Της Κατερίνας Μυλωνά

Ένα σημαντικό εφόδιο για να συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους προσφέρουν σε αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης οι υποτροφίες του κληροδοτήματος «Μαρία Μιχαήλ Μανασσάκη».

Η όγδοη κατά σειρά τελετή απονομής των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την ομιλία του καθηγητή, κ. Ευριπίδη Στεφάνου, με θέμα «Από το Βορρά ως το Νότο, το περιβάλλον αρρωσταίνει και μας αρρωσταίνει» και ακολούθησε η απονομή των υποτροφιών. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη μουσική για κιθάρα από το γναθοπροσωπικό χειρουργό, κ. Γιώργο Μαστοράκη, και ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου.



Οι υποτροφίες



Πράξη ζωής για τα πανεπιστήμια χαρακτήρισε το κληροδότημα, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής που έχει δοθεί στο Π.Κ., ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο οποίος τόνισε πως τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν στους πολίτες πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Παιδεία για μία καλύτερη κοινωνία.

Για μια σημαντική προσφορά για το Ίδρυμα έκανε λόγο η κοσμήτορας της σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, κ Σουζάνα Παπαδοπούλου. «Το πανεπιστήμιο είναι ευγνώμον προς αυτή τη δωρήτρια», τόνισε. Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε, ακόμα, πως με το κληροδότημα καλύπτεται ένα κενό της Πολιτείας, το θέμα των υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. «Πρόκειται για εξαιρετικούς φοιτητές που έχουν επιλεγεί με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια από τις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων», τόνισε.

Σημειώνεται πως η επιτροπή του Κληροδοτήματος «Μαρίας Μιχαήλ Μανασσάκη» αποτελείται από τους δύο κοσμήτορες των Σχολών και από τους προέδρους των Τμημάτων. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Οι υποτροφίες «Μαρίας Μιχαήλ Μανασσάκη» αξιολογούνται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες υποτροφίες που δίδονται στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο με βάση τα κριτήρια της επιλογής των μεταπτυχιακών υποτρόφων όσο και με βάση το ετήσιο ύψος των υποτροφιών. Στον κάθε αριστούχο μεταπτυχιακό φοιτητή δίνονται 500 ευρώ μηνιαίως για όλο το ακαδημαϊκό έτος, από 1η Οκτωβρίου ως 30 Σεπτεμβρίου.