Πάρτε πίσω το σχήμα των 9 δήμων στο Ηράκλειο! ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζει λάθος το σχέδιο καταγγέλλοντας “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

“Το προτεινόμενο σχήμα των 9 δήμων δεν κινείται σε αυτή τη φιλοσοφία, δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δήμων και τη συνοχή της κοινωνίας δημιουργώντας συγχρόνως δικαιολογημένες φυγόκεντρες τάσεις άλλων δήμων που διεκδικούν κοινά κριτήρια και ισότιμη αντιμετώπιση” αναφέρει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου κ. Μιχ. Παπαδάκης σε επιστολή του προς τον κ. Ραγκούση που κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό και στον κ. Ξενίδη.

“Σε μια τέτοια εποχή δεν θα έπρεπε με δικά μας λάθη η κοινωνία να προβληματίζεται και να αντιδρά όπως συμβαίνει με το χωροταξικό” αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.



Η επιστολή



Στην επιστολή του προς τον κ. Ραγκούση αναφέρει αναλυτικά ο κ. Παπαδάκης:

“Σύντροφε Yπουργέ

Στις 4 Οκτώβρη ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έδωσε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εδωσε εντολή για τομές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις ώστε να βγει η χώρα και η κοινωνία από μια πολύπλευρη κρίση που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Κρίση πολιτική, ηθική, οικονομική, κρίση αρχών και αξιών, κρίση αξιοπιστίας, φαινόμενα που είχαν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σε όλα τα επίπεδα.

Τα προβλήματα όμως τελικά ήταν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση εξαπατώντας με τα λόγια και τις πράξεις της, τα έκρυβε κάτω από το χαλί.

Ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους και να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία και την καταστροφή.

Ο λαός, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και αντλώντας ελπίδα από τον μεγάλο αγώνα και τις προσπάθειες του προέδρου μας, υπομένει τα επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα.

Μια από τις μεγάλες τομές και θεσμικές αλλαγές που είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί το υπουργείο σας, είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, το πρόγραμμα “Καλλικράτης” το οποίο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, απελευθερώνοντας δυνάμεις προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τη φιλοσοφία του “Καλλικράτη”, όπως και εσείς έχετε διακηρύξει, είναι η δημιουργία μεγάλων και βιώσιμων δήμων ώστε να μπορούν να γίνουν αναπτυξιακά κέντρα, να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν προς όφελος του πολίτη την αποκέντρωση και τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα αποκτήσουν.

Το προτεινόμενο σχήμα των 9 δήμων για το νομό μας (αντίθετα με ό,τι συνέβη σε μεγάλους νομούς π.χ. Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία-Λάρισα), δεν κινείται σε αυτή τη φιλοσοφία, δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δήμων και τη συνοχή της κοινωνίας, δημιουργώντας συγχρόνως δικαιολογημένες φυγόκεντρες τάσεις άλλων δήμων, που διεκδικούν κοινά κριτήρια και ισότιμη αντιμετώπιση.

Σύντροφε Υπουργέ,

Σε μια δύσκολη εποχή λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ενόψει της υλοποίησης μιας τόσο σοβαρής τομής όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, δεν θα έπρεπε με δικά μας λάθη η κοινωνία να προβληματίζεται και να αντιδρά όπως συμβαίνει με το χωροταξικό και τα νέα σχήματα στον νομό μας όπου και έχω γίνει δέκτης έντονων διαμαρτυριών από εκπροσώπους της Τ.Α. Φορέων αλλά και απλών πολιτών.

Φυσικά το όλο θέμα θα τεθεί στη Ν.Ε. προς συζήτηση, ώστε να γίνουν οι επιβαλλόμενες τροποποιητικές προτάσεις προς εσάς και στα όργανα διαβούλευσης.

Ελπίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει από όλους η λογική και η σύνεση για το συμφέρον του τόπου, μακριά από μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.