Στα πρώτα βήματά της η ομάδα μπάσκετ του Εργοτέλη είχε την ευτυχία να στηριχθεί σε σπουδαίους παίκτες οι οποίοι την έχρισαν άμεσα πρωταθλήτρια Κρήτης και την βοήθησαν να κυριαρχήσει για αρκετά χρόνια σε παγκρήτιο επίπεδο.

Ενας απʼ αυτούς ήταν ο Λάκης Καράμπελας ο οποίος φόρεσε την “κιτρινόμαυρη” φανέλα για 9 χρόνια πανηγυρίζοντας μια σειρά από τίτλους.

“Ο Εργοτέλης φρόντισε να μαζέψει στις τάξεις του το καλύτερο υλικό παικτών που υπήρχε τότε στο Ηράκλειο και οργανώθηκε πολύ καλά. Ηταν επόμενο λοιπόν να στεφθεί πρώτος πρωταθλητής Κρήτης το 1969 και να μείνει στην κορυφή για πολλά χρόνια”, επισημαίνει ο κ. Καράμπελας που μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη αποτέλεσαν ένα από τα τρία ζευγάρια αδελφών που αγωνίστηκαν στην πρώτη ομάδα του Εργοτέλη. Οσο για τους προπονητές έχει να πει:

“Ξεκινήσαμε με τον αείμνηστο Χάρη Ευαγγελινό και στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα ο Κίμων Αγάθος που ερχόμενος από την Αθήνα οργάνωσε και τις ακαδημίες του συλλόγου, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς από αυτές αναδείχθηκαν οι επόμενες γενιές παικτών. Μαζί με τον κ. Φιλιππάκη που ήρθε αργότερα στην ομάδα, θεωρώ πως ήταν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν από τον Εργοτέλη εκείνα τα χρόνια”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει φυσικά ο κ. Καράμπελας στον αείμνηστο Γιάννη Μυρτάκη:

“Ηταν η ψυχή και η τσέπη του τμήματος. Ο δεύτερος πατέρας για μας. Συνέχεια δίπλα στην ομάδα την οποία αγαπούσε υπερβολικά. Μαζί με την σύζυγό του μας είχε σαν παιδιά του”.

Η πρώτη επαφή των παικτών του Εργοτέλη με το μπάσκετ εκτός Κρήτης ήταν ο ερχομός στο Ηράκλειο του Ολυμπιακού και του Σπόρτιγκ (κορυφαίων ομάδων της εποχής) για ένα τουρνουά.

“Ηταν μια γιορτή που στήθηκε στο “Μαρτινέγκο” στις αρχές του 1970 και συγκέντρωσε πολύ κόσμο.

Βοήθησε στην εξάπλωση του μπάσκετ στην τοπική κοινωνία γιατί είναι αλήθεια ότι στην αρχή οι αγώνες μας δεν προσέλκυαν πολύ κόσμο. Αυτό άλλαξε τα επομενα χρόνια και με τις επιτυχημένες πορείες της ομάδας”.

Τέλος, για τη σημερινή βράβευση από την επιτροπή μπάσκετ του Εργοτέλη, ο κ. Καράμπελας σημειώνει:

“Είναι τιμή για όλους εμάς αυτή η βράβευση στην επέτειο των 40 ετών από το πρώτο πρωτάθλημα που πήρε η ομάδα. Τότε μπήκαν τα θεμέλια για την εξέλιξη του Εργοτέλη που έπαιξε και στη Βʼ Εθνική. Δεν είναι τυχαίο ότι από εκείνη την ομάδα 5-6 άτομα έγιναν προπονητές και βοήθησαν το τοπικό μπάσκετ. Θα είναι πολύ όμορφη στιγμή να βρεθούμε ξανά μαζί”.