ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Βούρκωσε ο Πρόεδρος και υποκλήθηκε στην τυφλή ερευνήτρια

Tης Κατερίνας Μυλωνά

Η υπόκλιση του Προέδρου στην τυφλή ερευνήτρια!

Η τρυφερή και αυθόρμητη κίνηση του Κάρολου Παπούλια που προκάλεσε δέος σε όλους προχθές στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

“Δεν το περίμενα. Πέρα από το τυπικό και το σεβασμό που προσδίδει η κίνηση του αυτή, για μένα είχε και συμβολικό χαρακτήρα, άγγιξε την αμεσότητα που με διέπει. Ήταν σαν να με κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια. Η κίνησή του σημαίνει ότι σέβεται αυτό το χέρι που στην ουσία για μένα είναι τα μάτια μου”

“Άκουγε προσεκτικά και άγγιξε την οθόνη αφής για να καταλάβει πως αναπαριστάται η πληροφορία και επιτυγχάνεται η πρόσβαση. Γενικά, έδειξε σεβασμό και κατανόηση”


Να αλλάξει μία ζωή κατάφερε με ένα απλό χειροφίλημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Ήταν μεγάλη η τιμή που μου έκανε και νομίζω πως άλλαξε τη ζωή μου για πάντα», λέει στην «Π» η 29χρονη ερευνήτρια του ΙΤΕ, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, την οποία ξεχώρισε ο πρώτος πολίτης της χώρας στην προχθεσινή, επίσημη του επίσκεψη στο ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στα ινστιτούτα του ΙΤΕ, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πώς οι τυφλοί μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το άτομο που του εξήγησε τον τρόπο που μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να «βλέπουν» απτικά ήταν η κ. Γκέρτσου, που είναι εκ γενετής τυφλή. Ο κ. Παπούλιας, εμφανώς συγκινημένος, προκάλεσε δέος σε όσους έγιναν μάρτυρες της τρυφερής και αυθόρμητης κίνησής του. Μόλις, με ιδιαίτερη προσοχή, άκουσε όσα είχε να του πει η ερευνήτρια, της έπιασε το χέρι και το φίλησε. «Δεν το περίμενα. Πέρα από το τυπικό και το σεβασμό που προσδίδει η κίνηση του αυτή, για μένα είχε και συμβολικό χαρακτήρα, άγγιξε την αμεσότητα που με διέπει. Ήταν σαν να με κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια. Η κίνησή του σημαίνει ότι σέβεται αυτό το χέρι που στην ουσία για μένα είναι τα μάτια μου», περιγράφει η ίδια.Η συνομιλίαΗ κ. Γκέρτσου παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πλήρως προσβάσιμο σταθμό εργασίας για άτομα με τύφλωση. Ένας τέτοιος σταθμός, αποτελείται από έναν απλό Η/Υ στον οποίο έχουν προσαρτηθεί ειδικά προγράμματα (αναγνώστες οθόνης, διάφοροι οδηγοί προγραμμάτων) και περιφερειακά μηχανήματα (εκτυπωτές Braille, εκτυπωτές ανάγλυφων εικόνων, οθόνες Braille).. «Η παρουσίαση αυτή», εξηγεί η ίδια, «έγινε για δύο λόγους, αφενός για να του δείξουμε ότι στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και ειδικότερα στο Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής, σεβόμαστε την ανθρώπινη υπόσταση, εξέλιξη και λειτουργικότητα και πιστεύουμε ότι το υπέρτατο αγαθό της πληροφορίας, πρέπει να δίδεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου αναπηρίας, νοητικής κατάστασης ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου και αφετέρου επειδή θέλαμε να του δείξουμε τι είναι η προσβάσιμη τεχνολογία και τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σήμερα με την βοήθειά της».

Στη συνέχεια, του εξήγησε πως μέσω απτικής και ακουστικής επαφής, ένα άτομο με τη συγκεκριμένη αναπηρία, δύναται να έχει πλήρη πρόσβαση στην οπτική πληροφορία σε οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει αυτή (λεκτική, εικονική) και σε οποιοδήποτε πλαίσιο βρίσκεται, δηλαδή είτε πρόκειται για διεπαφή μέσω διαδικτύου είτε για μεμονωμένη επαφή του χρήστη με τον προσωπικό του υπολογιστή, και του έδειξε τη μορφή που παρουσιάζεται η πληροφορία σε ακουστική και απτική μορφή. Πχ., πως εναλλάσσονται οι λέξεις επάνω στην οθόνη Braille, πως εμφανίζεται ο κέρσορας τι πληροφορίες μας δίνει η συγκεκριμένη διεπαφή με τον Η/Υ και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η κάθε μορφή διεπαφής. πχ., η απτική διεπαφή προσφέρει έλεγχο της ορθογραφίας, καλλιέργεια της φαντασίας και step by step παρουσίαση των στοιχείων της οθόνης και της θέσης του κέρσορα. Η ακουστική από την άλλη προσφέρει μια γρήγορη και εύκολη πρόσβαση που είναι ιδανική για γρήγορο χειρισμό του Η/Υ και για την μάθηση κειμένων σε συνάρτηση με την εκτέλεση κάποιας άλλης εργασίας.

Τέλος του δώρισε τρεις ανάγλυφες εικόνες, οι οποίες έγιναν με την βοήθεια του εκτυπωτή braillε και ειδικών μικροκαπσουλικών χαρτιών. Η πρώτη παρουσίαζε μια οπτική πλάνη και είχε σκοπό να δείξει πως ένας τυφλός μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια καθαρά οπτική πληροφορία, η δεύτερη αναπαριστούσε στατιστικά διαγράμματα σε μορφή Braiile, που αποτελούν βασικά εργαλεία της δουλειάς της και η τρίτη το λογότυπο του Ινστιτούτου Πληροφορικής σε ανάγλυφη μορφή και Braille.“Ένας σοφός άνθρωπος”«Άκουγε προσεκτικά και άγγιξε την οθόνη αφής για να καταλάβει πως αναπαριστάται η πληροφορία και επιτυγχάνεται η πρόσβαση. Γενικά, έδειξε σεβασμό και κατανόηση», αναφέρει η κ. Γκέρτσου, η οποία συνειδητοποίησε πως ο κ. Κάρολος Παπούλιας δε βρέθηκε στο Ηράκλειο απλώς για να δηλώσει το «παρών» αλλά νοιάζεται πραγματικά για όσα γίνονται στο ΙΤΕ. «Έχω δει πολλούς πολιτικούς στη ζωή μου αλλά όχι τέτοια ανταπόκριση», αναφέρει η ίδια και προσθέτει πως «πρόκειται για έναν σοφό άνθρωπο που δικαίως βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται. Επίσης, φάνηκε να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του».Η “εκλεκτή” του ΠροέδρουΗ κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου είναι πειραματικός ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ της ιατρικής σχολής. Ως μέλος του Εργαστηρίου Ανθρώπου / Μηχανής, συμμετέχει στη Σχεδίαση, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση τεχνολογικών αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως και σε διάφορα πλαίσια (εργασία, ψυχαγωγία κτλ). Επίσης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής, μελετά ένα ψυχολογικό φαινόμενο, που αφορά την λειτουργική τύφλωση που προκαλεί η διάσπαση της προσοχής, με σκοπό να δείξει, ότι η τυφλότητα δεν οφείλεται αποκλειστικά σε βιολογικούς λόγους και πως στην ουσία μόνο αυτό που βλέπουμε υπάρχει για εμάς. Την προσπάθειά της στηρίζει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.


Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Βούρκωσε ο Πρόεδρος και υποκλήθηκε στην τυφλή ερευνήτρια
Η “Π”
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
16/5/2008

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions