ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Yγεία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
  Ομορφιά 
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ρευματική πολυμυαλγία και κροταφική αρτηριίτιδα

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια πάθηση των ανθρώπων της μέσης και τρίτης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία του αυχένα, των ώμων και της λεκάνης. Η κροταφική αρτηριίτιδα από την άλλη μεριά είναι μία αγγειίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των αγγείων, που συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα ρευματικής πολυμυαλγίας. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν πρόκειται για δύο διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας πάθησης ή για δύο διαφορετικές παθήσεις με πολλά κοινά σημεία. Πάντως συχνά περιγράφονται μαζί.

1. Ποιοι νοσούν συνήθως από τις παθήσεις αυτές;

Οι δύο παθήσεις προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά τον λευκό πληθυσμό και σπάνια εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 50 χρόνων. Οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης τις εμφανίζουν πιο συχνά. Οι γυναίκες προσβάλλονται 2 φορές συχνότερα από τους άνδρες. (εικόνες 1 και 2)

2. Ποια είναι τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία;

Ρευματική Πολυμυαλγία

Οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματική πολυμυαλγία έχουν γενικά συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου), κακοδιαθεσία και απώλεια βάρους. Μερικές φορές η εισβολή είναι τόσο αιφνίδια, ώστε ο ασθενής μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Άλλες φορές η νόσος εισβάλλει πιο ύπουλα. Η πλειοψηφία των ασθενών έχει συμπτώματα από τους μύες κατά την έναρξη της νόσου. Συνήθως αρχικά προσβάλλονται οι μύες του αυχένα και των ώμων, προκαλώντας πόνο και δυσχέρεια στις κινήσεις. Αργότερα προσβάλλονται όλοι οι μύες που βρίσκονται κοντά στον κορμό και κυρίως οι βραχίονες και οι μηροί.

Η πρωινή δυσκαμψία είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί, καθώς και να σηκωθούν από καρέκλα εάν κάθονται πολλή ώρα. Ακόμη μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν δουλειές όπως να καθαρίσουν παράθυρα ή να χτενίσουν τα μαλλιά τους. Σε ένα ποσοστό ο πόνος και η δυσκαμψία είναι τόσο σοβαρά ώστε ακόμα και η αυτοεξυπηρέτηση είναι δύσκολη (εικόνα 3)

Στην ιατρική εξέταση υπάρχει ευαισθησία πάνω από τους προσβεβλημένους μύες ενώ οι αρθρώσεις δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αυτό είναι σημαντικό για το διαχωρισμό από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στις εξετάσεις αίματος ανευρίσκονται αυξημένοι μερικοί δείκτες που είναι ενδεικτικοί φλεγμονής. Οι δείκτες αυτοί είναι κυρίως η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ). Επίσης μπορεί να υπάρχει ήπια αναιμία, δηλαδή μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μικρή αύξηση των ενζύμων του ήπατος.

Κροταφική αρτηριίτιδα

Αρτηριίτιδα σημαίνει οίδημα και φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών. Η κροταφική αρτηριίτιδα λέγεται έτσι γιατί προσβάλλει πολύ συχνά την κροταφική αρτηρία, αυτήν που βρίσκεται δηλαδή στους κροτάφους. Μπορεί να προσβάλλει όμως και αρτηρίες του λαιμού και των άνω άκρων. Εισβάλλει συνήθως αθόρυβα και περνάνε αρκετές εβδομάδες ή μήνες μέχρι να διαγνωστεί. Λιγότερο συχνά η έναρξη είναι αιφνίδια με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Τα γενικά συμπτώματα είναι κακοδιαθεσία, εύκολη κόπωση, πυρετός (μερικές φορές μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου), απώλεια βάρους καθώς και ρευματική πολυμυαλγία. Τα ειδικά συμπτώματα είναι αυτά που σχετίζονται με την φλεγμονή των αρτηριών και την μείωση της αιμάτωσης των περιοχών που παίρνουν αίμα από αυτές. Τα κυριώτερα από αυτά είναι πονοκέφαλος, ευαισθησία του κρανίου, πόνος και κόπωση του σαγονιού κατά την μάσηση και την ομιλία, διαταραχές της όρασης, καθώς και βήχας ή πόνος στο λαιμό.

Οι κροταφικές αρτηρίες μπορεί να είναι ερυθρές, παχυσμένες και επώδυνες στην ψηλάφηση. Η απώλεια όρασης είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της νόσου και συμβαίνει στο 15% των ασθενών. Είναι αιφνίδια και ανώδυνη και οφείλεται συνήθως σε βλάβη της οφθαλμικής αρτηρίας. Η οφθαλμολογική εξέταση αναδεικνύει παθολογικά ευρήματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις. (εικόνες 4, 5)

Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν κι εδώ αυξημένους δείκτες φλεγμονής, αναιμία και αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα και επιβεβαιώνεται με βιοψία της κροταφικής αρτηρίας. Η κροταφική αρτηρία είναι εύκολα προσπελάσιμη και η βιοψία γίνεται συνήθως χωρίς επιπλοκές. Χρειάζεται λήψη μεγάλου μήκους τεμαχίου για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τη σωστή διάγνωση. Η αρνητική βιοψία δεν αποκλείει ωστόσο τη νόσο, γιατί η προσβολή του αγγείου είναι κατά τόπους και μπορεί το τεμάχιο που λήφθηκε να προέρχεται από μη προσβεβλημένη περιοχή (εικόνες 6, 7 και 8)

3. Ποια η αιτιολογία των παθήσεων αυτών;

Οι δύο παθήσεις θεωρούνται αυτοάνοσης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι τα λευκοκύτταρα του οργανισμού, που κανονικά έχουν σαν αποστολή την άμυνα του οργανισμού έναντι μικροβίων και ιών, επιτίθενται στις αρθρώσεις και τις περιοχές γύρω από αυτές. Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό αλλά πιθανολογείται ότι ευθύνονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Είναι πιθανό ότι κάποια λοίμωξη και μάλιστα ιογενής προηγείται χρονικά και ίσως αποτελεί την αφορμή για την εκδήλωση της διαταραχής αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένοι ιοί που μπορεί να συσχετίζονται είναι οι αδενοιοί και ο ιός της παραϊνφλουέντζας που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 που προκαλεί λοιμώξεις στα παιδιά.

4. Ποια η θεραπεία τους;

Η βασική θεραπεία και των δύο παθήσεων είναι κάποιο κορτικοστεροειδές φάρμακο από το στόμα, όπως για παράδειγμα η πρεδνιζολόνη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν εν μέρει στον έλεγχο του πόνου αλλά δεν ενδείκνυνται για μακροχρόνια χρήση ούτε έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν τις αγγειακές επιπλοκές.

Με τα κορτικοστεροειδή, η ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία συμβαίνει μέσα σε λίγες μέρες. Ειδικά στην ρευματική πολυμυαλγία, η δόση που χορηγείται είναι χαμηλή και η υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι τόσο άμεση, ώστε αν δεν συμβεί αυτό, αμφισβητείται η διάγνωση. Στην κροταφική αρτηριίτιδα απαιτείται μεγαλύτερη δόση κορτικοστεροειδούς και η υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι κάπως αργότερη.

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας κι αφού έχει αρχίσει να ελέγχεται η νόσος με βάση την ύφεση των συμπτωμάτων και την πτώση των δεικτών φλεγμονής (εικόνα 9), αρχίζει η σταδιακή μείωση του στεροειδούς. Η προβλεπόμενη διάρκεια θεραπείας της ρευματικής πολυμυαλγίας είναι 2-3 χρόνια. Κατά την διάρκεια μείωσης των στεροειδών πάντως μπορεί να συμβεί υποτροπή.

Η θεραπεία της κροταφικής αρτηριίτιδας θεωρείται πιο χρόνια και έχει περισσότερες τάσεις υποτροπής. Υπάρχουν επίσης μερικοί ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα κορτικοστεροειδή ή στους οποίους δεν μπορεί να γίνει μείωση αυτών. Τότε γίνεται χρήση κάποιων φαρμάκων που λέγονται ανοσοκατασταλτικά. Συνήθως χορηγείται και χαμηλής δόσης ασπιρίνη για πρόληψη αγγειακών επιπλοκών, όπως για παράδειγμα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως είναι κατανοητό, ο ασθενής με τη μία ή την άλλη νόσο εγκαθιστά μία χρόνια σχέση παρακολούθησης με τον ρευματολόγο.

Οι κυριώτερες επιπλοκές των κορτικοστεροειδών είναι η οστεοπόρωση, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ο καταρράκτης. Η οστεοπόρωση είναι λέπτυνση των οστών, η οποία τα κάνει πιο εύθραυστα και προδιαθέτει σε κατάγματα. Γι’ αυτό το λόγο χορηγούνται ασβέστιο και βιταμίνη D ή και αντιοστεοπορωτικά φάρμακα. Για την αρτηριακή υπέρταση συνιστάται μείωση του αλατιού ή συνταγογραφούνται αντιυπερτασικά φάρμακα. Ο καταρράκτης προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και μειωμένη όραση. Όλα τα παραπάνω πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με έλεγχο της οστικής πυκνότητας, της αρτηριακής πίεσης και της κατάστασης των ματιών.

Συμπληρωματικά συνιστάται τακτική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο. Η άσκηση μειώνει τον πόνο, προκαλεί ευεξία και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους που τείνει να αυξάνει με τα κορτικοστεροειδή.Ζ.Κ.www.rheumatology.org

www.niams.nih.gov

www.uveitis.org

www.emedicine.com

www.netterimages.com

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Ρευματική πολυμυαλγία και κροταφική αρτηριίτιδα
Ρευματική πολυμυαλγία και κροταφική αρτηριίτιδα
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
30/12/2006

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions