"ΠATPIΣ" >> ΠEPIΣΣOTEPA TOΠIKA & EΘNIKA NEA

Απεργούν την Τετάρτη δάσκαλοι και καθηγητές - Απεργία και στις τράπεζες
ΣΔΟΕ Ξεκινά ελέγχους στην αγορά ενόψει Πάσχα !

Σήμερα οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο
Ελεγκτικό Συνέδριο Και στους δύο συζύγους συνταξιούχους του δημοσίου το οικογενειακό επίδομα
Αρχίζει ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Και σήμερα ο διαγωνισμός για την Αγροτική Τράπεζα
ΔΗΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ - Πρόσκληση ενότητας από την αντιπολίτευση
Εκδήλωση για το ασφαλιστικό αύριο από τους οικοδόμους
Οι εργαζόμενοι στα "Πλαστικά Κρήτης" στηρίζουν την υποψηφιότητα Λεμπιδάκη
"ΔIKAIΩMA ZΩHΣ" - Έκκληση άμεσης βοήθειας για φάρμακα από τον Σύλλογο Προστασίας Zώων
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός θεσμός
Εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση
Ομιλία για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία
Τύλιξαν... το σχολείο τους στις σελίδες των βιβλίων!
Ελεύθερη είσοδος σήμερα στα Μουσεία

Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη
Παρουσίαση του βιβλίου για την Κρήτη υπό αιγυπτιακή εξουσία
Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για παρατυπίες στη στρεμματική ενίσχυση
Μικρές πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στην υπόλοιπη χώρα
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία του Ηρακλείου
Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Κυκλοφοριακή αγωγή - Ατυχήματα

 

 

 

 

 

 

 

 

Απεργία και στις τράπεζες
Απεργούν την Τετάρτη δάσκαλοι και καθηγητές

Στους δρόμους θα κατέβουν για μια ακόμα φορά οι λειτουργοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, πολλά απ` τα οποία είναι χρόνια.
Tόσο η Oμοσπονδία Λειτουργών Mέσης Eκπαίδευσης, όσο και η Διδασκαλική Oμοσπονδία Eλλάδος έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 11 Aπριλίου. Tην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Hράκλειο συλλαλητήριο.
Οι καθηγητές διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση των αποδοχών τους και αποσύνδεση της αξιολόγησης από τη μισθολογική τους εξέλιξη. Aμέσως μετά την απεργία θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις των EΛME όλης της χώρας και μέχρι το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια προέδρων στην Aθήνα, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος συνέχισης του αγώνα.
Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα αιτήματα του κλάδου όπως αυτά τίθενται απο τη ΔΟΕ, είναι τα εξής:
α) Διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με βάση τις θέσεις του κλάδου.
β) Νέο μισθολόγιο με ενιαίες αρχές και με στόχο την άρση της μισθολογικής αναρχίας και την αντιμετώπιση της άδικης επιδοματικής πολιτικής.
γ) Διορισμό όλων των αναπληρωτών.
ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
24ωρη απεργία για τις 19 Απριλίου κήρυξε η ΟΤΟΕ μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Παράλληλα η ΟΤΟΕ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο του ασφαλιστικού και θα καθορίσει τις θέσεις της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική σε έκτακτη σύγκληση του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα, αύριο Δευτέρα.

KOPYΦH


ΣΔΟΕ
Ξεκινά ελέγχους στην αγορά ενόψει Πάσχα !

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά, ενόψει του Πάσχα, αλλά και της Πρωτομαγιάς, διενεργούν από σήμερα τα συνεργεία του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας σχετικές εντολές, που περιλαμβάνονται σε χθεσινό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, προς τις υπηρεσιακές διευθύνσεις του Σώματος.
Ελεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της διακίνησης και διάθεσης των εμπορευμάτων. Στόχος της διοίκησης του ΣΔΟΕ είναι οι υπηρεσίες του να βρεθούν στην "πρώτη γραμμή" για τη δημιουργία κλίματος ελέγχου της αγοράς, ενόψει και των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

KOPYΦHΣήμερα οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου διεξάγονται σήμερα.
Τη θέση του προέδρου διεκδικούν ο Βασίλης Λαμπρινός και ο Γιώργος Βαθιανάκης. Συνολικά τριάντα δύο υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία προκειμένου να καταλάβουν θέση στο 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Πέρα από το Δ.Σ. οι δικηγόροι του Ηρακλείου θα ψηφίσουν και για την εξελεγκτική επιτροπή, καθώς και για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΑΔΗ.
Οι υποψήφιοι των τριων συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, είναι οι εξής:
"ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"
Βοργιάς Εμμανουήλ, Δαριβιανάκης Αντώνιος, Κοκολάκη Ελένη, Κοπιδάκης Γεώργιος, Λεβέντης Ιωάννης, Λυδάκης Χριστόφορος, Τερζάκης Θεόδωρος.
"ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"
Αμοναχάκης Εμμανουήλ, Γιαχνάκης Γεώργιος, Δαμιανάκης Χαράλαμπος, Δουλγεράκη Αικατερίνη, Καλογερόπουλος Απόλλων, Καραγιάννης Αθανάσιος, Κατεργαράκης Μιχαήλ, Κοσμαδάκη Αικατερίνη, Λιανέρης Ανδρέας, Μιχαλόπουλος Χρίστος, Μιχελάκης Αντώνιος, Παπαδάκης Παντελής, Περαντωνάκης Εμμανουήλ, Ροζάκης Άρης, Σερπετσιδάκη Αικατερίνη, Σταματάκης Μιχαήλ, Σταυρουλάκης Γεώργιος, Φιλιππάκης Δημήτριος, Χαλαμπαλάκη Ειρήνη.
"ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ"
Δαριβιανάκη Αθανασία, Καράλη Αργυρή, Κληρονόμος Εμμανουήλ, Μαρκάκης Πέτρος, Νταγιαντά Ιωάννα, Σκουλάς Νικόλαος, Φανταουτσάκης Νικόλαος.
Η "ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ"
Η "Νέα Κίνηση Δικηγόρων Ηρακλείου" εξάλλου, ευχαριστεί την συνάδελφο Ιωάννα Νταγιαντά για την τυπική συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης. Εκφράζει επίσης την κατανόησή της για τους προσωπικούς λόγους που την οδήγησαν στην υπαναχώρησή της.

KOPYΦH


Ελεγκτικό Συνέδριο
Και στους δύο συζύγους συνταξιούχους του δημοσίου το οικογενειακό επίδομα


Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται ολόκληρο και οι δύο σύζυγοι, συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να καταβάλει σε συνταξιούχο, πρώην δικαστικό λειτουργό, επίδομα οικογενειακών βαρών στη σύνταξή του, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο επίδομα το λαμβάνει η σύζυγός του, η οποία είναι επίσης συνταξιούχος του δημοσίου. Η αντιπαράθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, ακολουθώντας την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (3/2001), έκρινε ότι η νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι το οικογενειακό επίδομα θα το λαμβάνει ο ένας από τους δύο συζύγους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα ή θα το λαμβάνουν και οι δύο κατά 50%, αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας και προστασίας της οικογένειας. Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει δεκτό πως οι συνταξιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι κατά το άρθρο 12 του Ν. 1694/1997 λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που το λαμβάνουν και οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, δικαιούνται ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα, έστω και αν λαμβάνει το επίδομα αυτό και ο/η σύζυγός τους ως δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος.

KOPYΦHΑρχίζει ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση ξεκινά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο διάλογος θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού, το αργότερο, προκειμένου το φθινόπωρο να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2003.
Βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και η διαμόρφωση ενός συστήματος που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα επιδιώκεται να εξαλειφθεί η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του συστήματος και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού η «ψαλίδα» που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού φορολογικού συστήματος και των αντίστοιχων συστημάτων των άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότερες αλλαγές που εισηγείται η Επιτροπή αφορούν την έμμεση φορολογία και την αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ορίων για νομικά και φυσικά πρόσωπα στη βάση, όμως, του ισοδύναμου αποτελέσματος για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών Φ. Π. Α. με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή και επέκταση του φόρου και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες ( δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, για τις μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο μέχρι 75 χιλιάδες ευρώ) προτείνεται ειδικό προαιρετικό σύστημα απόδοσης Φ. Π. Α. με προκαταβολές, βάσει φορολογικής υποχρέωσης παρελθόντος έτους, ενώ δεν θα είναι υποχρεωμένες να συντάσσουν και να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις Φ. Π. Α.
Όσον αφορά στα ακίνητα ο Φ. Π. Α. επιβάλλεται στις παραδόσεις καινούργιων ακινήτων και υποκείμενοι στο φόρο είναι υποχρεωτικά μόνο οι κατ' επάγγελμα κατασκευαστές ακινήτων. Φορολογητέα αξία θα είναι η αξία του συμβολαίου, η οποία όμως δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από την αγοραία άξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια
Ακόμα προτείνονται:
- Η κατάργηση του εφάπαξ ειδικού τέλους ταξινόμησης κατά την αγορά Ι. Χ. και η μεταφορά της σχετικής επιβάρυνσης στη χρήση με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της βενζίνης και των τελών κυκλοφορίας.
- Μείωση της επιβάρυνσης του πετρελαίου για βιομηχανική και εμπορική χρήση με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις σταδιακά στο 25%.
- Αύξηση των αφορολογήτων ορίων στα 11.738 ευρώ ( 4 εκατ. δρχ.) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 2,8 εκατ. δρχ. που ισχύει το τρέχον έτος.
- Με την αύξηση του αφορολογήτου , όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα έως αυτού του ύψους θα απαλλάσσονται της υποβολής φορολογικής δήλωσης . Παράλληλα οι υπόλοιποι θα υπολογίζουν μόνοι τους το φόρο που θα πρέπει να καταβάλλουν στην Εφορία , κάνοντας αυτοεκκαθάριση των δηλώσεών τους.
- Κατάργηση των δύο πρώτων κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας με παράλληλη αύξηση του κατώτατου συντελεστή στο 20% έως και 30%. Η νέα φορολογική κλίμακα θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την αύξηση του αφορολογήτου και να μεταφερθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις περισσότερο προς τις υψηλές εισοδηματικά τάξεις.
- Στο εισόδημα θα ενσωματώνονται και οι αποδόσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων , που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς , όπως για παράδειγμα οι τόκοι καταθέσεων και οι αποδόσεις repos και ομολόγων.
- Αναφορικά με τις φορολογικές απαλλαγές , προκρίνεται η κατάργηση σειράς εξ αυτών όπως άλλωστε και για τα τεκμήρια.

KOPYΦH

Και σήμερα ο διαγωνισμός για την Αγροτική Τράπεζα

Συνεχίζεται σήμερα ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κάλυψη 900 θέσεων της Αγροτικής, τις οποίες διεκδικούν 21.885 υποψήφιοι.
Η καινοτομία του διαγωνισμού συνίσταται στο γεγονός ότι οι εξετάσεις ανά μάθημα θα γίνουν με το σύστημα των πολλαπλών ερωτημάτων. Διαρκούν δύο ημέρες και θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.
Ανάλογα με το μάθημα η εξέταση θα διαρκεί από 4 έως 3 ώρες. Βάσει των αιτήσεων συμμετοχής που υπεβλήθησαν από τους ενδιαφερομένους, προκύπτει ότι πιθανότητας πρόσληψης έχουν 1 στους 13 υποψηφίους πανεπιστημιακής, 1 στους έξι τεχνολογικής και ένας στους 40 υποψηφίους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο νομό Hρακλείου
Δύο εξεταστικά κέντρα έχουν οριστεί στο Ηράκλειο για να διαγωνισθούν οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε.) στη διαδικασία επιλογής του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση θέσεων προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα λειτουργούν τα παρακάτω εξ. κέντρα:
1. Εξεταστικό Κέντρο 1ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου (ταχ. δ/νση: Λεωφ. Δημοκρατίας 1, 713 06 Ηράκλειο, τηλ. 0810-346092), για να εξετασθούν:
α) όλοι οι υποψήφιοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) του Νομού μας
β) όλοι οι υποψήφιοι της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του Νομού μας και
γ) οι υποψήφιοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Α μέχρι και Κοκκινάκη Εμμανουήλ.
2. Εξεταστικό Κέντρο 3ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου (ταχ. δ/νση: Λεωφ. Δημοκρατίας 12, 713 06 Ηράκλειο, τηλ. 0810-282911), για να εξετασθούν: οι υποψήφιοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Κόκκινου μέχρι και Ψ.
Διευκρινίσεις:
1. Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών εξετάζονται το Σάββατο 6/4/2002 σε δύο (2) βάρδιες (πρωί 8.00 π.μ. - απόγευμα 3 μ.μ.) και την Κυριακή 7/4/2002 σε μία βάρδια (πρωί 8.00 π.μ.).
2. Το ακριβές πρόγραμμα του Διαγωνισμού, που περιλαμβάνει τις ημέρες και ώρες εξέτασης των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των τριών κατηγοριών, έχει γνωστοποιηθεί από το ΑΣΕΠ και έχει αναρτηθεί στο κατάστημα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στα Εξεταστικά Κέντρα του Νομού μας.
3. Καλό θα είναι όλοι οι υποψήφιοι, προτού προσέλθουν στις εξετάσεις να επιβεβαιώσουν ότι συμπεριλαμβάνονται στις ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις που θα έχουν αναρτηθεί στα Εξεταστικά Κέντρα που θα διαγωνισθούν.
4. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν το αργότερο 45 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της εξέτασης κάθε μαθήματος που εμφανίζεται στο πρόγραμμα.
Οσοι προσέλθουν μετά την ώρα έναρξης αποκλείονται από την εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.
5. Για τη διαπίστωση της ταυτότητάς τους, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο παραστατικό της ταυτότητας τους, εφόσον τούτο φέρει επικυρωμένη φωτογραφία.
Εάν δεν διαπιστώνεται η ταυτότητα του υποψηφίου δεν θα επιτραπεί η είσοδός του στην αίθουσα.
6. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο) και μία γομολάστιχα, εάν το επιθυμούν.
Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (blanco), καθώς και η χρήση οιασδήποτε υπολογιστικής μηχανής. Δεν επιτρέπεται επίσης να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις γραπτές ή άλλου είδους βοηθήματα καθώς και κινητά τηλέφωνα ή άλλα συστήματα τηλεπικοινωνίας.
Μπορούν όμως να έχουν μαζί τους ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό.

KOPYΦH


ΔΗΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Πρόσκληση ενότητας από την αντιπολίτευση

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας απευθύνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρκαλοχωρίου προς όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Σε σχετική ανακοίνωση των Δημοτικών Συμβούλων Αντώνη Βερβελάκη, Λάμπρου Ζερβάκη, Ζαχαρία Καλογεράκη, Γιώργου Κουτεντάκη, Δημήτρη Μελεμένη, Γιώργου Σακελλάρη, Ευάγγελου Χριστάκη και Γιάννη Φανδινάκη αναφέρονται τα εξής:
"Λίγους μήνες πριν τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, καθημερινά πολλοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το τί πρέπει να γίνει στο Δήμο μας τις προσεχείς εκλογές.
Εμείς σαν Δημοτική ομάδα έχουμε την υποχρέωση, δημόσια να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και την στάση μας.
Στις τελευταίες εκλογές οι δημότες με την ψήφο τους μας τοποθέτησαν στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης. Από τη θέση αυτή προσπαθήσαμε μέσα από τις διαδικασίες των θεσμοθετημένων οργάνων με αίσθημα ευθύνης, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη συγκρότηση του νέου Δήμου, την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας χωρίς την λογική της στείρας άρνησης και αντιπαράθεσης μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις, προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ενότητα και την κοινωνική συνοχή, καταθέτοντας πάντα τις απόψεις και τις προτάσεις μας μέσα στα αρμόδια δημοτικά όργανα.
Οι προσδοκίες όμως που όλοι είχαμε καλλιεργήσει στους δημότες μας με τη δημιουργία του νέου Καποδιστριακού Δήμου απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα σημαντικά και υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Πιστεύουμε ότι στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε με τοπικές ή προσωπικές συγκρούσεις αλλά μέσα από ένα ανοικτό διάλογο στην κοινωνία να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συναίνεση με την δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου ψηφοδελτίου που θα συσπειρώνει όλους όσους έχουν διάθεση για προσφορά.
Από την Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις ερχόμενες δημοτικές χρειάζεται:
- Άλλη αποκεντρωτική λογική με τη στήριξη της ανάδειξης της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων σε νέα βάση
- Την αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου σε κορυφαίο όργανο σχεδιασμού του Δήμου
- Αξιοποίηση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες όλων των Δημοτικών Συμβούλων και δράση όλων των μαζικών φορέων.
- Απαιτείται επίσης ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου με έργα και παρεμβάσεις που θα ενεργοποιούν και θα συστρατεύουν όλους τους δημότες στην υλοποίησή του μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και δεν έχουν χρώμα. Το όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής είναι αυτό που πρέπει να μας ενώσει όλους.
Εμείς χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και με μόνη μας αγωνία την επίλυση των προβλημάτων μέσα από την μέγιστη δυνατή ενότητα και την ενεργοποίηση όλων των Δημοτών μας, με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε δημόσια την πρότασή μας.
Ο Δήμαχος, οι Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, τα κόμματα, οι μαζικοί φορείς και οι δημότες έχουν την ευθύνη να ανταποκριθούν θετικά γιατί επιτέλους πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν".

KOPYΦH


Εκδήλωση για το ασφαλιστικό αύριο από τους οικοδόμους

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου αύριο Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Για το σημαντικό αυτό θέμα θα μιλήσουν ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ Γρηγόρης Σολωμός, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης και το μέλος της ΓΣΕΕ Γιάννης Σταυρόπουλος.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής:
"Οι οικοδόμοι τονίζουν ότι δικαιώματα και κατακτήσεις ετών με πολύπονους αγώνες δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Πιστεύουμε ότι ως Κοινωνία έχουμε κάθε δικαίωμα για μία άμεση ενημέρωση από γνώστες των ασφαλιστικών ζητημάτων, όπως είναι οι παραπάνω ομιλητές, ώστε να μην γίνουμε υποστηρικτές των νέων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιούμε ως οικοδόμοι και ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας αυτή την εκδήλωση και καλούμε ολόκληρο τον οικοδομικό κλάδο, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να παραστούν στην επίκαιρη και ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση".Οι εργαζόμενοι στα "Πλαστικά Κρήτης" στηρίζουν την υποψηφιότητα Λεμπιδάκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Εργαζομένων στα "Πλαστικά Κρήτης" εκδηλώνει ομόφωνα τη χαρά και τον ενθουσιασμό του, για την απόφαση του Γιάννη Λεμπιδάκη να διεκδικήσει τη Δημαρχία Ηρακλείου.
Πιστεύουμε ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να αναλάβουν τα ηνία της πόλης μας άνθρωποι με τεχνοκρατική αντίληψη και κοινωνική ευαισθησία, που εμφορούνται από οράματα, έχουν διοικητικές ικανότητες και θέλουν αφιλοκερδώς να προσφέρουν σ' αυτό τον τόπο. Ακόμα πιστεύουμε ότι το Ηράκλειο αξίζει να έχει Δήμαρχο αποδεδειγμένου κύρους, που να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Γνωρίζοντας πολλά χρόνια το Γιάννη Λεμπιδάκη, είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Ο Γιάννης Λεμπιδάκης που δημιούργησε τα "Πλαστικά Κρήτης", κατάφερε να μεταμορφώσει τη μικρή βιομηχανία της δεκαετίας του Τ70 στην υπερσύγχρονη βιομηχανία του 2002 που ανταγωνίζεται ισάξια τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο της σε διεθνές επίπεδο. Πέτυχε να ακούγεται με θαυμασμό το όνομα του νησιού μας από την Ευρώπη μέχρι τη μακρινή Κίνα κι από την Αυστραλία ως τη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Ονειρευόμαστε την πόλη μας, με πρώτο πολίτη το Γιάννη Λεμπιδάκη, να πάρει τη θέση που της αξίζει σε σχέση μ' αυτό που προσφέρει στο εθνικό εισόδημα, να γίνει πιο όμορφη κι ανθρώπινη για μας και τα παιδιά μας.
Για όλα τα παραπάνω η μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων στα "Πλαστικά Κρήτης" στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Λεμπιδάκη και καλεί όλους τους συμπολίτες που συμμερίζονται τα όνειρά μας, να πλαισιώσουν την προσπάθεια για να είναι ο αυριανός μας Δήμαρχος.

KOPYΦHEΠEIΓON
Έκκληση άμεσης βοήθειας για
φάρμακα από τον Σύλλογο Προστασίας Zώων
"ΔIKAIΩMA ZΩHΣ"

O Σύλλογος για την Προστασία Zώων "ΔIKAIΩMA ZΩHΣ" ζητάει άμεσα φάρμακα για τη Θανατηφόρο νόσο MORVA που έχει προσβάλει ζώα της πόλης μας.
Πολλά ζώα της πόλης του Hρακλείου αρρώστησαν από την επικίνδυνη - μεταδοτική - θανατηφόρο νόσο MORVA. Για την κατάσταση αυτή ενημερώσαμε την Kτηνιατρική Yπηρεσία Hρακλείου και τον Πρόεδρο του Kτηνιατρικού Συλλόγου Hρακλείου κ. Mανώλη Σουρανάκη. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι η νόσος αυτή δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο. Για την θεραπεία αυτών των ζώων χρειαζόμαστε άμεσα φάρμακα: (Oρός Morva, Bιταμίνες, Aντιβιοτικά κ.ά.).
Eπίσης ζητάμε από τους φίλους Hρακλειώτες που αγαπάνε πραγματικά τα ζώα χάπια αποπαρασίτωσης και εμβόλια. Έχουμε εμβολιάσει πολλά αδέσποτα, όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες. Aπευθυνθήκαμε και στην πολιτεία, ζητήσαμε τροφή, φάρμακα, αλλά πήραμε μόνο υποσχέσεις. Oι υποσχέσεις όμως δεν θεραπεύουν ούτε μπορούμε μ' αυτές να ταΐσουμε τα ζώα της πολης μας που πεθαίνουν κυριολεκτικά της πείνας.
Γι' αυτό ζητάμε φίλε αναγνώστη την βοήθεια σου.
Λίγη τροφή, μια κονσέρβα, μόνο μια κονσέρβα, είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Yπολογίζουμε στο φιλότιμό σου και στην αγάπη σου για τα ζώα, για όλα τα ζώα, ημίαιμα, καθαρόαιμα, αδέσποτα. Όλα θέλουν να ζήσουν και όλα έχουν το δικαίωμα αυτό. Όσο μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να προσφέρει στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου.
Δεν ζητάμε χρήματα ούτε κάτι για τους εαυτούς μας. Zηταμε όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε τα αδέσποτα της πόλης μας και να τα βοηθήσουμε.
Eπίσης δημοσιεύουμε δύο σκληρές φωτογραφίες. Ένα σκυλί που προσβλήθηκε από Morva και τωρα είναι καλά χάρη στις φροντίδες μας και ένα 6 μηνών γατάκι που βασανίστηκε μέχρι θανάτου από κάποιους που ήθελαν να δείξουν τη δύναμή τους πάνω σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα, ή απλώς διασκέδασαν βλέποντας το να σπαρταράει. Aυτά τα άτομα είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα απομονώσουμε όλοι μας. Mην επιτρέψετε ποτέ βασανισμό - κακοποίηση ζώων, μην αφήσετε ποτέ φίλο, συγγενή, γείτονα να διαπράξει μια τόσο ειδεχθή πράξη.
Γιατί ο σεβασμός απέναντι στα ζώα είναι σεβασμός απέναντι στην ίδια τη ζωή, είναι πολιτισμός.
Tηλέφωνα για τροφές - φάρμακα:
0937357245
0977274421
0945562199


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός θεσμός

Του Γιώργου Τζανόπουλου Διευθυντή του Σ.Δ.Ε Ηρακλείου
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε) είναι ένας καινοτόμος θεσμός στο χώρο της εκπαίδευσης. Στοχεύει στην αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Απευθύνεται σ' όλους εκείνους που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατά συνέπεια δεν έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση. Σήμερα μάλιστα, που η γνώση και η τεχνογνωσία ανανεώνονται συνεχώς, όλοι αυτοί οδηγούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τους επιβαλλόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου στον κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό στίβο. Γι' αυτό και η σχολική διαρροή έχει σήμερα πιο εμφανείς και πιο καθοριστικές επιπτώσεις για το άτομο και την κοινωνία απ' όσες είχε πριν από μια δεκαετία. Επρεπε λοιπόν να αναζητηθεί μια λύση σ' αυτό το πρόβλημα που δεν είναι μικρό και μόνο ελληνικό.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 10% των νέων δεν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία κυμαίνεται από 8-10 έτη. Στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. για το 1988 τα ποσοστά όσων δεν είχαν απολυτήριο Γυμνασίου για τις ηλικίες 15-18 (δηλ. σήμερα 27-31) είναι 12%, για τις ηλικίες 19-24 ετών (δηλ. σήμερα 32-37) είναι 22% και για τις ηλικίες 25-29 (δηλ. σήμερα 38-42) είναι 36%. Στην Κρήτη σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) και του παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που άρχισε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1996 και αφορούσε τους μαθητές που γράφτηκαν στην Α' Γυμνασίου τις σχολικές χρονιές 1987-88, 1989-90 και 1991-1992 (δηλ. όσους σήμερα είναι 27-30 ετών), η σχολική διαρροή ήταν 19,57%, 19,07% και 15,62% αντίστοιχα. Στο Νομό Ηρακλείου κυμαινόταν από 19,05%, 18,73% ως 15,66% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να τοποθετείται από τους ερευνητές ανάμεσα στους νομούς με υψηλή μαθητική διαρροή. Θα κλείσουμε τη παρουσίαση της οξύτητας του προβλήματος με την εκτίμηση της ίδιας έρευνας ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 19-28 ετών σήμερα που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι 12% δηλ. περισσότεροι από 170.000. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί μια αντισταθμιστική λύση και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία μας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προσπάθεια της να επανεντάξει τους αποκομμένους από τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να τους βοηθήσει να βγουν από τον κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό καθιέρωσε, με πρόταση της κ. Cresson, την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος "Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας". Με το νέο αυτό θεσμό δίνεται η ευκαιρία σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και να γίνουν ικανοί να παίρνουν και να κατανοούν πληροφορίες, να επικοινωνούν χωρίς προβλήματα και με ποικίλους τρόπους με το περιβάλλον τους, να συμμετέχουν στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της κοινωνίας και να είναι σε θέση, αν το κρίνουν αναγκαίο, να την αλλάξουν.
Από το 1997 μέχρι το 1999 ξεκίνησαν σε 13 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισάριθμα πιλοτικά προγράμματα με 4.000 μαθητές περίπου. Οι πόλεις αυτές είναι η Μασσαλία (Γαλλία), Χάλε και Κολωνία (Γερμανία), Λήντς (Αγγλία), Μπιλμπάο και Βαρκελώνη (Ισπανία), Χαμενλίννα (Φιλανδία), Νορσέπινκ (Σουηδία), Κατάνια (Ιταλία), Σεισάλ (Πορτογαλία), Χήρλεν (Ολλανδία), Σβένμποργ (Δανία).
Στη χώρα μας με βάση το νόμο 2525/97 το πρόγραμμα ανέλαβε η Γ.Γ.Ε.Ε του ΥΠ.Ε.Π.Θ, με φορέα υλοποίησης το Ι.Δ.ΕΚΕ, και στόχο να κινητοποιήσει τους τοπικούς φορείς και να παράσχει ευκαιρίες υψηλής εκπαιδευτικής ποιότητας. Το σχολικό έτος 2000-2001 ιδρύθηκε το Σ.Δ.Ε Περιστερίου, για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής Δ. Αθήνας, Νίκαιας και Περιστερίου, όπου τα ποσοστά εκπαιδευτικού αποκλεισμού είναι πολύ μεγάλα. Από το Δεκέμβριο του 2001 άρχισαν να λειτουργούν τα Σ.Δ.Ε Θεσσαλονίκης, Αχαρνών Αττικής, Πάτρας και Ηρακλείου. Στα σχολεία αυτά φοιτούν σήμερα 250 εκπαιδευόμενοι και διαφαίνονται προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης τους. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στις 25/1/2002 την ίδρυση και λειτουργία από το Σεπτέμβριο του 2002 τριών ακόμη Σ.Δ.Ε, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Κομοτηνής. Μέχρι το τέλος του 2006 προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 13 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Σε κάθε σχολείο έχει τοποθετηθεί ένας πανεπιστημιακός καθηγητής ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και για κάθε διδασκόμενο αντικείμενο έχει ορισθεί ένας Θεματικός Σύμβουλος. Επίσης η στελέχωσή του περιλαμβάνει ένα Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και ένα Συμβουλευτικό Ψυχολόγο. Σήμερα υπηρετούν στα πέντα Σ.Δ.Ε 45 εκπαιδευτικοί, αποσπασμένοι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή επί συμβάσει, που διδάσκουν Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Πληροφορική, Κοινωνική Εκπαίδευση, Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο περίοδοι των εννέα μηνών και με την ολοκλήρωσή του χορηγείται ισότιμος τίτλος του απολυτηρίου Γυμνασίου. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι 21 ωρών και τα μαθήματα γίνονται κάθε μέρα από 5-9 μ.μ.
Το πρόγραμμα σπουδών έχει πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά. Αρχίζει με τη διάγνωση των αναγκών, των εμπειριών, των δεξιοτήτων και των προσανατολισμών των εκπαιδευομένων, οι οποίες επιδιώκεται να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Διαμορφώνεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με την καθοδήγηση του Επιστημονικού Υπευθύνου και του Θεματικού Συμβούλου. Οι ίδιοι επιλέγουν το διδακτικό υλικό το οποίο έχουν τη δυνατότητα στην πορεία να το αναμορφώσουν. Με τις διδακτικές μεθόδους που επιλέγονται επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή του εκπαιδευομένου, η ομαδική εργασία, η συνεργατική μάθηση και η αλληλοδιδακτική. Τα ολιγομελή τμήματα τάξεων επιτρέπουν τις εξατομικευμένες διδακτικές προσεγγίσεις. Κάθε σχολείο μπορεί να διαμορφώνει αυτόνομα το δικό του πρόγραμμα και παράλληλα να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα Σ.Δ.Ε ανταλλάσσοντας προτάσεις για το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας. Πολύ συχνά όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί υπεύθυνοι, θεματικοί σύμβουλοι, διευθυντές και διδάσκοντες συνεξετάζουν σε επιμορφωτικές συναντήσεις τα προγράμματα, το διδακτικό υλικό, τις μεθόδους διδασκαλίας και την όλη πορεία των σχολείων. Τα Σ.Δ.Ε επιδιώκουν στενή σχέση με το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον για την υλοποίηση του προγράμματός τους. Προβλέπονται οι διαθεματικές προσεγγίσεις για πιο δημιουργική αξιοποίηση των γνώσεων και την απόκτηση ποικίλων δεξιοτήτων. Τέλος οι διδακτικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται στις σχολικές αίθουσες, αλλά αναπτύσσονται και στον περιβάλλοντα χώρο πολιτιστικού, εργασιακού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί η εμπειρία από άλλα Σ.Δ.Ε της Ευρώπης ανταλλάσσοντας εκπαιδευτικές επισκέψεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων.
Το Σ.Δ.Ε Ηρακλείου λειτουργεί από 17 Δεκεμβρίου 2001 προσωρινά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Γαζίου (Καμαριώτη 44 Γάζι). Η μόνιμη στέγη του θα είναι στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Τυλίσου, όταν θα ανακατασκευαστούν και εξοπλιστούν οι χώροι που του έχουν παραχωρηθεί. Οι εκπαιδευόμενοι μεταφέρονται στο σχολείο με μισθωμένο λεωφορείο. Αιτήσεις εγγραφής για το επόμενο σχολικό έτος μπορούν να κάνουν όσοι είναι 18 ετών, έχουν τελειώσει το δημοτικό και δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου. Αν εργάζονται, πρέπει το ωράριο τους να τους επιτρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα, που το επόμενο έτος είναι πιθανόν να αρχίζουν στις 4μ.μ. Μαζί με την αίτηση, της οποίας έντυπο χορηγείται από το Σ.Δ.Ε, υποβάλλουν φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, απολυτήριο δημοτικού ή αποδεικτικό φοίτησης στο Γυμνάσιο και τρεις φωτογραφίες. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι με ένα τηλεφώνημα (τηλ. 0810. 8222564) ή επισκεπτόμενοι το σχολείο τις ώρες λειτουργίας του 5-9μ.μ.

KOPYΦH


Εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση


Ημερίδα με θέμα την παγκοσμιοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες από το Συνεδριακό Κέντρο Νέων Ενορίας Αγίου Τίτου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου.
Το σημαντικό αυτό θέμα που απασχολεί όλους μας, μικρούς και μεγάλους, βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.
Στη χθεσινή εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε μαθητές Λυκείου και φοιτητές, μίλησαν ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Τάσος Ηλιαδάκης, και ο Σύμβουλος Ανάπτυξης-Θεολόγος Βασίλης Ξυδιάς.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Παντελή Μπικάκη, η παγκοσμιοποίηση είναι μια έννοια πολύ παλιά, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
"Μέσα στην έννοια της παγκοσμιοποίησης κρύβονται πάρα πολλά συμφέροντα. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, τα οποία κάθε ηγέτης τα επιβάλει ανάλογα με τη δύναμή του", πρόσθεσε ο ίδιος.


Ομιλία για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει ενημερωτική ομιλία για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία.
Η εκδήλωση με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην αίθουσα σεμιναρίων Λ221 στα κτίρια της Κνωσού.
Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο κ. Ράλλης Παπαδημητρίου, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Portsmouth της Αγγλίας. Ο κ. Ρ. Παπαδημητρίου θα ενημερώσει τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.ά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις των ενδιαφερομένων.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Βρετανία, σε γονείς, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με θέματα σπουδών στο εξωτερικό.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε:
Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Κρήτης, 0810 - 394.020, 393.370.
Το έργο «Γραφεία Διασύνδεσης» χρηματοδοτείται από το ΥπΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ).

KOPYΦH


Τύλιξαν... το σχολείο τους στις σελίδες των βιβλίων!

Mε βιβλία επιχειρούν ναΙ τυλίξουν το σχολείο τους οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Hρακλείου!
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας Παιδικού Bιβλίου, εκατόν δύο μαθητές κατασκεύασαν ένα πανό μήκους εκατό μέτρων, με θέμα το βιβλίο, προκειμένου να καλύψουν την ανατολική και τη βορεινή πλευρά του σχολείου.
Tο πρωί της περασμένης Tετάρτης οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και έπιασαν δουλειά. Με μοναδικά εργαλεία τα χρώματα και τη φαντασία τους, έφτιαξαν ζωγραφιές στο πανό, που απεικόνιζαν σκέψεις τους, γελοιογραφίες οι οποίες έχουν σχέση με το βιβλίο, αλλά και εξώφυλλα βιβλίων, που είχαν διαβάσει και τους άρεσαν.
Οι μαθητές είχαν δύο ώρες στη διάθεσή τους για να ετοιμάσουν το πανό, στο οποίο είχαν σχεδιάσει τις εικόνες με μολύβι την προηγούμενη εβδομάδα.
Tην εκδήλωση οργάνωσε η Bιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Hρακλείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Aλεξάνδρα Aνδριώτη.

KOPYΦH


Ελεύθερη είσοδος σήμερα στα Μουσεία

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό θεσμό "Άνοιξη των μουσείων", σήμερα θα είναι ελεύθερη η είσοδος των επισκεπτών στα παρακάτω μουσεία:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Ακροπόλεως, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Μουσείο Κανελλόπουλου, Μουσείο Αντιγράφων Ακροπόλεως, καθώς επίσης και στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κεραμικού, Πειραιά, Μαραθώνα, Ωρωπού, Κολώνας Αίγινας και Αφαίας Αίγινας, Πόρου, Σαλαμίνας, Κυθήρων, Βραυρώνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Μεγάρων, Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου, Αρχαίας Κορίνθου, Ισθμίας, Σπάρτης, Τρίπολης, Άστρους, Λυκόσουρας, Τεγέας, Πάτρας, Αιγίου, Θέρμου, Αγρινίου, Θυρρείου, Αργοστολίου, Βαθέος Ιθάκης και Σταυρού Ιθάκης, Ολυμπίας, Ηλείας, Πύλου, Χώρας Μεσσηνίας, Μαυρομματίου Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Θήβας, Δελφών, Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου, Αιδηψού, Σκύρου, Ιωαννίνων, Νικόπολης, Άρτας, Λευκάδος, Βόλου, Αλμυρού Βόλου, Λαμίας, Αταλάντης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πολυγύρου, Δίου, Βεργίνας, Βέροιας, Πέλλας, Φλώρινας, Καβάλας, Φιλίππων, Αμφιπόλεως, Σερρών, Δράμας, Κομοτηνής, Σαμοθράκης, Αβδήρων, Μυτιλήνης, Λήμνου, Χίου, Βαθέος Σάμου, Ικαρίας, Ίου, Νάξου, Σαγκρίου Νάξου, Πάρου, Τήνου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου, Θήρας, Σύρου, Δήλου, Μυκόνου, 'νδρου, Ρόδου, Κω, Λέρου, Καλύμνου, Σύμης, Νισύρου, Αμοργού, Καστελλορίζου, Αστυπάλαιας, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Χανίων και Ρεθύμνου.
Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργήσουν επίσης σήμερα το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, το Προϊστορικό Μουσείο Θήρας, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, το Μουσείο Νιοκάστρο Πύλου, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, το Μον Ρεπό, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana) στην Κω, αλλά και οι Αρχαιολογικές Συλλογές Μεγαλόπολης, Μονεμβασιάς, Διστόμου, Λιδωρικίου, Άνω Ποταμιάς Κύμης, Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Ερεσού, Πυθαγορείου Σάμου, Απειράνθου Νάξου, Σερίφου, Ανάφης, Αρχανών Ηρακλείου, Ιεράπετρας και Λασιθίου.
Τέλος, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στα Βυζαντινά Μουσεία Ιωαννίνων, Βέροιας, Καστοριάς και Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, στο Μουσείο Σπετσών, στο Μουσείο Μυστρά, στο Μουσείο Ζακύνθου, στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, στην Κοσμητική Συλλογή Ρόδου και στη Μουσειακή Συλλογή Νέας Μονής Χίου.

KOPYΦH


Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη

Eκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, πραγματοποιήθηκε προχθές στη Bικελαία Δημοτική Bιβλιοθήκη.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Mουσείου "Λυχνοστάτης" και η Ένωση Φιλολόγων Nομού Hρακλείου, μίλησε ο καθηγητής Nεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Aθηνών και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης με θέμα: "H Παράδοση ως πρωτοτυπία στο έργο του Γ. Σεφέρη" και προβλήθηκε η βραβευμένη με το κρατικό βραβείο 2001 ταινία - ντοκιμαντέρ του Στέλιου Xαραλαμπόπουλου "Hμερολόγια καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης".
Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο σκηνοθέτης της ταινίας.
O Γ. Σεφέρης υπήρξε ένας εργάτης της γλώσσας που απεχθανόταν τα ρητορικά σχήματα (τα "μαλάματα της γλώσσας"), θεωρώντας τον εαυτό του ένα χειρώνακτα της γραφής. H φράση του "πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε" δείχνει ανάγλυφα την επίπονη και μακρόχρονη Oδύσσεια της δημιουργίας. Σ` αυτό το ταξίδι της ποίησης και της σκέψης του Γιώργου Σεφέρη μας ξενάγησε η ταινία του Στέλιου Xαραλαμπόπουλου, ενώ ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης εστίασε τη ματιά του στις ρίζες της παράδοσης στο έργο του Σεφέρη.
Eιδικότερα εντόπισε τα σημεία όπου η συσσωρευμένη συλλογική εμπειρία του λαϊκού βίου γίνεται το "πλατύ ποτάμι" που αρδεύει την ποίηση του Σεφέρη και συνάμα ο χώρος όπου εκβάλλουν οι προσωπικές του γλωσσικές και αισθητικές αναζητήσεις.


Παρουσίαση του βιβλίου για την Κρήτη υπό αιγυπτιακή εξουσία

Η παρουσίαση του βιβλίου "Η Κρήτη υπό Αιγυπτιακή Εξουσία 1830-1849" της Δρ. Ζ.Ι. Ρασέντ θα γίνει αύριο, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω.
Η επανέκδοση του βιβλίου αποτελεί συνεισφορά του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου στον εορτασμό της επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που θα γίνουν στην Αλεξάνδρεια από 20-4-2002-23-4-2002.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Αρχαιολόγο κ. Χρυσούλα Τζομπανάκη η οποία θα μιλήσει με τίτλο "Η δεκαετία της Αυγυπτιοκρατίας (1830-1840): Ένα ιδιότυπο πολιτικό και πολιτιστικό intermezzo στην τουρκική κατοχή της Κρήτης".
Την εκδήλωση θα κλείσει ο κ. Γιώργος Μαστοράκης, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και σολίστ κιθάρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ε.Ε.
Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για παρατυπίες στη στρεμματική ενίσχυση

«Bαρύ» αναμένεται να είναι τελικά το πρόστιμο το οποίο θα επιβληθεί στη χώρα μας για τις παρατυπίες που παρατηρούνται στον υπολογισμό και την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα αρμόδια όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματίζουν να επιβάλουν πρόστιμο ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δρχ., ίσως και πολύ περισσότερων από τα 4,5 δις, όπως αρχικά είχε συζητηθεί. Tο θέμα αναμένεται να ανακοινωθεί στη χώρα μας σε λίγες μέρες και απ' ό,τι φαίνεται, το πρόστιμο δεν θα αφορά μόνο την Kρήτη, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (Πελοπόννησος), όπου καταβάλεται στρεμματική ενίσχυση.
Παράλληλα, η Eυρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην αλλαγή της Kοινής Oργάνωσης Aγοράς (KOA) που διέπει το προϊόν και δεν θεωρείται απίθανη η μείωση, στο μέλλον και όχι φέτος, της στρεμματικής ενίσχυσης.
Aυτό που ελπίζουν τώρα οι συνεταιριστές είναι η αλλαγή της KOA να συμπέσει χρονικά με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Kαι βέβαια, ελπίζουν η χώρα μας να παρέμβει ουσιαστικά προκειμένου να μην περικοπούν κεκτημένα δικαιώματα των Eλλήνων σταφιδοπαραγωγών.
Yπενθυμίζεται τέλος ότι εκκρεμεί στην Eυρωπαϊκή Ένωση το ελληνικό αίτημα για παράταση της προθεσμίας κατάθεσης του αμπελουργικού μητρώου μέχρι το 2003. Σε περίπτωση που το αίτημα αυτό δεν ικανοποιηθεί, εάν δεν είναι έτοιμο το αμπελουργικό μητρώο μέχρι τον Iούλιο, στρεμματική ενίσχυση δεν πρόκειται να καταβληθεί την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Γεωργίας και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο στο Hράκλειο (Γεωαπεικόνιση και Tομή) έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμο το αμπελουργικό μητρώο εντός της αρχικής προθεσμίας.


ΚΡΗΤΗ
Μικρές πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής

Πενιχρές πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής δίδονται στην Kρήτη, έναντι άλλων περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν σε προχθεσινή συνεδρίασή τους οι ιδιώτες μελετητές.
Eνώ για παράδειγμα στην Kεντρική Mακεδονία δίδονται 9,686 εκατ. ευρώ μόνο για τη φυτική παραγωγή, οι πιστώσεις που υπάρχουν στο νησί μας δεν ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. ευρώ για το 2002! Eπιπλέον, οι μελετητές δεν μπορούν προς το παρόν να καταθέσουν φακέλους υποψηφιότητας, λίγες μέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες για τη σύνταξη μελετών διευκρινιστικές εγκύκλιοιΙ
Tα μέλη της Ένωσης Γεωπόνων Eλεύθερων Eπαγγελματιών Kρήτης συγκεντρώθηκαν προχθές και συζήτησαν θέματα που αφορούν στη σύνταξη των μελετών για τα σχέδια βελτίωσης. Όπως είπαν, προς το παρόν δεν μπορούν να συντάξουν πλήρεις μελέτες, επειδή το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει συντάξει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας κατάθεσης φακέλων υποψηφιότητας και είκοσι μέρες πριν την εκπνοή της. Oι γεωπόνοι μελετητές ζητούν να παραταθεί η προθεσμία, ανάλογα με το χρόνο έκδοσης των εγκυκλίων και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να έχουν τη ευχέρεια σύνταξης των μελετών και εμπρόθεσμης κατάθεσής τους.
Ωστόσο, οι γεωπόνοι μελετητές της Kρήτης, διαβάζοντας την κατάσταση με τις χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν φέτος για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια Kρήτης είναι αρκετά φειδωλή στις πιστώσεις της. Eνώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας για την κτηνοτροφία διατίθεται φέτος στο νησί μας το 9,5% των συνολικών πιστώσεων, μέσω του ΠEΠ Kρήτης (από τα περιφερειακά προγράμματα χρηματοδοτείται η φυτική παραγωγή), δίδεται μόνο το 4,5% των πιστώσεων που παρέχονται σε όλη την Eλλάδα. Συγκεκριμένα, στο νησί μας θα δοθούν φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Γεωπόνων Eλεύθερων Eπαγγελματιών, 5,5 εκατ. ευρώ, στην Kεντρική Mακεδονία θα διατεθούν 18,98 εκατ. ευρώ, τη Δυτική Mακεδονία 13,352 εκατ. ευρώ, τη Δυτική Eλλάδα 9,6 εκατ. ευρώ και την Ήπειρο 7,3 εκατ. ευρώ. Oι γεωπόνοι θεωρούν ότι για την κατανομή αυτή στο νησί μας ευθύνεται η Περιφέρεια.


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στην υπόλοιπη χώρα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Bόρειας και της Kεντρικής Ελλάδας, που διαμαρτύρονται για την μη ένταξη όλων των ποσοτήτων βάμβακος στην επιδότηση.
Αγρότες της Βόρειας Ελλάδας είχαν αποκλείσει χθες το πρωί το δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στη γέφυρα του ποταμού Λουδία, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της κοινότητας Νέας Πέλλας και τον κόμβο στο Κλειδί Ημαθίας.
Στο μεταξύ αγρότες της Θεσσαλίας συνέχιζαν και χθες τους αποκλεισμούς δρόμων σε διάφορα σημεία του νομού.
Από τις 10 το πρωί, αγρότες με τα τρακτέρ τους άνοιγαν και έκλειναν περιοδικά την εθνική οδό σε πέντε σημεία, τον Αερινό, το Αχίλλειο, την Κεφάλωση, τον Αλμυρό και τον Πλατύκαμπο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία διεξαγόταν από παρακαμπτηρίους, αλλά με πολλά προβλήματα.
Από πλευράς των αγροτοσυνδικαλιστών, δεν υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ ενημέρωση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις τους, ούτε για το αν και πότε και θα λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι θα χαλαρώσουν προσωρινά τους αποκλεισμούς δρόμων και θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για να επανέλθουν "δριμύτεροι" από αύριο. Εξάλλου, υπάρχει η σκέψη να μετακινηθούν τα τρακτέρ τόσο από τον Πλατύκαμπο, όσο και από το μπλόκο του Δρούγου στην Καρδίτσα, προς τον κόμβο της Γυρτώνης, για να "στενέψει" ο κλοιός γύρω από τη Λάρισα.


Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία του Ηρακλείου

Ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η 7η Απριλίου.
Με αφορμή τον εορτασμό και στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου.
Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΤΕΕ του νομού οργανώνονται με το συντονισμό και τη στήριξη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η Κατερίνα Βιλανάκη.
Ο σκοπός τους είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών και μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης των μαθητών, καθώς επίσης και με την αναβάθμιση του κοινωνικού και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Τα σχολεία του Νομού μας, στα οποία διεξάγονται τα σχετικά προγράμματα (διευθυντής - τίτλος - υπεύθυνος καθηγητής), κατά το σχολικό έτος 2001-2002, είναι:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2001-2
- 2ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Παπαδάκης Μιχαήλ), «Διατροφή και Υγεία», Αλεξίου Πολυξένη, «Οικογενειακός Προγραμματισμός - Η δική μας προσπάθεια», Κουλούρη Μαρία, «Κάπνισμα και Υγεία», Πλατάκη Δέσποινα, «Ποιά η αληθινή κατάρα; Η οργανική κώφωση ή η πνευματική κώφωση;», Λεβεντάκη Χρυσή.
- Ε. Λύκειο Καστελλίου Πεδιάδος (Μαρεντάκης Παναγ.), «Υγεία και Διατροφή», Προεστάκη Μαρία.
- 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Τζαγκαράκης Βασίλης), «Χαμογελάτε στη ζωή - Με το χαμόγελο ζούμε καλύτερα», Λαμπράκη Σοφία, Ανανιάδου Πηνελόπη, «Διαπροσωπικές σχέσεις», Νεονάκη Ευαγγελία, Λυρατζάκης Γ., «Τέχνη για μία καλύτερη ζωή», Νεονάκη Ευαγγελία, Κορνάρου Αικατερίνη.
- 4ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Εσπερινό, Κοϊνάκης Κ.), «Κυκλοφοριακή Αγωγή - Ατυχήματα», Μαυρομανωλάκη Ελένη.
- 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Τζανακάκης Δ.), «Υγεία και Περιβάλλον», Λαζαρίδου Αλίκη-Γιαμαλάκη Μάρθα, «Πρώτες Βοήθειες Αθλητικές ορθοπεδικές κακώσεις», Γιαμαλάκη Μάρθα, Λαζαρίδου Αλίκη.
- Ενιαίο Λύκειο Τυμπακίου (Τρουλλινός Γ.), «Αντιμετώπιση σχολικού άγχους μέσω του θεάτρου», Καλλιπέτη Δέσποινα, Χαραλαμποπούλου Κωνσταντίνα, «Στοματική Υγιεινή - Προληπτική Οδοντιατρική - Πρωινή Διατροφή - Κάπνισμα», Παπαδόπουλος Ευσ., Πενοπούλου Ελένη, «Πρώτες Βοήθειες», Παπαδόπουλος Ευστάθιος.
- Γυμνάσιο Γαζίου (Βέργος Στυλ.), «Μαστορέματα μέσα στην τάξη - Βελτίωση συνθηκών ζωής και Υγείας», Παπαδόπουλος Πέτρος, Παναγιωτάκη Σοφία, «Αισθητική βελτίωση της τάξης - Επίδραση στην ψυχολογία των μαθητών», Γρηγορίου Μαρία, Παπαδομιχελάκης Χάρης, «Διαφυλικές σχέσεις - Σύγχρονα προβλήματα», Ξαρχάκος Γ., Ματαλλιωτάκη Β., Γρηγορίου Μ.
- Γυμνάσιο Τυμπακίου (Ηλιάδης Α.), «Εθελοντισμός», Τερερέ Μαρία, Τσιγγένη Δέσποινα.
Γυμνάσιο Επισκοπής (Κουτεντάκη Αικατερίνη), «Κυκλοφοριακή Αγωγή», Θειακάκη Καλλιόπη, Καλλιακάτσου Γλυκερία.
- 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Κόγιαλου Ειρ.), «Κάπνισμα και Αθλητισμός», Νικολάου Δήμητρα, Νεονάκη Δήμητρα.
- 11ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου (Γιαουρτάς Γεώργιος), «Το αλκοόλ στη ζωή των νέων», Τσαχάκη Αριάδνη - Στρατάκη Δήμητρα.
- 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Πετράκης Εμμανουήλ), «Επίδραση των νέων τεχνολογιών στις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών», Βασιλάκη Μαρία, Ψαλτάκη Παρασκευή, «Περιβάλλον - Υγεία και καθημερινή ζωή», Ψαλτάκη Παρασκευή, Βασιλάκη Μαρία.
- 1ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Φραγκιαδάκη Β.), «Διαπροσωπικές σχέσεις», Μακράκη Χρυσάνθη, «Οι σχέσεις των δύο φύλων - συντροφικότητα - Εγώ, τα δικαιώματά μου και οι άλλοι», Παπαδομανωλάκη Θεανώ.
- 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Πρωιμάκη Ελένη), «Διατροφή και υγεία», Βελεγράκη Αντιγ., Σερδάκη Ευαγγ., Παπαδημητρίου Μ.
- Γυμνάσιο Κρουσώνα (Τρούλη Στυλιανή), «Κυκλοφοριακή Αγωγή», Καπελάκης Γ., Τρούλη Στυλιανή.
- Εν. Λύκειο Πόμπιας (Μανασσάκης Δ.), «Διατροφικές Συνήθειες», Κατσιρντάκη Αικ.
- 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Αναγνωστάκη Μ.), «Καρδιαγγειακά νοσήματα», Ζαμπετάκη Ελένη, Κουλούρη Χριστίνα, «Εφηβεία», Τουτουδάκης Ν., Ανδρεάδου Αλίκη.
- 1ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Φραγκιαδάκη Βασιλεία), «Αυτογνωσία-Γνωρίζω τον εαυτό μου και τον τοποθετώ μέσα στην οικογένειά μου και στις ομάδες», Παπαδομανωλάκη Θεανώ, Ροδουσάκη Μαρία.
- 6ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Αρχοντάκης Κων/νος), «Κυκλοφοριακή Αγωγή - Ατυχήματα», Δετοράκης Σταύρος, Νομίδου Κλεοπάτρα, «Αιμοδοσία - AIDS», Νομίδου Κλεοπάτρα, Κανδεράκη Σύλβια.
- Γυμνάσιο Μοιρών (Βογιατζάκης Γ.), «Αντιμετώπιση σεισμών», Τσιανάκα Μάρθα, Μπουκίου Ελένη.
- 4ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Εσπερινό, Κοϊνάκης Κων/νος), «Διαφυλικές Σχέσεις», Καραβέλας Εμμ., Παπουτσάκης Μιχ.
- Ε. Λύκειο Μοιρών (Πουλινάκης Γ.), «Διαφυλικές Σχέσεις», Τρίγκατζη Άννα, «Βία και Διαπροσωπικές Σχέσεις», Καψάλα Ελένη, «Κάπνισμα», Κουσλόγλου Εμμ.
- 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Κυριακάκης Κων/νος), «Θεατρικό Παιχνίδι», Τζανάκη Στυλιανή, Σαμιωτάκη Δέσποινα, «Διαπροσωπικές Σχέσεις μέσα απ' τη θεατρική πράξη», Λινάρδου Αγγελική, Φιολιτάκη Αθηνά.
- Γυμνάσιο Προφ. Ηλία (Καναβάκης Εμμ.), «Διατροφή και Διατροφικές συνήθειες των εφήβων», Λιάνου Μαρία, Φανουράκη Ελπ.
- 1ο ΤΕΕ Ηρακλείου (Φραγκιαδάκη Βασιλεία), «Διαφυλικές Σχέσεις», Μακράκη Χρυσάνθη.


1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να καταλάβουν οι μαθητές ότι η Τεχνολογία και οι εφαρμογές της δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το μέσο που μας βοηθάει να κάνουμε πιο άνετη την καθημερινή ζωή μας.
Με βιωματικές ασκήσεις που γίνονται σε συναντήσεις των μαθητών στο χώρο του σχολείου, οι μαθητές αναπτύσσουν την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους άλλους, καθώς και την ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις και να λύνουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.
Συμμετέχουν οι μαθητές του Β3 τμήματος του Γυμνασίου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Βασιλάκη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) επίσκεψη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από τους εργαζόμενους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές στον τομέα μηχανικής όρασης και ρομποτικής και στον τομέα τηλεπικοινωνιών και δικτύων, καθώς και στις εφαρμογές αυτών των τομέων, π.χ. για τις τηλεματικές εφαρμογές στην υγεία, την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, καθώς και για τα ρομπότ, όπως ο LEFKOS.

Κυκλοφοριακή αγωγή - Ατυχήματα
6ο ΤΕΕ Ηρακλείου - Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα με προεκτάσεις που αγγίζουν το σύνολο των όψεων της προσωπικής και οργανωμένης ζωής μας.
Η οδήγηση «καθρεπτίζει» μία γενικότερη αντίληψη ζωής, καταγράφει νοοτροπίες, στάσεις, ιδέες του συνόλου της κοινωνίας.
Οδηγούμε όπως ζούμε και ζούμε όπως οδηγούμε;
Πώς; Εγωκεντρικά, αδιάφορα, επιθετικά.
Τα παιδιά του ΤΕΕ βρίσκονται στον προθάλαμο της οδήγησης και πολλά, ήδη, οδηγούν.
Για το λόγο αυτό αισθανθήκαμε την ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή - Ατυχήματα» στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας στο σχολείο μας.
Η ομάδα Αγωγής Υγείας που ασχολείται με το θέμα αυτό αποτελείται από μαθητές των τμημάτων Γπ, Γθ, Γσ, Γε, Βπ2 και Βψ, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δετοράκη Σταύρο και επιδιώκει να γίνει ο φορέας μηνυμάτων και γνώσεων σε όλους τους μαθητές του σχολείου, αφού πρώτα πετύχει τη διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς στους μαθητές που την αποτελούν.