ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Μηνυτήρια αναφορά Ορφανού κατά ΔΕΠΤΑΗ για τους λογαριασμούς του Πολιτιστικού

Με μηνυτήρια αναφορά κατά της ΔΕΠΤΑΗ και της νεοδιορισμένης διοίκησης του Πολιτιστικού κέντρου, απάντησε χθες ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών» Στ. Ορφανός, μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα που η δημοτική επιχείρηση αρνείται να δημοσιοποιήσει, χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία, τους τελευταίους λογαριαμούς του Πολιτιστικού κέντρου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην αναφορά του σχολιάζει σκωπτικά τη δημοτική Αρχή, όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζει φοβικά την λειτουργία της αντιπολίτευσης, αρνούμενη να δημοσιοποιήσει κρίσιμα στοιχεία σε σχέση με τη διαχείριση του Πολιτιστικού, αλλά επειδή αγνοεί ακόμα και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν προκειμένου τα επίμαχα στοιχεία να δοθούν στη δημοσιότητα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και μετά το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Έργων, που “τινάζει στον αέρα” την νέα διορισμένη διοίκηση του Πολιτιστικού, τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιοποιούνται, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία για την όλη διαδικασία διαχείρισης του Πολιτιστικού κέντρου.

Αναλυτικότερα στην μηνυτήρια αναφορά του κ.Ορφανού τονίζονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Έχω καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου τις καταγγελίες μου για τον τρόπο κατασκευής του ΠΣΚΗ με τα με αρ.πρ. 4711/23-10-08, 4798/27-10-08 και 5288/27-11-08 έγγραφα μου. Επίσης έχω καταθέσει με αρ.πρ. 5180/20-11-08 το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ επί των ιδίων καταγγελιών μου.

Επισυνάπτω επίσης την με αρ.πρ.1610/8-12-08 αίτησή μου στη ΔΕΠΤΑΗ (δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου που είναι φορέας υλοποίησης του ΠΣΚΗ) για τη χορήγηση αντιγράφων των 17ου ως 20ου Λογαριασμών της κατασκευής του ΠΣΚΗ, που συνδέονται άμεσα με τις καταγγελίες μου. Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας (30 μέρες) από την αίτησή μου και παρά τις δύο εισαγγελικές παραγγελίες για τη χορήγηση των αντιγράφων (έγγραφα 5528/10-12-08 και 5606/16-12-08 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου που κατατέθηκαν στη ΔΕΠΤΑΗ με τα έγγραφα 1614/11-12-08 και 1634/16-12-08 αντίστοιχα) η ΔΕΠΤΑΗ δεν μου τα δίδει, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, όπως φαίνεται και στην τελευταία επιστολή της με αρ.πρ. 1677/23-12-08. Όπως αναλυτικά περιγράφεται σε όλα τα παραπάνω έγγραφα, θεωρώ πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου - μέσω της ΔΕΠΤΑΗ - προχώρησε τον Οκτώβρη του 2008 σε μη σύννομη αντικατάσταση του τεχνικού διευθυντή του Πολιτιστικού κέντρου, επειδή αυτός αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις υπερσυμβατικές απαιτήσεις του αναδόχου του έργου. Τοποθέτησε νέο τεχνικό διευθυντή της επιλογής της για να εξασφαλίσει –πιστεύω - ευνοϊκή μεταχείριση του αναδόχου, με διαδικασίες που έχουν κριθεί άκυρες, τόσο από το πόρισμα του ΣΕΔΕ, όσο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Απ’ ότι φαίνεται, ο νέος τεχνικός διευθυντής με την κάλυψη της ΔΕΠΤΑΗ και της δημοτικής Αρχής ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες τον 18ο, 19ο, 20ο λογαριασμό που υπέβαλε ο ανάδοχος μέσα στο Νοέμβρη του 2008. Έχω δε βάσιμους λόγους να αμφιβάλω για την ειλικρίνεια αυτών των λογαριασμών, δεδομένου ότι : στην 1η φάση από τον Απρίλιο του 2006 (έναρξη έργου) ως τον Σεπτέμβρη του 2008 (24 μήνες), με τη νόμιμη διοίκηση του πολιτιστικού κέντρου, είχαν πιστοποιηθεί σε 17 λογαριασμούς εργασίες ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη 2η φάση από τον Οκτώβρη ως τα μέσα Νοέμβρη 2008 (1,5 μήνας), με μη σύννομη διοίκηση του πολιτιστικού κέντρου, πιστοποιήθηκαν εργασίες ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην 1η φάση, με τη νόμιμη διοίκηση, υπήρχε πλήρης γνώση, έλεγχος και ομόφωνη έγκριση όλων των ενεργειών της διοίκησης του πολιτιστικού κέντρου, όχι μόνο από την δημοτική Αρχή και τη ΔΕΠΤΑΗ, αλλά και από την διαπαραταξιακή Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης που είχε συσταθεί με βάση το άρθρο 43 του Ν.3669/08 για τα Δημόσια έργα. Στη 2η φάση, με τη μη σύννομη διοίκηση, η δημοτική Αρχή παραμέρισε και την Επιτροπή Παρακολούθησης, επιβάλλοντας πλήρη αδιαφάνεια στις κινήσεις της. Με την παρελκυστική τακτική της για τη χορήγηση αντιγράφων των λογαριασμών εκτιμώ ότι επιδιώκει είτε να καταστήσει αδύνατο τον έλεγχο εκτέλεσης εργασιών που θα έχουν επικαλυφθεί από άλλες επόμενες εργασίες, είτε να πληρωθούν εργασίες που είχαν συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς χωρίς να έχουν εκτελεσθεί.

Επίσης φαίνεται να αναζητεί τρόπους νομιμοποίησης μη σύννομων αποφάσεων για πληρωμή υπερσυμβατικών εργασιών. Επειδή η άρνηση της δημοτική Αρχής να σεβαστεί το πόρισμα του ΣΕΔΕ, η διοίκηση του έργου από μη σύννομη διοίκηση, ο παραμερισμός της Επιτροπής παρακολούθησης, η άρνηση χορήγησης εγγράφων μετά και από διπλή εισαγγελική παραγγελία, αποτελούν παράνομες ενέργειες, η άρνηση δε χορήγησης αντιγράφων συνιστά απείθεια στην εισαγγελική αρχή, παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα το ταχύτερο δυνατόν, δεδομένου ότι αν ευσταθούν οι ανησυχίες μου ενδέχεται να προκύψει σοβαρή οικονομική ζημιά για το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και για το Δημόσιο που χρηματοδοτεί το έργο με κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος «πολιτισμός» του Γ΄ Κ.Π.Σ. και κυρίως υπάρχει κίνδυνος για την ομαλή εκτέλεση του ΠΣΚΗ».

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
13/1/2009

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions