Του

Κώστα Μπογδανίδη



Μεγάλη νίκη - σε ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο- πέτυχε χθες στις περιφερειακές εκλογές Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα ως τις πρώτες πρωινές ώρες ʽπαιζότανʼ το να πάρει την εκλογή από τον πρώτο γύρο αφού είχε φτάσει στο 49,2% και έμενε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τμημάτων να ενσωματωθούν- και ειδικά τμήματα από το Ηράκλειο που έδωσε τελικά και την μεγάλη δύναμη στον κ.Αρναουτάκη! Η μεγάλη ανατροπή πάντως ήρθε και από τον κ.Γιαννουλάκη ο οποίος διέψευσε τις Κασσάνδρες και τα στημένα γκάλοπ και κατέκτησε τη δεύτερη θέση αφήνοντας στην τρίτη τον υποψήφιο της ΝΔ κ.Πλακιωτάκη! Τέταρτος με ποσοστό πάνω από 7% ήταν ο κ.Ορφανός, πέμπτος ο κ.Σταθάκης και έκτος ο κ.Ανηψητάκης που δεν μπόρεσε να κάνει την έκπληξη ενώ τελευταίος ήταν ο κ.Ρίζος.

Ο κ.Αρναουτάκης απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε δήλωση περιμένοντας σήμερα το τελικό αποτέλεσμα για τις εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ο νικητής αφού έδωσε ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε πολλά και ποικίλα εμπόδια: με πρώτο από όλα το πρόβλημα του…ανύπαρκτου συγκρητισμού όπως απεδείχθη. Στο Ηράκλειο ο κ.Αρναουτάκης πήρε ένα συντριπτικό ποσοστό(55%) , δέκα μονάδες πάνω από τους άλλους νομούς με πιο χαρακτηριστικό τον καταποντισμό στο Λασίθι όπου πήρε…45%-κάτι που έχει να συμβεί πολλά χρόνια στον ανατολικότερο νομό.

Και στον μεν νομό Χανίων όπου η κ.Μπακογιάννη έκανε ρελάνς για λογαριασμό του κ.Γιαννουλάκη και στο Ρέθυμνο οι απώλειες εξηγούνται πολιτικά στο Λασίθι η εσωκομματική κόντρα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως με τον κ.Καρχιμάκη (πολλά μέτωπα εναντίον του) λειτούργησαν ανασταλτικά!

ʽΈρχεται ένα καλό αποτέλεσμα από το Ηράκλειο και έρχεται το Λασίθι και το ακυρώνειʼ έλεγε χθες το βράδυ στην ʽΠʼ συνεργάτης του κ.Αρναουτάκη, αλλά όλοι χθες δήλωναν αισιόδοξοι ότι θα πάρει τελικά το 50%+1 για να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο κ.Γιαννουλάκης είχε ξεκάθαρη διαφορά από τον κ.Πλακιωτάκη στα Χανιά (καταποντίστηκε εκεί η ΝΔ παίρνοντας τις μισές ψήφους από τον συνδυασμό της Ντόρας) και οριακή διαφορά στο Ηράκλειο γεγονός που του επέτρεψε να πάρει άνετα μάλλον τη δεύτερη θέση και να δημιουργήσει πανελλήνια αίσθηση.

Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του κ.Γιαννουλάκη χθες το βράδυ:

«Κερδίσαμε το στοίχημα των εκλογών, γιατί για εμάς η δεύτερη θέση στην οποία μας κατάταξε ο λαός της Κρήτης ισοδυναμεί με νίκη».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη» φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε με καταμετρημένο ποσοστό περισσότερο από το 37% των εκλογικών τμημάτων επί του συνόλου της περιφέρειας Κρήτης. Στις πρώτες του δηλώσεις υπογράμμισε:

“Απόψε κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα κάναμε ίσως αυτό που πολλοί δεν περίμεναν.

Κάναμε την έκπληξη, καταφέραμε να στρέψει όλη η Ελλάδα τα μάτια της, πάνω μας.

Η ευθύνη μας είναι ίδια είτε είμαστε πρώτοι είτε δεύτεροι . Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η δεύτερη θέση ισοδυναμεί για εμάς με νίκη αντίστοιχη της πρώτης θέσης.

Και για αυτή την εξέλιξη θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους υποψήφιους, τα στελέχη του συνδυασμού και πάνω από όλα τους ψηφοφόρους που μας εμπιστευτήκαν.

Τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ελεύθερα και περήφανα.

Που έδειξαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στο νέο και εμπνεύστηκαν από αυτό.

Τους ψηφοφόρους που ξεπέρασαν τις κομματικές γραμμές και ψήφισαν χωρίς ταμπέλες.

Και φυσικά την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μας στήριξε δυναμικά από την πρώτη μέρα αυτού του αγώνα.

Αυτή η διαδρομή δεν ήταν καθόλου εύκολη για εμάς. Αντιθέτως ήρθαμε αντιμέτωποι με τη δυσπιστία , με αυτούς που μας συκοφάντησαν που μας εξύβρισαν. Και όμως όλα αυτά τα ξεπεράσαμε. Σταθήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων. Και τώρα δε θα διστάσω να σας πω ότι νιώθουμε δικαιωμένοι.

Το σημερινό αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε δύο πράγματα.

Πρώτον ότι ψηφοφόροι δεν είναι δεδομένοι και δεν καθοδηγούνται και δεύτερον ότι διακατέχονται από έντονο προβληματισμό για το μέλλον του τόπου.

Αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αλλάξουμε. Να προσεγγίσουμε αυτούς που δεν πείστηκαν ή απαξίωσαν την πολιτική εξαιτίας των μέχρι σήμερα πολιτικών που εφαρμόστηκαν”.

Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Δώσαμε, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου στο συνδυασμό “Η Κρήτη μας ενώνει”, έναν καλό και έντιμο αγώνα για το νησί μας με συγκεκριμένες προτάσεις και όραμα.

Ευχαριστώ θερμά όσους μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια, όσους μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Από εκεί και πέρα οι πολίτες μίλησαν και η απόφαση τους είναι για όλους μας σεβαστή.

Συγχαίρω, λοιπόν, το Σταύρο Αρναουτάκη για την επικράτησή του, ενώ εύχομαι στο νέο περιφερειάρχη καλή επιτυχία.

Διαβεβαιώνω πως θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια για το καλό της Κρήτης, αλλά και απέναντι στην ενδεχόμενη συνέχιση της υποβάθμισής της.

Γιατί αυτό το οποίο μετρά πάνω από όλους και όλα είναι ο τόπος μας”.

Σας ευχαριστώ…»