ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Συνεντεύξεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή, είμαστε το κέντρο που μπορεί ν’αντιπροσω
Ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής μιλά στην “Π”

Της Κατερίνας Μυλωνά

«Ο Πατριάρχης διάβασε το βιβλίο, του άρεσε, προθυμοποιήθηκε να το προλογίσει.

Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον κόσμο»


Το «απόλυτο» και το «άγριο», δύο χαρακτηριστικά των Κρητικών, γοήτευσαν το συγγραφέα, Πασχάλη Λαμπαρδή, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει στην Κρήτη το επόμενο βιβλίο του.

Ο κ. Λαμπαρδής βρέθηκε στο Ηράκλειο την περασμένη Δευτέρα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου», το οποίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης σε συνεργασία με το νέο διεθνές βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, και τον εκδοτικό οίκο Πατάκη.

Ο κ. Λαμπαρδής μιλά στην «Π» για τον «Ταξιδευτή του Βοσπόρου», την Κρήτη και το επόμενο βιβλίο του.

Στο βιβλίο σας συναντάμε τη φιλία ανάμεσα σε έναν Έλληνα και Μουσουλμάνο στην Κωνσταντινούπολη μια ταραχώδη περίοδο. Στόχος σας ήταν και να τονιστούν τα κοινά σημεία των δύο λαών;

«Το βιβλίο έχει δύο κεντρικούς ήρωες, τον Άγγελο Κομνηνό και τον Ομέρ Ντενίς. Ο ένας είναι Έλληνας, ο οποίος ζωγραφίζει και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη και ο άλλος είναι ένας Τούρκος διανοητής, που γράφει το βίο του Έλληνα, όσα πέρασε στη ζωή του, γιατί ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Αυτοί οι δύο ήρωες εκπροσωπούν τις δύο φυλές και μέσα σε αυτούς περνάω όλα τα θετικά στοιχεία και τις αντιθέσεις που έχουν οι δύο λαοί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι και οι μεν και οι δε έχουν μόνο αρνητικά στοιχεία, υπάρχουν πολλά θετικά».

Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τι σημαίνουν για σας τα λόγια του;

«Είναι μια αναγνώριση. Ο Πατριάρχης διάβασε το βιβλίο, του άρεσε, προθυμοποιήθηκε να το προλογίσει. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Έχει γνώση του τι συμβαίνει. Είναι πραγματικά ένας πνευματικός ηγέτης και για μένα ήταν μεγάλη μου χαρά να θέλει να προλογίσει το βιβλίο μου γιατί είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος εκπροσωπεί κάτι βυζαντινό. Ο θεσμός εκπροσωπεί κάτι βυζαντινό και το είδαμε τις τελευταίες μέρες που ήρθε επίσκεψη στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι κρατάνε τα παλαιά σκήπτρα του Ελληνισμού στο χώρο της Μικρά Ασίας και αν μη τι άλλο στη Βασιλεύουσα».

Η Κωνσταντινούπολη θα λέγαμε ότι συμπρωταγωνιστεί.

«Απλώς η Κωνσταντινούπολη είναι το έναυσμα στο βιβλίο. Έχει γεννηθεί εκεί, το βιβλίο ξεκινάει από μια γέννα. Μέσα σε διάφορες επιπλοκές που είχαν δημιουργηθεί. Γεννιέται ο ήρωας του βιβλίου αλλά και το ίδιο το βιβλίο. Είναι το κέντρο αναφοράς γιατί ζει δίπλα στο Βόσπορο, ο Βόσπορος ως τοποθεσία είναι μαγευτική, οπότε δημιουργεί τα πρώτα όνειρά του και διαπιστώνει κάποια στιγμή ότι πρέπει να ακολουθήσει τα σημάδια που του παρουσιάζονται μπροστά του. Για αυτό το λόγο, ακολουθώντας τα σημάδια, αρχίζει να ταξιδεύει, φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να ταξιδεύει σε Δύση και Ανατολή. Φτάνει στο Παρίσι και τις Ινδίες. Με αυτό τον τρόπο ήθελα να κάνω ένα ταξίδι στο νου του ανθρώπου, όπου γυρίζοντας στον κόσμο αποκτά μεγαλύτερο φάσμα γνώσης, ζωγραφίζει όπου πηγαίνει, έχει αφιερωθεί πλέον σε αυτό και μέσα από τα έργα του περνάει τα μηνύματα του κόσμου, αυτά που βγάζει ο κάθε λαός που γνωρίζει».

Τελικά, η Ελλάδα πού ανήκει, στη Δύση ή την Ανατολή;

«Ας μην απατόμαστε, δεν ανήκουμε ούτε στη μία πλευρά ούτε και στην άλλη, βέβαια. Εμείς είμαστε το κέντρο που μπορούμε να αντιπροσωπεύουμε τους δύο προορισμούς, δηλαδή της Δύσης και Ανατολής. Αυτό ήταν οφθαλμοφανές επί Βυζαντίου, όπου με κέντρο την Κωνσταντινούπολη ορίζονταν η Δύση και η Ανατολή. Θα έλεγα, βέβαια, ότι κλίνουμε, οι συνήθειές μας, ο τρόπος που λειτουργούμε ως άνθρωποι, προς τα χούγια των Ανατολικών. Βέβαια, σήμερα βλέπουμε κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία μας αποπροσανατολίζουν από αυτό που πραγματικά είμαστε. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί και θέλω να το εκφράσω στο καινούργιο βιβλίο που γράφω αυτό τον καιρό, το τι γίνεται σήμερα».

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή, είμαστε το κέντρο που μπορεί ν’αντιπροσω
“H Kρήτη, στο νέο μου βιβλίο θ’ απαντά στα ερωτήματα της σημερινής εποχής”
“Μ’ έχει εντυπωσιάσει το απόλυτο που έχουν οι Κρητικοί”
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
13/2/2010

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions