Ρεπορτάζ: Κ. Μπογδανίδης Γ. Ζωράκης

Το πρώτο «όχι» εισέπραξε χθες το βράδυ το σχέδιο Σουφλιά για το αεροδρόμιο Καστελλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Καστέλι μετά από μια 4ωρη σχεδόν συνεδρίαση και μέσα σε κλίμα έντασης αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το μάστερ πλαν του ΥΠΕΧΩΔΕ για το αεροδρόμιο όπως αυτό παρουσιάστηκε. «Δεν θέλουμε αυτό το αεροδρόμιο, καλύτερα να μην γίνει τίποτα»! φώναζαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι του Καστελίου που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου.

Τον τόνο για την απορριπτική διάθεση είχαν δώσει από την αρχή ο δήμαρχος κ.Σμυρνάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ξεκαθάρισαν ότι ένα τέτοιο αεροδρόμιο με προσανατολισμό δυτικό, με το στρατιωτικό να συνεχίσει να λειτουργεί, το δρόμο να…παρακάμπτει το Καστέλι δεν μπορεί να γίνει δεκτό!

«Δεν μπορώ και νομίζω κανένας δεν μπορεί να πει ναι σε αυτό το σχέδιο που μας έδωσαν τώρα. Και είναι εντελώς διαφορετικό από τα σχέδια που μας έδειχναν όλο το προηγούμενο διάστημα» επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ.Σμυρνάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 30 περίπου ομιλητές που πήραν τον λόγο για να τοποθετηθούν υπήρξαν μόνο 2-3 φωνές που είδαν θετικά το αεροδρόμιο και αυτό υπό το πρίσμα της επένδυσης που ʽθα φέρει δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο. Οι περισσότεροι πάντως αντέδρασαν και φώναζαν ότι «προτιμούν να μην γίνει τίποτα στην περίπτωση που διατηρηθεί αυτό το σχέδιο»!

Από νωρίς και πολύ πριν αρχίσει η λαϊκή συνέλευση το κλίμα ήταν βαρύ. Φορείς και κάτοικοι του Καστελίου δεν μπορούσαν να…χωνέψουν αυτό που είχε παρουσιαστεί ως “Αεροδρόμιο Καστελίου”. Είχαν προηγηθεί και άλλες λαϊκές συνελεύσεις, όπως αυτή του Ευαγγελισμού αλλά και συναντήσεις φορέων του Καστελίου όπου στην ουσία είχε απορριφθεί το σχέδιο όπως αυτό παρουσιάστηκε.

«Δεν θέλουμε ένα αεροδρόμιο στην πλάτη μας, δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα του Καστελίου» έλεγαν όλοι και στην χθεσινή συνέλευση, όπως και τα επιχειρήματα που ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους του πολιτιστικού συλλόγου, των εμπόρων και όλων των παρατάξεων του Συμβουλίου.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που τόνισαν ότι το Καστέλι θέλει και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και όλης της Κρήτης, αλλά όχι και να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών του. Επεσήμαναν ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα αεροδρόμιο πάνω στο σημερινό στρατιωτικό, ένας διάδρομος που να ήταν στο επίπεδο του υφιστάμενου και γύρω η έκταση ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν οι υποδομές.

«Δεν έχουν καμιά δικαιολογία για όλα αυτά. Εμείς ζητούσαμε σχέδιο, να υπάρξει χωροταξία και χρήσεις γης στην περιοχή και αυτοί έρχονται εντελώς αυθαίρετα να βάλουν εκεί δυτικά ένα εμπορευματικό κέντρο» είπε με νόημα ο δήμαρχος που υπογράμμισε με έμφαση τις αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια. Έμεινε ειδικά στο θέμα του δρόμου επισημαίνοντας ότι στα σχέδια φαίνεται ένας δρόμος κλειστός που περνάει έξω από το Καστέλι, αλλά δεν το συνδέει με το αεροδρόμιο!

Παρότι οι φάκελοι που είχε υποσχεθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έφτασαν στο Καστέλι το κλίμα έχει διαμορφωθεί και χρειάζεται ισχυρή παρέμβαση, όπως λένε, για να αλλάξει. Απαιτούν δραστικές αλλαγές στον σχεδιασμό, ενώ θα συνεχιστούν οι κατά τόπους συνελεύσεις και συναντήσεις. Και το Σάββατο θα γίνει νέα συνάντηση των φορέων για να καταλήξουν σε ένα κείμενο για το αεροδρόμιο.