ΠΑΤΡΙΣ :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Αχ! : πώς της αρέσει να μιλά...

Της Ρίκης Ματαλιωτάκη

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Δωρικός” το 6ο βιβλίο της δημοσιογράφου Ρίκης Ματαλιωτάκη.

Η συγγραφέας έχει δώσει μέχρι σήμερα πολύ αξιόλογα δείγματα του πεζογραφικού ταλέντου της και έχει αποσπάσει ευμενείς κριτικές για τις μυθιστορίες της.

Το προηγούμενο βιβλίο της “Δεν θέλω να ξοδευτώ άλλο”, που είναι ένα αληθινό ψυχογράφημα με “καυτό” περιεχόμενο, τέλεια δομημένο και δοσμένο με μια γραφή σύγχρονη και συναρπαστική, έχει εντυπωσιάσει το αναγνωστικό κοινό.

Αυτή τη φορά η Ρίκη Ματαλιωτάκη δίνει ένα ακόμη δυναμικό “παρών”, με το 6ο κατά σειρά βιβλίο της, με τον τίτλο “Αχ! πώς της αρέσει να μιλά”. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων πολύ ενδιαφέρουσα, που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα και με μια ματιά εξόχως διεισδυτική, αποκαλύπτει, απογυμνώνει θα λέγαμε καλύτερα, τα εσώψυχα του σημερινού μοναχικού ανθρώπου.

Κοινός παρονομαστής σ’ όλα τα αφηγήματα, που περιέχονται στο βιβλίο, είναι η μοναξιά που κατατρύχει την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος ζώντας στη σκληρή και πολύβουη κοινωνία του σήμερα, κουβαλά την πιο αβάσταχτη ερημιά, μοναχική και αποκομμένη μονάδα μέσα στο αμέτρητο, αδιάφορο πλήθος.

Η πάλη για μια διέξοδο απ’ αυτή την ψυχική ερήμωση, κάποιες φορές οδηγεί σε εκτόνωση, συνηθέστερα όμως βουλιάζει πιο βαθειά στην απομόνωση.

Στο βιβλίο “Αχ! πώς της αρέσει να μιλά”, εντυπωσιακή είναι η έντονα αντιρατσιστική διάθεση της συγγραφέως.

Με πολύ προσεγμένες αναφορές δίδει στην ανθρώπινη υπόσταση πανανθρώπινες διαστάσεις.

Αγγίζει με τρυφερότητα το θέμα “ξενοφοβία”, ξεπερνά φυλές και χρώματα, καταργεί σύνορα και κάνει μια στάση γεμάτη ευαισθησία στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Δεν στέκεται στις φυλετικές διαφορές, δεν επηρεάζεται από τα σκιστά μάτια, τη σκουρόχρωμη επιδερμίδα, την ακατανόητη γλώσσα, προχωρεί βαθύτερα, στον έσω κόσμο των “όπου γης”.

Στο διήγημα από το οποίο πήρε τον τίτλο το βιβλίο “Αχ! πώς της αρέσει να μιλά” κυριαρχεί το αντιρατσιστικό στοιχείο και η πανανθρώπινη προσέγγιση στον ψυχικό κόσμο των ηρώων της.

Στο “εν ανθρώποις ευδοκία”, η προσέγγιση γίνεται άγγιγμα ψυχής κι η δραματική αφήγηση, χωρίς να είναι κραυγαλέα, εικονίζει με ενάργεια και δύναμη την τραγωδία των ξεριζωμένων που αναζητούν μια φωτεινή χαραμάδα στη χώρα του ήλιου.

Η Ουκρανή Λουτμίλα είναι μια μάνα σαν όλες τις μάνες της γης. Αλλά μια μάνα τραγική. Απορφανισμένη, ξεριζωμένη, καταμόναχη. Παλεύει απεγνωσμένα όχι για μια θέση στον ήλιο για την ίδια, αλλά για ένα κομμάτι πικρό ψωμί για τα ορφανά της.

Γεγονότα καθημερινά, που βιώνομε όλοι μας, προσφέρονται στον αναγνώστη με ρεαλιστική ειλικρίνεια που γεννά τη βαθιά συμπάθεια.

Πέραν από τα, διόλου ευκαταφρόνητα, μηνύματα του βιβλίου, το ιδιότυπο ύφος της συγγραφέως, κατάδικό της και εντελώς αμίμητο, προσδίδει ιδιαίτερη χάρη στα αφηγήματα και δημιουργεί στον αναγνώστη τη διάθεση να εισχωρήσει βαθύτερα στο στοχασμό και τους προβληματισμούς της λογοτέχνιδος.

Νιώθω πραγματική συγκίνηση και χαρά, που το μελαχρινό κοριτσάκι του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, όπου υπηρέτησα, νεαρή δασκάλα τότε, είναι σήμερα μια φτασμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Θέσεις που κατέκτησε με το σπαθί της και μόνο.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
5/7/2007

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


ΕλαχιστοποίησηΣχετικά Forums
Δεν υπάρχουν σχετικά forums
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions