ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Οι Ηρακλειώτες “αγκάλιασαν” την κρητική καντάδα
Ανάγκη να γίνει θεσμός λένε οι διοργανωτές

Αρωμα μας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής και αθώας, πλημμύρισε το βράδυ της Τρίτης το Ηράκλειο. Φημισμένοι τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ξεχύθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώθηκαν με τον κόσμο και αναβίωσαν την κρητική καντάδα. Το γλέντι κράτησε μέχρι το χάραμα και ευχή όλων είναι η πόλη μας να ζήσει και στο μέλλον ανάλογες στιγμές.

«Όλοι μίλησαν με ενθουσιασμό για την πολιτιστική μας προσπάθεια και είπαν ότι πρέπει να γίνει θεσμός», είπε στην «Π» ο αντιπρόεδρος του παγκρητίου συμβουλίου Κρητών, δρ. Γιάννης Νάθενας, ο οποίος τόνισε πως η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η καντάδα ξεκίνησε από τα Νεώρια και πέρασε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, το δήμαρχο Ηρακλείου, τη νομάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης που αγκάλιασαν τους καλλιτέχνες.

Η κρητική καντάδα θα αναβιώσει τις επόμενες ημέρες και στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «με την Καντάδα τα παιδιά και η νέοι έμαθαν πολλά που έχουν σχέση με το δικό μας πολιτισμό. Είδαν πως η ζωή δεν είναι μόνο δίκτυα και ραδιοκύματα αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι πιο ανθρώπινοι . Οι σχέσεις των ανθρώπων ντύνονται ρομαντικά μεταξύ και η ζωή γίνεται πιό όμορφη».Οι διοργανωτές

Η Οργανωτική Επιτροπή της Καντάδας 2008 αποτελείται από τους παρακάτω φορείς: δήμος Ηρακλείου, dιευθυντής Πολιτισμού Γιώργος Αντωνάκης. Γενική Εποπτεία της Καντάδας, σύλλογος καλλιτεχνών κρητικής μουσικής, Καλλιτεχνικός Συντονισμός. Της Καντάδας. Με ορχήστρα 30 νέων καλλιτεχνών, πρόεδρος Νίκος Ηλιάκης, αντιπρόεδροι Χαρ. Γαργανουράκης και Μανώλης Κακλής, Σύλλογος Χαρχαλης, Χανίων (Βιολιά), πρόεδρος Στέλιος Λαϊνάκης, αντιπρόεδρος, Γιώργος Μπομπολάκης, Παγκρήτια Ενωση χοροδιδασκάλων, πρόεδρος Κώστας Παπουτσάκης, Λύκεια Ελληνίδων, Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, πρόεδρος Ρίτσα Καλογεροπούλου, μαντολινάτα Νομαρχίας Ηρακλείου.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας της Καντάδας είναι αυτή που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το 1991 την πρώτη μεγάλη αναβίωση της Κρητικής Καντάδας στους τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, με αλησμόνητη επιτυχία. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας πρωτοστατεί και σήμερον στην επανάληψη και την καθιέρωση της Καντάδας, ως μόνιμου πλέον θεσμού. Τα μέλη της Ομάδας: δρ. Γιάννης Νάθενας, νυν αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Μάνος Μουντάκης, μουσικός, καλλιτέχνης κρητικής μουσικής, Βασίλης Σκουλάς λυράρης, τραγουδιστής Κρητικής μουσικής, Μπάμπης Γαργανουράκης,λυράρης τραγουδιστήςς Κρητικης μουσικής, (1991) και νυν αντιπρ. του Συλλόγου.

Δύο από τους πρωτοπόρους της ομάδας δεν ζούν σήμερον, ο μεγάλος δάσκαλος Θανάσης Σκορδαλός (πρόεδρος τότε του Συλλόγου) και ο αείμνηστος Μανώλης Δουλγεράκης διευθύνων τότε (1991) των Πολιτιστικών του Δήμου Ηρακλείου. Μεγάλη ήταν και π προσφορά του τότε γραμματέα του Συλλόγου Μιχάλη Τσαγκαράκη..

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Μελαμπιανή Παρέα- Κακλής Μανώλης και Παρέα-Εχσζουσίδης Παύλος και Παρέα (Ζάκρος-βιολιά)-Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη και Παρέα- Μάνος Μουντάκης και Παρέα -Ηλιάκης Νίκος και Παρέα Κακλής Μανώλης και Παρέα- Γαργανουράκης Μπάμπης και Παρέα,-Αλεξάκης Βαγγέλης και Παρέα, Κακουλάκης Παντελής και Παρέα.

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Μια καντάδα μέχρι το πρωί όλη η πόλη!
Οι Ηρακλειώτες “αγκάλιασαν” την κρητική καντάδα
Οι καντάδες στους άρχοντες
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
31/7/2008

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions