Αγνοια των πραγματικών κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο φαίνεται πως έχουν μικροί σε ηλικία χρήστες, οι οποίοι αν και χρησιμοποιούν το μέσο δεν δείχνουν ιδιαίτερη εξοικείωση με αυτό.

Οι περισσότεροι από τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου, γνωρίζουν πως υπάρχουν κίνδυνοι, δεν μπορούν ωστόσο να τους κατονομάσουν επακριβώς. Περισσότερο μοιάζουν να φοβούνται για την “διείσδυση” ιών στα μηχανήματα τους, παρά για την υποκλοπή προσωπικών τους δεδομένων, η οποία τις περισσότερες φορές έχει περισσότερο αρνητικές και ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες.

Χαρακτηριστικό του ελλείμματος ενημέρωσης που έχουν οι νεαρότεροι σε ηλικία χρήστες, είναι ότι δεν γνωρίζουν σε ποιον φορέα μπορούν να απευθυνθούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, θεωρώντας ταυτόχρονα πως τα προγράμματα προστασίας των υπολογιστών καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό ασφάλειας.

Μονάχα μια μικρή μερίδα παιδιών γνωρίζει για την ύπαρξη ειδικών φίλτρων, που περιορίζουν κάπως τις αρνητικές συνέπειες από το διαδίκτυο, αν και ούτε αυτή η ομάδα δείχνει να γνωρίζει πως οι κίνδυνοι ελλοχεύουν ακόμα και από την καταγραφή κινητού τηλεφώνου σε ορισμένες διευθύνσεις.

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι λόγος για να μην χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο” υποστηρίζει ο Νίκος Καρανικόλας, ο οποίος θεωρεί πως το antivirus είναι ικανό να προστατεύσει το μηχάνημα του επαρκώς.

Σε σχέση πάντως με τους κινδύνους υποκλοπής είτε του αριθμού πιστωτικής κάρτας είτε του αριθμού κινητού τηλεφώνου και προσωπικών στοιχείων, ο Νίκος φαίνεται να γνωρίζει ελάχιστα.

“Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος υποκλέψει τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας ή χρεώσει το κινητό μου τηλέφωνο, γνωρίζω όμως πως υπάρχουν ειδικά φίλτρα που προστατεύουν κάπως περισσότερο” αναφέρει.

Την συνειδητή αποχή από το διαδίκτυο επιλέγει ο Μανώλης Αλεξανδρίδης, γνωρίζοντας πως υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να αποφύγει.

“Συνήθως χρησιμοποιώ το διαδίκτυο μόνο για να παίξω παιχνίδια και μάλιστα εκτός σπιτιού σε internet café” λέει ο Μανώλης και προσθέτει:

“Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι αυτοί που με κάνουν να μην το χρησιμοποιώ, παρά μόνο σπάνια και σε internet café που πιστεύω ότι η κατάσταση ελέγχεται καλύτερα”.

Σε σχέση με τα επικείμενα προβλήματα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, ο Μανώλης Αλεξανδρίδης υποστηρίζει πως οι τεχνικοί είναι αυτοί που γνωρίζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, χωρίς να κατονομάζει κάποιον άλλο τρόπο για την ενημέρωση του.

“Μικρούς” θεωρεί τους κινδύνους του διαδικτύου ο Γιώργος Συντιχάκης, ο οποίος χρησιμοποιεί το μέσο τόσο από το σπίτι του, όσο και σε internet café.

Ως τρόπο προστασίας του από μια ενδεχόμενη παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, ο Γιώργος Συντιχάκης πιστεύει πως μπορεί να τον προστατεύσει η αστυνομία.

“Αν κάποιος πάρει τα στοιχεία μου μέσα από το διαδίκτυο, δεν ξέρω που μπορώ να απευθυνθώ, αλλά φαντάζομαι πως ο πρώτος με τον οποίο θα επικοινωνήσω θα είναι η αστυνομία ώστε να μου πει τι να κάνω” αναφέρει.

Άγνοια για τους πλήρεις κινδύνους που ενέχει το διαδίκτυο έχει ο Γιώργος Ουζούνογλου. Ο Γιώργος υποστηρίζει πως δεν είναι σε θέση να ξέρει το βαθμό προστασίας που του παρέχεται στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν χρησιμοποιεί antivirus.

“Νομίζω πως γνωρίζουμε μόνο κάποιους από τους κινδύνους στο διαδίκτυο” λέει ο Γιώργος και προσθέτει: “Φαντάζομαι πως το antivirus που χρησιμοποιούμε μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό, μπορεί όμως και να μην βοηθήσει. Στην περίπτωση που κάτι συμβεί, θα απευθυνθώ στον αδερφό μου που γνωρίζει περισσότερα. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω”.