ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Τεχνολογία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Το διαδίκτυο αναπτύσσεται και γίνεται επικίνδυνο!

Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το σερφάρισμα στον κυβερνοχώρο, όπως ομολογούν στοιχεία της SafeLine, της ελληνικής ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για ιστοσελίδες του διαδικτύου που εμπεριέχουν παράνομο περιεχόμενο.

Μέσα σε μία χρονιά, ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε κατά 75% και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσαν στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων, την οικονομική εξαπάτηση, την εξύβριση αλλά και τα νέα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook.

Τα παραπάνω θέματα εξετάζονται τώρα στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (Safer Internet Day). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κόμβων Ασφαλέστερου Διαδικτύου (INSAFE) ήταν οι εμπνευστές της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής, που φέτος θα εορταστεί για έκτη συνεχή χρονιά.

Η SafeLine, υποστηρίζει και φέτος τον εορτασμό συμμετέχοντας σε ενημερωτικές εκδηλώσεις απευθυνόμενες σε γονείς και παιδιά και πραγματοποιώντας δημόσιες συναντήσεις μαζί τους. Απώτερος σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι η μετάδοση επαρκούς γνώσης για τους κινδύνους που απειλούν τους νέους χρήστες του διαδικτύου αλλά και για τη λήψη μέτρων προστασίας τηρώντας απλές μεν, ουσιώδεις δε, συμβουλές που με πολύ απλό τρόπο μπορούν να προφυλάξουν τους χρήστες.

Σημειώνεται πως η SafeLine άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2003 και προσεχώς θα συμπληρώσει τα έξι χρόνια ύπαρξής της. Από τον Οκτώβριο του 2005 είναι επίσημο μέλος του ΙΝΗΟΡΕ (www.inhope.org), που είναι ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου.Δραματική αύξηση των καταγγελιώνΕνδιαφέρον παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο τόσο ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των καταγγελιών όσο και ο χαρακτήρας τους. Συγκεκριμένα, το 2008 η SafeLine έλαβε πάνω από 700 καταγγελίες συγκριτικά με το 2007 που ήταν 406, αύξηση που ξεπερνά το 75%. Σημειώνεται, επίσης, πως για πρώτη φορά φέτος παρατηρείται μια τάση που κλίνει σε μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν την Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων, την Οικονομική εξαπάτηση αλλά και την Εξύβριση.

Εξίσου σημαντικός ήταν ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν τα νέα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. facebook, youtube, hi5, my space κλπ., στα οποία οι ανήλικοι σπαταλούν αρκετό χρόνο καθημερινά δημοσιεύοντας πολλά από τα προσωπικά τους στοιχεία, παρέχοντας σε αρκετά μεγάλο αριθμό χρηστών τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά. Η ανησυχία των γονιών για αυτή τη νέα μορφή επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα έντονη και πηγάζει κυρίως από το φόβο τους μη τυχόν και πέσει το παιδί τους θύμα παρενόχλησης και εκφοβισμού από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δημιουργίας προσωπικού προφίλ με όνομα και προσωπικά στοιχεία άλλου προσώπου από αυτά του πραγματικού δημιουργού του με σκοπό τη δημοσιοποίηση ανάρμοστων εκφράσεων, προσβλητικών για το άτομο που παράνομα του έκλεψαν και χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του.

Πρωταρχικός, ωστόσο, σκοπός της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν ανηλίκους να παίρνουν μέρος σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ή χωρίς τη θέλησή τους, προσβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη γενετησία αξιοπρέπειά τους. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της SafeLine, «μέσω της γραμμής, δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να καταγγείλει τέτοιου είδους παράνομο περιεχόμενο και όχι να αδρανεί μπροστά σε ένα έγκλημα κακουργηματικής φύσεως πλέον, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία. Ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα αποσιώπησης των προσωπικών του στοιχείων και η ανωνυμία, την οποία διατηρεί, άρει οποιοδήποτε δισταγμό υποβολής κάποιας καταγγελίας.

Τα οφέλη του Διαδικτύου είναι πολυάριθμα σε ενημερωτικό, ψυχαγωγικό αλλά και επικοινωνιακό τομέα. Για να καταφέρουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας προσφέρει το Διαδίκτυο, κρίσιμη είναι η στάση που τηρεί καθένας από εμάς στο χώρο αυτό. Όλοι εμείς είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το εικονικό χώρο του Διαδικτύου και οφείλουμε να ενεργούμε πάντα σεβόμενοι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των υπολοίπων χρηστών, των υπολοίπων μελών αυτής της «διαδικτυακής κοινωνίας». Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη του αισθήματος αυτοπροστασίας που πρέπει να μας διακρίνει, ώστε να έχουμε την ικανότητα αποφυγής διαδικτυακών κινδύνων και απειλών».ΣυμβουλέςΜερικές χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα είναι οι εξής

• Κρατάτε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής των προσωπικών σας δεδομένων.

• Διαφυλάξτε τις προσωπικές σας πληροφορίες όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ. ή φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντήσατε μέσω Διαδικτύου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς θα θέλατε που σας βλάπτει.

• Αποφύγετε τις συνομιλίες με αγνώστους που συναντήσατε μέσω του Διαδικτύου, ενδέχεται να παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που πραγματικά είναι.

• Αποφύγετε τις οικονομικές συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες από ιστοσελίδες αμφιβόλου εμπιστοσύνης, υπάρχει περίπτωση να πέσετε θύμα οικονομικής εξαπάτησης.

•Μην εμπιστεύεστε οτιδήποτε διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Αρκετές από τις πληροφορίες ίσως είναι ανακριβής. Είναι προτιμότερο να έχετε μια κριτική στάση απέναντι σε ο,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο.

• Εγκαταστήστε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή λογισμικό φίλτρο που να εμποδίζει τη διέλευση σας σε ιστοσελίδες με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Για περαιτέρω και πληρέστερη ενημέρωση σε θέματα ασφαλείας, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της SafeLine (www.safeline.gr) και του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr).

Περισσότερες πληροφορίες:

Μελτίνη Χριστοδουλάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine (www.safeline.gr)

e-mail: meltini@safeline.gr

Τηλ. 2811-391615

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
17/2/2009

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions