Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Υπέρ των προσωπικών αγώνων, που δίνονται με δυναμισμό και μαχητικότητα από μικρές ομάδες ανθρώπων, που θέλουν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και κατά των πολιτικών που ξεχνούν το ρόλο τους, δεν έχουν αυτογνωσία δεν παραδέχονται τα λάθη τους και φροντίζουν για το δικό τους συμφέρον ή του κόμματος και όχι της κοινωνίας, είναι η πειραματική ψυχολόγος Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ερευνήτρια του ΙΤΕ και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία είναι υποψήφια βουλευτής Ν. Ηρακλείου με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Εκ γενετής τυφλή έχει προσπαθήσει πολύ στη ζωή της και τις περισσότερες φορές χωρίς βοήθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια της καθημερινότητας κι όπως είπε η ίδια στην “Π” θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί όπως άλλωστε πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς, από όποια θέση κι αν βρίσκεται.

Η Ιωάννα-Μαρία σημείωσε ότι εντάχθηκε στους Οικολόγους Πράσινους γιατί όσα πρεσβεύουν την αντιπροσωπεύουν και τα έχει κάνει τρόπο ζωής.

Στο ερώτημα τι την ενοχλεί στην καθημερινότητα μας και με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει να βοηθήσει στο να βελτιωθούν πράγματα που θα έκαναν τη ζωή μας καλύτερη απαντά:

“Η καταγωγή μου είναι από την Αθήνα. Στο Ηράκλειο μένω τα τελευταία πέντε χρόνια. Επέλεξα να μείνω σε αυτήν την πόλη όχι μόνο λόγω της δουλειάς μου αλλά και γιατί οι γονείς μου έχουν την Κρήτη σα δεύτερη πατρίδα τους τα τελευταία σαράντα χρόνια και την επισκεπτόμασταν σαν οικογένεια ανελλιπώς κάθε χρόνο. Βρίσκω τη νοοτροπία των ανθρώπων εδώ πολύ ανώτερη από αυτή που επικρατεί στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας. Οι Κρητικοί νοιάζονται για τον τόπο τους και δεν επιτρέπουν πολλά-πολλά γιατί είναι περήφανοι, όμως έτσι όπως ξέρουν να περηφανεύονται ξέρουν και να ντρέπονται, όπως πολλοί άλλοι έχουν ξεχάσει. Άρα προσέχουν τι κάνουν. Οπότε, δεν είναι πολλά αυτά τα πράγματα που με ενοχλούν εδώ. Κι αυτό θέλω να το αναφέρω γιατί πραγματικά χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες όπως του Ηρακλείου ακόμα στην Ελλάδα. Αυτά ειδικά για τον τόπο εδώ.

Γενικά, τα πράγματα που με ενοχλούν στην καθημερινότητα είναι οι άσχημες συμπεριφορές, η αγένεια στον συνάνθρωπο, η αδιαφορία για τον άλλο. Η έλλειψη σοβαρότητας, επαγγελματισμού και σεβασμού. Η απουσία ευαισθησίας για την περιβαλλοντολογική και οπτική ρύπανση. Ενοχλούμαι όταν σκέφτομαι ότι ένα ολόκληρο κράτος δεν έχει καταφέρει να φτιάξει και να προσέξει το πιο απλό, τα πεζοδρόμια για να περπατάς, όταν έχει κατασπαταλήσει γι αυτά δισεκατομμύρια”.



“Αντιδράστε

σε ό,τι σας ενοχλεί”



Σημειώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει την δικήτης προσπάθεια και εξηγεί:

Αυτό που έκανα μέχρι σήμερα, αυτό που κατάφερα μόνη και μόνο με τη συμπαράσταση των γονιών μου, πιστεύω ότι μέσα από μία δυναμική ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν τα ίδια με εμένα πράγματα, να προχωρούν πιο γρήγορα, να καλυτερεύουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Κάπως έτσι βαδίζω.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος μόνος του, ένας πολιτικός και μόνο με την ιδιότητα του πολιτικού, δε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι πολιτικοί είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι, όσο και να φαντάζουν στα μάτια μας τεράστιοι και λαμπεροί, δεν είναι υπερήρωες, δεν είναι θεοί. Και γι αυτό, το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη γνώμη μου για έναν πολιτικό, είναι να έχει συγκεκριμένο όραμα για το καλό της πλειοψηφίας των κατοίκων, στο οποίο θα είναι πιστός. Και να είναι δεκτικός ενώ θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τα μηνύματα που θα λαμβάνει από τον κόσμο με τέτοιον τρόπο ώστε να προωθεί τις κατάλληλες, δίκαιες και εφικτές λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποτε πρέπει κι ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να αντιδράει. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να αντιδράσει σε κάτι χωρίς να έχει τον φόβο ότι θα τον πουν γραφικό. Αυτό που εσένα, τον άλλον, σας ενοχλεί, πρέπει να ξεκινήσετε έναν μικρό προσωπικό αγώνα και ο πολιτικός θα τον δεχτεί και θα τον φέρει σε επίπεδο τέτοιο που θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Λέει ακόμη ότι πρωταρχικός σκοπός των Οικολόγων Πράσινων είναι να βοηθήσουν ώστε να κάνουμε προοδευτικά τη ζωή μας καλύτερη.

Οι άνθρωποι με αναπηρίες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και συμπλήρωσε:

“Ειδικά, κοινός πρωταρχικός στόχος μέσα σε πολλά άλλα, είναι η καλυτέρευση της καθημερινής ζωής των Α.μ.Ε.Α και των οικογενειών τους. Είναι εύκολο πιστεύω να πείσουμε τις δημοτικές Αρχές εκεί που υπάρχουν διαγραμμίσεις για τυφλούς να μην δίνουν άδεια να κατασκευάζεται ένα περίπτερο και εκεί που υπάρχουν διαβάσεις να προστατεύονται καθημερινά τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία μιας πόλης τις ώρες αιχμής...

Εκπροσωπώντας μια σημαντική μερίδα ανθρώπων με αναπηρίες, τι θα ήθελε να

τους πεις και τι πιστεύει ότι χρειάζονται για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αποτελεσματικά όσα τους ανήκουν. Η ίδια σημειώνει:

“Είμαι κι εγώ άτομο με ειδικές ανάγκες, που την προσπάθεια που έκανα για να τις ξεπεράσω και τις ξεπέρασα, το περνάω όσο μπορώ πιο δυναμικά και σε άλλους σαν κι εμένα και στους γονείς τους, να προσπαθούν συνέχεια, να μην αποθαρρύνονται, να μην εγκαταλείπουν την καθημερινή προσπάθεια”.

Η Ιωάννα -Μαρία αγαπάει τα ζώα, είναι μέλος Φιλοζωικής Οργάνωσης, έχει σκύλο-οδηγό, δημιούργησε την 1η στην Ελλάδα Σχολή Σκύλων Οδηγών “Λάρα” και έχει ζήσει από πρώτο χέρι, όχι μόνο τις θετικές αντιδράσεις, αλλά και τις άσχημες συμπεριφορές ανθρώπων, απέναντι στα ζώα.



Οχι στην κακοποίηση των ζώων



Η ίδια σχολιάζει:

“Όχι μόνο αγαπώ τα ζώα, αλλά πιστεύω ότι όποιος άνθρωπος δεν αγαπά τα ζώα, δε μπορεί ν' αγαπήσει ούτε τον άνθρωπο.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες για τα ζώα στη χώρα μας, από ιδιώτες. Ναι, έγινα μέλος της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου για να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ το σημαντικό έργο αυτών των υπέροχων ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Η εκμετάλλευση, η κακοποίηση και καταπίεση που περνούν τα ζώα από τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι κάτι το φρικιαστικά τριτοκοσμικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Οι κακές νοοτροπίες των ανθρώπων στη ζωή υπάρχουν και δε θα σταματήσουν ποτέ. Παρατηρούμε στην καθημερινότητα πλήθος άσχημων νοοτροπιών προς τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο προς τα ζώα. Αν όμως στη ζωή σου θεωρείς ότι σέβεσαι τότε πρέπει να σέβεσαι τα πάντα, όχι μόνο αυτά που φοβάσαι ή που χρειάζεσαι.

Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση στο σπίτι και στο σχολείο. Ίσως κάποια στιγμή να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης.

Λύσεις του τύπου ομαδικές φόλες που σπέρνουν τον θάνατο και τον πόνο σε απροστάτευτες ψυχές δεν πρέπει να έχουν θέση σε μία κοινωνία του 21ου αιώνα. Έχει αντίκτυπο μεγάλο και στον τουρισμό, και στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρέπει να περιορίσουμε αυτές τις νοοτροπίες κοιτάζοντας να εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία σε όσους παρανομούν κατά των ζώων, σε όσους τα βασανίζουν και σε όσους τα παρατάνε. Ας ελπίσουμε ότι ο καθʼ ένας μας θα πάρει τη θέση που πρέπει σε αυτό το ζήτημα”.

Η Ιωάννα-Μαρία πιστεύει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχουν κάτι να πουν στον κόσμο αφού τους απασχολούν θέματα που μας αγγίζουν και μας αφορούν όλους. Επιπλέον, συμμετέχουν στην συνεχή προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής μας που έρχεται μέσα από την προσπάθεια προστασίας της φύσης.



Τι δεν μου αρέσει στους πολιτικούς

Εκτός από υποψήφια είναι και ψηφοφόρος.

Στο ερώτημα τι δεν της αρέσει στους πολιτικούς και τις πρακτικές τους απαντά:

“Ότι ξεχνούν τον ρόλο τους. Ότι δεν έχουν αυτογνωσία. Ότι δεν παραδέχονται τα λάθη τους. Είναι οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, εικόνα που έχει αρχίσει να επηρεάζει και την αγαπημένη μας Κρήτη. Κι αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το αλλάξουμε, να αφήσουμε τις αγκυλώσεις και να δούμε την πραγματικότητα που πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε, ο καθ' ένας από το πόστο του”.