Η ομάδα του ΕΜΠ, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της, πρύτανη κ. Μουτζούρη, αποτελείται, από 5 ακόμα επιστήμονες εξειδικευμένους ο καθένας σε διαφορετικό αντικείμενο οι οποίοι θα επιδιώξουν να προσεγγίσουν το θέμα από όλες τις πλευρές και να καταλήξουν σε συμπεράσματα ασφαλή για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο μέλλον αν δημιουργηθεί. Έτσι, λοιπόν, η ομάδα αποτελείται από έναν αρμόδιο λιμενολόγο, τον ίδιο τον κ. Μουτζούρη, ένα καθηγητή Πολεοδομίας και αντιπρύτανη, τον κ. Πολύζο, έναν πρώην πρώην πρύτανη και υπεύθυνο για περιβαλλοντολογικά θέματα, τον κ. Μαρκάτο, ένα συγκοινωνιολόγο, έναν καθηγητή Ψυχολογίας και Περιβαλλοντικής Προστασίας, τον κ. Χατζημπύρο και τέλος από τη οναδική κυρία, την καθηγήτρια Χωροταξίας, Φυσικής Γεωγραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιαλλουτζή.

Πρώτος το λόγο από αυτούς, όπως είναι φυσικό, πήρε ο συντονιστής της ομάδας κ. Μουτζούρης, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει το ρόλο, τις αρμοδιότητες και το αντικείμενο ενασχόλησης της ομάδας του με το θέμα τονίζοντας ότι «παρουσιάζουμε σήμερα τι ήρθαμε ακριβώς να κάνουμε εδώ γιατί απ΄ ό, τι βλέπω δεν είναι ξεκάθαρο». Όπως σημείωσε ο ίδιος «είμαστε εδώ πέντε καθηγητές του Πολυτεχνείου γιατί μας ζητήθηκε από τον ΟΛΗ, τους τοπικούς βουλευτές και τη νομαρχία να απαντήσουμε σε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα» και πιο συγκεκριμένα «τι επιπτώσεις, με την εμπειρία που έχουμε, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή αν κατασκευαστεί εδώ ένα λιμάνι», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «μιλάμε για συγκεκριμένη θέση που μας προσδιορίστηκε -εδώ στο Τυμπάκι- και για συγκεκριμένο λιμάνι –ένα λιμάνι για διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων».

Κλείνοντας, δε, σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε όλοι εμείς να εξετάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο, γιατί μη σας ξεγελά κανείς ότι κανένα έργο έχει μόνο θετικές ή μόνο αρνητικές συνέπειες» και εξήγησε ότι «αυτό που θα πούμε εμείς δε θα είναι ευαγγέλιο, αλλά οι τεκμηριωμένες απόψεις ανθρώπων που είναι ειδικοί για να ληφθούν υπόψη από την τοπική κοινωνία όταν θα χρειαστεί να αποφασίσει για τις εξελίξεις».

Ο αντιπρύτανης κ. Πολύζος από την πλευρά του, ξεκίνησε την αναφορά του στο έργο και στην αντιπαράθεση που αυτό προκαλεί εστιάζοντας στο κύριο σημείο της και τονίζοντας ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον είναι δύο έννοιες που συχνά συγκρούονται». Μιλώντας, δε, για το στόχο της μελέτης που η ομάδα στην οποία συμμετέχει ανέλαβε να συντάξει, ο ίδιος έκανε λόγο για «την ανάγκη σε ένα τόσο μεγάλο έργο να μη συγκρουστούν αυτές οι δύο έννοιες» και για «το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνεται και το οποίο συνίσταται στο ότι αν η τοπική κοινωνία λέει καταρχήν ναι σʼ ένα λιμάνι, να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε πώς αυτό θα κατασκευαστεί και να είναι προς όφελος του τόπου που θα το φιλοξενεί».

Ο κ. Μαρκάτος, ήταν επιφυλακτικός μέχρι να λάβει πλήρη όπως είπε γνώση των στοιχείων του θέματος και αρκούμενος καταρχήν να σημειώσει ότι «όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε όταν ακούμε και σκεφτόμαστε για έργα – τέρατα που θα προκαλούν τόσο μεγάλες ζημιές στους περιβάλλοντες αυτά χώρους και στους κατοίκους τους». Επίσης, σημείωσε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και να εξεταστούν σοβαρά για κάποιο χρονικό διάστημα όλα τα δεδομένα που αφορούν το θέμα ούτως ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα» ενώ σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε και το ερώτημα προς τους τοπικούς άρχοντες «τι είδους ανάπτυξη ωφέλιμη γιʼ αυτό τον τόπο προβλέπεται αν δε γίνει αυτό το λιμάνι».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Γιαλλουτζή η οποία απευθυνόμενη προς όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα θέλησε καταρχήν να καταστήσει σαφές ότι «αυτό το οποίο θα καταθέσουμε σε εσάς στην επόμενη μας συνάντηση δε θα είναι μια πρόταση, αλλά πολλές προτάσεις, μια πληθώρα λύσεων μέσα από τις οποίες εσείς θα κληθείτε να επιλέξετε ποια είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη για τη ζωή σας». Εξήγησε, ωστόσο, ότι «κάθε λύση θα έχει δίπλα της τις επιπτώσεις που θα επιφέρει, τόσο θετικές, όσο και αρνητικές» και ευχήθηκε «μέσα από ένα πνεύμα σύγκλισης και μέσω και της τεχνοκρατικής βοήθειας που εμείς θα προσφέρουμε, να φτάσουμε στο επιθυμητό για σας αποτέλεσμα αφού εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε εδώ και κανείς δε μπορεί να αποφασίζει για μια περιοχή απουσία του κόσμου που κατοικεί σε αυτή».

Ο κ. Χατζημπύρος, τέλος, προσέθεσε ότι «θα διευκόλυνε πάρα πολύ τη δουλειά μας αν σήμερα ακούγαμε από σας όχι τόσο γενικές απόψεις και θέσεις γύρω από το ζήτημα -είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές- όσο περισσότερο συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία». Ο ίδιος εξήγησε ότι «αν αυτό συμβεί θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε όλα αυτά στη μελέτη μας» και τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι «θα μας παρέχουν μια επιπλέον βοήθεια ούτως ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο για τον τόπο αποτέλεσμα».