ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Είναι οι πολίτες λωτοφάγοι;

Του Σπύρου Δανέλλη*

Ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας είναι το μεγαλύτερο άλμα που κάνουμε προς τα μπρος. Για να ξεφύγουμε από το μίζερο παρελθόν μας, που ένα χρόνο τώρα δοκιμάζει την πολιτική μας εγρήγορση, με το φόβο της χρεοκοπίας, την ανεργία, τη διαχείριση χρέους και ελλειμμάτων, την απόδοση ευθυνών, κοντολογίς με την αναζήτηση της αλήθειας και της λύσης.

Αυτό που καταλάβαμε όλοι είναι πως η κρίση φαίνεται οικονομική αλλά είναι καθολική. Κρίση διακυβέρνησης, πολιτικής σκέψης, πολιτισμού, παιδείας, κοινωνικών αξιών και εθνικών στόχων. Γι΄ αυτό και η διέξοδος ή θα είναι πολυεπίπεδα λειτουργική ή ματαιοπονούμε. Όπως λέει και ο Πρόεδρός μας ή αλλάζουμε ρότα ή βουλιάζουμε.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανέμελης διαχείρισης, που ακολουθήθηκε στην περίοδο Καραμανλή, με στόχο όχι τα προβλήματα αλλά τον πρόσκαιρο εφησυχασμό των προβληματισμένων, έθαψε κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Άφησε την Ελλάδα όμηρο της παραποιημένης πραγματικότητας, του στρουθοκαμηλισμού πολιτικών και συνδικαλιστών, της διαπλοκής και της φυσιολογικότητας της ιδιοτέλειας, τελικά σε μια γενικευμένη απαξίωση όλων, προσώπων και θεσμών.

Το κράτος αποδείχτηκε μια Λερναία Ύδρα, κέντρο του φαύλου κύκλου των προβλημάτων. Όσο, μάλιστα, αποτύγχανε να παίξει το ρόλο του, ως πάροχος υπηρεσιών, σύστημα αναδιανομής του πλούτου, μηχανισμός ελέγχου και δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών, ως προνοιακή οντότητα και φορέας ασφάλειας και δικαιοσύνης, τόσο πιο βασανιστική εξουσία αποκτούσε στη ζωή των πολιτών.

Για ν΄ αντιμετωπίσει τις εμπεδωμένες αυτές παθογένειες και νοοτροπίες, η δημοκρατία διαθέτει μόνο τρια όπλα, τους νόμους, τους θεσμούς και, μέσω της διαφάνειας, τον κοινωνικό έλεγχο. Και η κοινωνία άλλα τρια, τη μνήμη, την κρίση και τα πρόσωπα που επιλέγει.

Μ΄ αυτά τα όπλα, της δημοκρατικής κοινωνίας, ο Καλλικράτης στις προσεχείς εκλογές έρχεται να θεμελιώσει ένα σύγχρονο κράτος, με αποκεντρωμένη δομή, λειτουργικό ρόλο και φιλική σχέση με τους πολίτες.

Γιατί ο “Καλλικράτης” δεν αντικαθιστά απλώς μια αυτοδιοικητική δομή. Με την υπογραφή μιας τολμηρής τομής, της βαθιάς αναδιανομής και αποκέντρωσης της εξουσίας, που, με τη σειρά της, θα θέσει στέρεα θεμέλια για την ελληνική δημόσια διοίκηση, ο Καλλικράτης θεμελιώνει τη σύγχρονη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, την πολιτική κουλτούρα του νεοέλληνα.

Μας αναγκάζει όλους να ωριμάσουμε. Και την τοπική κοινωνία, και τους παραγωγικούς φορείς κι εμάς, τους πολιτικούς. Η πολυτέλεια της στείρας κριτικής και της αυτιστικής διεκδίκησης, που έφτασε να περιγράφει την πολιτική μας ταυτότητα, παροπλίζεται με τον Καλλικράτη.

Τώρα η ιεράρχηση των προβλημάτων, οι αποφάσεις, ο τρόπος υλοποίησής τους και η κατανομή των πόρων, σε μεγάλο βαθμό, είναι στο χέρι των αυτοδιοικητικών αρχόντων.

Γιατί με τη μεταφορά πολιτικής δύναμης και δυνατοτήτων από το κεντρικό κράτος των Αθηνών στην περιφέρεια, η Κρήτη θα μπει στη δεύτερη δεκαετία του αιώνα με τον αέρα της σοβαρότητας και της ευνομίας και θα μπορέσει έτσι να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών με αναπτυξιακό δυναμισμό.

Σήμερα χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, ανθρώπους που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες του θεσμού για τη ριζική αναπλαισίωση της σχέσης του πολίτη με την αυτοδιοίκηση και της σύνδεσης της αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος.

Σήμερα δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας ούτε την πολυτέλειας μιας χαμένης μέρας γιατί ο Καλλικράτης δεν θα αποδώσει αυτόματα, δεν θα λειτουργήσει απρόσκοπτα, οι ιδιοτελείς προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα κάθε λογής συμφέροντα θα είναι ακόμα πιο έντονα.

Και για να λειτουργήσει αποφασιστικά και με δημοκρατική ευαισθησία ο νέος θεσμός απαιτούνται γενναιόψυχοι, καθαροί και αποφασισμένοι πολιτικοί.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προσώπου στην Αυτοδιοίκηση, πόσο στενά παρακολουθείται από τους πολίτες, πόσο παιδευτικά λειτουργεί.

Από τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες περιμένουμε πολλά:

• στο μηδενισμό της παράλογης γραφειοκρατίας που βασανίζει τους πολίτες και αποθαρρύνει κάθε δημιουργική διάθεση,

• στην αποκατάσταση της διαφάνειας και των ελέγχων που θα εγγυώνται μηδενική διαφθορά και διαπλοκή,

• στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, εθνικών και κοινοτικών, και ανθρώπινου δυναμικού,

• στην εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας, που θα βάλει φρένο στις παρέες και το πελατειακό πάρε-δώσε που και στο νησί μας γνώρισε μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια,

• στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού με αυστηρό σεβασμό στο περιβάλλον

• στην ενδυνάμωση της υπαίθρου κατά προτεραιότητα,

• στη λύση προβλημάτων που μάς ταλανίζουν και μάς χωρίζουν χρόνια, όπως τα σκουπίδια, το νερό, η ενεργειακή επάρκεια, οι υποδομές.

Οι κοινωνίες των πολιτών είναι βέβαιο πως αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής είναι πολύ συγκεκριμένο και εξαιρετικά σημαντικό.

Θα αποδείξουν ότι ούτε λωτοφάγοι είναι, ούτε τόσο άφρονες, ώστε να πιστεύουν πως με την αντι-Μνημονιακή ρητορεία θα κάνουν ρεσάλτο για την κατάληψη των θερινών ανακτόρων.

Η ενεργή και μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής θα δείξει το βαθμό ωριμότητας της κοινωνίας μας.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
1/11/2010

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions