυξίδα όλες τις Κυριακές του Μαρτίου και 1η Απριλίου στις 11.30 το πρωί, θα κάνουμε τις παραστάσεις. Εεφόσον πάμε καλά μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.»

Ποια είναι τα μηνύματα που το έργο θέλει να περάσει στα παιδιά;

«Τα μηνύματα αφορούν στην οικολογία, το καλό και το κακό, τις επιλογές που κάποιες φορές κάνουμε, όπως ο βασιλιάς Αθάμαντας που διάλεξε τον πόλεμο, την εύκολη λύση, έβαλε τη βασίλισσα Ινώ που κάνει κακά μάγια, έδιωξε τη θεά του σύννεφου, τη Νεφέλη, που φέρνει καρποφορία, τροφή και ψωμί στα παιδιά και σε όλο το λαό την ευημερία. Βγαίνουν τα μηνύματα ότι ο πόλεμος δεν είναι καλός και όποιος διαλέγει τέτοιο δρόμο θα βρει μπροστά του τις επιλογές του. Δε θέλουμε να το κάνουμε, όμως, διδακτικό στα παιδιά, περνάει έμμεσα αυτό.»

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

“Τα παιδιά θα θυμούνται πάντα τη μαγεία του κουκλοθέατρου”
“Η έκφραση και οι αντιδράσεις των γονιών δεν διαφέρουν απ’ αυτές των παιδιών”
“Φορτώναμε όλα τα πράγματα στο αμάξι και πηγαίναμε για παραστάσεις”
“Είναι μια πολύμηνη διαδικασία που θέλει κόπο και μεράκι”
Η ιστορία του κουκλοθέατρου χάνεται στα βάθη του χρόνου
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
17/3/2012

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions