ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Στημένους διαγωνισμούς καταγγέλλουν οι εργολάβοι!
Επίσημες αναφορές για δημάρχους του νομούΘα καταγγείλουν “στημένους” διαγωνισμούς!

Επισήμως καταγγελίες


Σε αναβρασμό βρίσκεται ο εργοληπτικός κλάδος που εκτός από τις…αναδουλειές έχει να αντιμετωπίσει και τις…στημένες-φωτογραφικές διακηρύξεις έργων! Την ερχόμενη Δευτέρα δύο επίσημοι φορείς των εργοληπτικών οργανώσεων “σπάνε τη σιωπή“ τους και αναμένεται να προχωρήσουν σε καταγγελίες για έργα που δημοπρατούνται με τρόπο παράτυπο και φωτογραφικό ώστε να καταλήγουν σε χέρια λίγων!

Ο Σύλλογος εργολάβων και το παράρτημα του Συνδέσμου Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών Κρήτης, τη Δευτέρα θα προβεί σε αποκαλύψεις για συγκεκριμένα έργα και δήμους που τα δημοπρατούν με στόχο στο τέλος να καταλήξουν σε ένα μικρό αριθμό που τα νέμονται!

“Έχουμε πια απηυδήσει. Δεν πάει άλλο. Εμείς χτυπάμε έργα με τεράστιες εκπτώσεις για να τα πάρουμε και 5-6 εταιρείες παίρνουν χωρίς πρόβλημα τα έργα αφού οι δημοπρασίες τους φωτογραφίζουν“, είπε στην “Π“ εργολάβος που ξέρει πια ότι από ορισμένους διαγωνισμούς αποκλείονται οι…ντόπιοι!

Μάλιστα οι εργοληπτικές οργανώσεις θα “φωτογραφίσουν“ με τη σειρά τους εταιρεία, η οποία παίρνει τα έργα ΧΥΤΑ και βιολογικών καθαρισμών χωρίς κανένα πρόβλημα… Το ξέρει εκ των προτέρων. Μάλιστα θα αναφερθούν σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα δήμων της ενδοχώρας, που έβγαλαν έργα ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ και στην ουσία απέκλεισαν “φωτογραφικά“ όλους τους ντόπιους!

Οι εκπτώσεις

Στο μεταξύ φαίνεται πως δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τις εκπτώσεις που προσφέρουν πλέον στα έργα μικρές τεχνικές εταιρείες αλλά και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια από τις ελάχιστες εργολαβίες που δημοπρατούνται, κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρά την κρίση, κι όπως αναφέρει το Euro2day τα αμφίβολα περιθώρια κέρδους και η αβεβαιότητα ως προς την εξόφληση των συμβάσεων που θα αναλάβουν, ορισμένες κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν διστάζουν να προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 70%, έχοντας προφανώς ως πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου, χωρίς να υπολογίζουν παράλληλα τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Οι συμβάσεις με πολύ μεγάλες εκπτώσεις συνήθως δεν βγαίνουν οικονομικά, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα τα έργα να εγκαταλείπονται από τις αναδόχους τεχνικές εταιρείες.

Το ισχύον σύστημα επιλογής αναδόχων, δηλαδή η απλή μειοδοσία που εφαρμόζεται από το 2005, οδήγησε σταδιακά σε όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων και στην προσφορά ολοένα και υψηλότερων εκπτώσεων. Η οικονομική κρίση και η αγωνία των κατασκευαστών να εξασφαλίσουν αντικείμενο εργασίας επέτειναν αυτήν την κατάσταση.

Έτσι, από τις εκπτώσεις της τάξεως του 20% - 30%, που έδιναν οι υποψήφιοι ανάδοχοι το πρώτο διάστημα εφαρμογής του συστήματος της απλής μειοδοσίας, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σταδιακά με αποτέλεσμα σήμερα να κινούνται σχεδόν πάντα σε επίπεδα άνω του 55% - 60%. Εσχάτως, ορισμένες εργολαβίες ανατέθηκαν και με έκπτωση που έφτασε το 70%!

Αυτού του ύψους έκπτωση (69% για την ακρίβεια) πρόσφερε στον προχθεσινό διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για εργασίες επέκτασης του δικτύου της στην Αθήνα η εταιρεία “Διάτμηση ΑΤΕ“, ανακηρυσσόμενη προσωρινή ανάδοχος. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 3,35 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο οι μικρές κατασκευαστικές που παίρνουν το ρίσκο των μεγάλων εκπτώσεων, πιεζόμενες ενδεχομένως από την έλλειψη αντικειμένου εργασιών. Το ίδιο φαίνεται να πράττουν και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας “Ηλέκτωρ“, που ως γνωστόν ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ: πρόσφερε έκπτωση 61% στον διαγωνισμό που διεξήγαγε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης, έργο προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η εταιρεία “Πρίσμα Δομή ΑΤΕ“, στην οποία συμμετέχει με 50% η “Intrakat“ του ομίλου Intracom, κατάφερε να αναδειχθεί μειοδότης στον διαγωνισμό της περασμένης Τρίτης που πραγματοποίησε ο δήμος Κασσάνδρας για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Αφύτου, με προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ. Η “Πρίσμα Δομή“ πρόσφερε έκπτωση 56,5%.

Αλλά και στον τελευταίο διαγωνισμό (ο οποίος διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη) από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλίων, για την επιλογή αναδόχου που θα κατασκευάσει το δίκτυο αποχέτευσης, η κοινοπραξία των “Δομική Βιομηχανική“ (θυγατρική της εισηγμένης “Δομική Κρήτης“) και “Κόσμος Κατασκευαστική“ μειοδότησε για τη σύμβαση των 7,2 εκατ. ευρώ προσφέροντας έκπτωση 58,8%.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
18/9/2010

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions