Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης έφυγε χθες πλήρης ημερών. Ήταν μία από τις σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Κρήτης, με ενεργό συμμετοχή στα κοινοβουλευτικά πράγματα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τη δεκαετία του ’90 υπηρετώντας πιστά και με συνέπεια την παράταξη που τον ανέδειξε. Ο Μανόλης Βασιλείου Κεφαλογιάννης πέθανε χθες το μεσημέρι σε ηλικία 89 ετών και η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά.

Είχε γεννηθεί στα Ανώγεια τον Απρίλιο του 1914 και είχε σπουδάσει νομικά και οικονομικά και για ένα διάστημα εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα το 1950, συνέχισε να επανεκλέγεται με την ΕΡΕ έως το 1964, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ηρακλείου με τη ΝΔ έως και το 1989.

Μετά το 1990 όταν απεσύρθη από την ενεργό πολιτική-κατήλθε στις εκλογές ο ανηψιός του Μανόλης Κ.Κεφαλογιάννης- τοποθετήθηκε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Νωρίτερα είχε διατελέσει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Καραμανλή(1977-1980), και πέρασε παλαιότερα από τα υφυπουργεία Οικισμού(1958-1961) και Μεταφορών(1974). Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας της Βουλής την τριετία 1953-1956.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε πολεμήσει στον ελληνοϊταλικό πόλεμο όπου και τραυματίστηκε, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση της Κρήτης και τιμήθηκε με το αριστείο Ανδρείας, τον Πολεμικό Σταυρό και το μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας με αναπνευστικά προβλήματα και απεβίωσε στις 3 χθες το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του τέως βουλευτή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αείμνηστος Μανώλης Κεφαλογιάννης υπήρξε ένας αγνός πατριώτης, ένας άξιος πολιτικός, ένας πραγματικός ήρωας. Αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, προσέφερε πολλά στο δημόσιο βίο και την πατρίδα. Φεύγει πλήρης ημερών και έργων, έχοντας κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την αγάπη φίλων και πολιτικών αντιπάλων.

Στην οικογένειά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ.Μητσοτάκη έκανε χθες την εξής δήλωση:

«Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης ήταν ένας γενναίος μαχητής που αγωνίστηκε μια ολόκληρη ζωή γ’ αυτά τα οποία πίστευε.

Πέθανε όρθιος στην έπαλξη του χρέους. Εγώ είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνεργάτης του στενός, από την εποχή της Γερμανικής Κατοχής ίσαμε σήμερα. Αγωνιστήκαμε σχεδόν όλο το διάστημα στα ίδια μετερίζια. Τον αγαπούσα, ήταν στενός προσωπικός μου φίλος. Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια για την πολιτική μας ζωή και την Κρήτη, αφήνει τις παρακαταθήκες του στις επόμενες γενιές, οι οποίες και αυτές θα είναι χρήσιμες. Ήταν ένας άνθρωπος γενναίος, απόλυτα σταθερός στις πεποιθήσεις του και τις φιλίες του. Ένας άνθρωπος που δεν πήγαινε πίσω, μπροστά στα εμπόδια, ένας άξιος αγωνιστής, ένας καλός Κρητικός. Εύχομαι οι νεότεροι να του μοιάσουν και να ακολουθήσουν τα ίχνη του. Στην οικογένεια του και στους πολυπληθείς φίλους του εκφράζω από τα βάθη της καρδιάς μου τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Ευαγ. Μεϊμαράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Κρήτη μας θρηνεί την απώλεια ενός άξιου τέκνου της, του επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργού, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο εκλιπών υπήρξε σε όλη του τη ζωή – και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους – μεγάλος αγωνιστής.

Πάλευε πάντα για τα πιστεύω του, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον νομό Ηρακλείου, όσο και στο δημόσιο βίο της χώρας, έχοντας κερδίσει επάξια την καθολική εκτίμηση και την αγάπη φίλων και αντιπάλων.

Για το Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχα πάντοτε – και από μικρή ηλικία – ιδιαίτερη εκτίμηση πέρα από την προσωπική και πολιτική φιλία, αλλά και τους κοινούς αγώνες που τον συνέδεαν με τον πατέρα μου Γιάννη Μεϊμαράκη.

Στους οικείους του, εγώ και η οικογένειά μου, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια »

Με το άγγελμα του θανάτου του Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο θάνατος του Μανόλη Κεφαλογιάννη, που έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών αποτελεί οπωσδήποτε μια πολύ θλιβερή είδηση. Σφράγισε με την παρουσία του τα πολιτικά πράγματα του Ηρακλείου, της Κρήτης και της Ελλάδας για μισό περίπου αιώνα, ως πιστός συνεργάτης του Κων/νου Καραμανλή.

Ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνεί για την ιδεολογική του τοποθέτηση ή ορισμένες πρακτικές του ίδιου ή ανθρώπων του περιβάλλοντός του, ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς: την αγάπη του για το Ηράκλειο και την Κρήτη, πράγματα για τα οποία αγωνίστηκε με πάθος, συμπαριστάμενος παράλληλα στα προβλήματα του απλού πολίτη.

Τα ηρωικά Ανώγεια, τόπος καταγωγής του, γόνος ο ίδιος οικογένειας αγωνιστών του χωριού αυτού, θρηνούν ένα από τα πιο εξέχοντα τέκνα τους.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Δηλώσεις για το θάνατο του Μανόλη Κεφαλογιάννη έκαναν ακόμη βουλευτές της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ.Χαριτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Κουράκης κ.α.

Η Αγροτική Τράπεζα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η Αγροτική Τράπεζα πενθεί από σήμερα τον πρώην διοικητή της Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, μία σημαντική πολιτική προσωπικότητα και ηγέτης της Τράπεζας, έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία και την εξέλιξη της Αγροτικής Τράπεζας, στα δύσκολα χρόνια ανασυγκρότησής της 1990-1993 που υπήρξε διοικητής.

Τιμούμε την μνήμη του και εκφράζουμε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.