ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μέγιστη η προσφορά του Ελ. Βενιζέλου

"Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν υπήρξε μόνο μέγιστος πολιτικός ηγέτης. Υπήρξε και νομικός υψηλότατου αναστήματος".
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης κηρρύσοντας την έναρξη των εργασιών του πανελλήνιας σημασίας επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως Νομικός", το οποίο ξεκίνησε χθες στα Χανιά και ολοκληρώθηκε χθες.
Το συνέδριο, που παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, οργανώνεται από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".
Η κήρυξη της ενάρξεως των εργασιών του συνεδρίου έγινε στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, μπροστά από την είσοδο του Εφετείου Κρήτης.
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ακόμη: "Σε μια εποχή, όπου η εξιδανίκευση και η μυθοποίηση ιστορικών προσωπικοτήτων γίνεται συρμός, ακριβώς επειδή ζούμε στο μεταίχμιο δύο αιώνων και βιώνουμε μια βαθιά κρίση προτύπων και αξιών, η επιστημονική προσέγγιση του παρελθόντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η καταλληλότερη οδός για την ιστορική αυτοσυνειδησία. Μόνον η ιστορική αλήθεια, και όχι η μυθοποίηση επιλεγμένων προσώπων και όψεων του παρελθόντος, μπορει να μας οδηγήσει, μέσα από την κριτική ανάλυση της ιστορικής πραγματικότητας, στη δημιουργία νέων προτύπων που θα εκφράσουν τη νέα εποχή και θα αντέξουν στο χρόνο. Αλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε τον διαπαιδαγωγικό ρόλο της επιστήμης σε μια κοινωνία που ανάγει τη γνώση σε ύπατη αξία και αρχή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε και διανοητής και πολιτικός. Προσπάθησε να συγκεράσει την πολιτική φιλοσοφία και τη νομική επιστήμη με την πολιτική τέχνη. Τον κόσμο του ιδεατού και του ιδεώδους με τον κόσμο του εφικτού. Κατά μία έννοια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας μαχόμενος επιστήμονας που έδειξε τη διαλεκτική σχέση σκέψης και δράσης".
Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης τόνισε ότι "τόσο δυναμική και πολύπλευρη, η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πατρίδα, αποτελεί μέχρι σήμερα, το πλέον σταθερό σημείο του πολιτικού μας προσδιορισμού αλλά και της εθνικής μας αναφοράς".
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικ. Κλαμαρής σημείωσε ότι ο πατέρας του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κυριάκος Βενιζέλος είχεν αποφασίσει, ότι ο υιός του Ελευθέριος έπρεπε να γίνει επιχειρηματίας και να συνεχίσει έτσι την οικογενειακή επιχείρηση. Η στροφή στη στάση του πατέρα επιτεύχθηκε με την επέμβαση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γεωργίου Ζυγομαλά, ο οποίος επισκέφτηκε τον Κυριάκο Βενιζέλο. Μετά τη συζήτηση με το Ζυγομαλά ο Κυριάκος Βενιζέλος μεταπεισθηκε, ο κύβος ερρίφθη και το Σεπτέμβριο του 1881 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για την Αθήνα και στις 7 Οκτωβρίου 1881 εγράφεται με αριθμό μητρώου "9792" ως πρωτοετής φοιτητής για το ακαδημαικό έτος 1881/1882 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" τόνισε ότι κορυφαία επιδιωξη του Ιδρυματος αποτελεί "η δημιουργία ενός Εθνικών διαστάσεων ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο στο πλαίσιο μιας Εθνικής στρατηγικής και με βάση τους κανόνες της επιστημονικής δεοντολογίας θα επιχειρήσει να φωτίσει και να διαγράψει με αντικειμενικότητα το έργο, την περίοδο και τη μεγάλη μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο πλαίσιο των παραπάνω σκοπών εντάσσεται και η σύγκληση του συνεδρίου "Ο Βενιζέλος ως νομικός", το οποίο αποτελεί την απαρχή ενός θεματικού κύκλου εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας συνεδριακών εκδηλώσεων".
Ο κ. Παπαδάκης προσθεσε ότι "ακόμα στους σκοπούς του ιδρύματος είναι η προβολή του ρόλου του Βενιζέλου και της χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές της Ευρωπαικής Ηπείρου" και ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2002 με θέμα: "Το μέτωπο της Θεσσαλονίκης και η έκβαση του ΑΥ Παγκοσμίου Πολέμου".
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Πισσαδάκης υπογράμμισε ότι "τιμούμε με το συνέδριο αυτό, το μεγάλο αναμορφωτή τυου Εθνικού μας Δικαίου, που με τις επαναστατικές του μεταρρυθμίσεις, εμπέδωσε το Κράτος Δικαίου και έθεσε τις βάσεις του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα".
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος κ.α., ο εκπρόσωπος της ΝΔ βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ δικηγόρος κ. Μπαλωμενάκης κ.α..
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο συμμετάσχουν ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κων/νος Μητσοτάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Προδρομος Ασημιάδης, οι Πρόεδροι του Αρείου Παγου κ. Στέφανος Ματθίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Χρήστος Γεραρής, εκπροσωποι κομμάτων, διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές του πανεπιστημιακού χώρου, καθώς και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου απΥ όλα τα διαμερίσματα της χώρας.
Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Μεσογιακού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ϊ.Χ.).
Στις συνεδρίες θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Χρήστος Γεραρής, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Στέφανος Ματθίας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Αντώνιος Ρουπακιώτης, ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, & μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Γεώργιος Πισσαδάκης, και ο Δικηγόρος, κ. Αρτέμιος Καλλιτεράκης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η απογευματινη συνεδρίαση έγινε στο Μ.Α.Ι.Χ., υπό την προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντ. Ρουπακιώτη. Στη συνεδρίαση μίλησαν ο
Δημήτριος Ξυριτάκης, Δικηγόρος, Συγγραφέας, με θέμα "Ο δικηγόρος και νομικός Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την Κρητική περίοδο" και ο Ευστράτιος Παπαμανουσάκης, Δικηγόρος, Διευθυντής Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, με θέμα "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η οργάνωση της Δικαιοσύνης στην Κρητική Πολιτεία". Ακολούθησε προβολή της ταινίας του Βασίλη Μάρου "Η Ελλάδα του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου".
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το χθεσινό πρόγραμμα είχε ως εξής: Πρωινή συνεδρίαση
Αμφιθέατρο Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (Μ.Α.Ϊ.Χ.)
Προεδρία: Γεώργιος Πισσαδάκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Αρτέμιος Καλλιτεράκης, Δικηγόρος.
09.00-11.00 Απολογισμός- Συμπεράσματα συνεδρίου.
12.00 Επίσκεψη στις Μουρνιές και το Θέρισο.

KOPYΦH


Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου για τη διαμαρτυρία των Κερυνειωτών

Την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Α. Ζερβού, προκάλεσαν οι δηλώσεις ομάδας Κερυνειωτών που κατήγγειλαν το Δήμο για την πρόθεσή του να αδελφοποιηθεί με την τουρκική κοινότητα Ντεμπέ.
Σε επιστολή του που απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά την έκτακτη σύγκληση και την τοποθέτηση του σώματος, προκειμένου να πάρει επίσημα θέση στις εξελίξεις αυτές.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δήμαρχος, "ο στείρος πατριωτισμός ποτέ δεν ωφέλησε τα εθνικά θέματα παρά μόνο την προσωπική ανέλιξη αυτών που εμφανίζονται σαν πατριώτες. Δεν δέχομαι αμφισβήτηση του πατριωτισμού μου από κανένα. Οι πατριώτες δικαιώνονται με τα έργα τους και όχι με τις φραστικές λαοπλάνες κορώνες τους".
Από τα πυρά του Δημάρχου δεν ξέφυγαν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τυπου των Κερυνειωτών που ταυτίστηκαν με τις θέσεις των Κυπρίων και όχι του Δήμου.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ζερβού έχει ως εξής:
"Το (Σάββατο 7/7 στον Άγιο Νικόλαο, κατέπλευσε κρουαζιερόπλοιο Κυπριακών συμφερόντων που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά.
Στην κρουαζιέρα συμμετείχε και ομάδα Κερυνειωτών με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης κ. Λεπτού, τον Δήμαρχο Λαπήθου, τον Βουλευτή του ΔΙΚΟ κ. Σ. Φύτο και άλλους, που στο πέρας της κρουαζιέρας τους θεώρησαν ότι έπρεπε να προβούν και σε διαμαρτυρία πολυτελείας για την υπό σκέψη αδελφοποίηση του Δήμου Αγ. Νικολάου με την γενέτειρα του Αγ. Νικολάου, τα Μύρα της Λυκίας.
Προσωπικά πληροφορήθηκα το γεγονός από τα ΜΜΕ και μάλιστα με έκπληξη διάβασα, αρχικά σε Κυπριακή εφημερίδα και σήμερα σε Κρητική που φιλοξενεί ανταπόκριση από την Λευκωσία, την παρακάτω πληροφορία: "Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα Κερυνειώτες, που μετέχουν στην καθιερωμένη ετήσια κρουαζιέρα τους στα ελληνικά νησιά, θα προσεγγίσουν τον Άγιο Νικόλαο, όπου προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα θα αποφύγουν συνάντηση με τις τοπικές αρχές, ενώ θα διανείμουν ειδικό φυλλάδιο στο χώρο του λιμανιού".
Χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση της Δημοτικής αρχής και χωρίς εξουσιοδότηση από τον Αδελφό Δήμο του Αγ. Δομετίου έδωσαν συνέντευξη στα ΜΜΕ της περιοχής, που είχαν ειδοποιηθεί "καταλλήλως", δίνοντας μονόπλευρα την άποψή τους για το θέμα. Στη συνέντευξη, αντί του Δημάρχου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν κληθεί επιλεκτικά ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που κατά τύχη (!!) συντάσσονται με τη θέση των συγκεκριμένων Κυπρίων.
Στη συνέντευξη παραβρεθήκαμε, τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ., ενώ δεν οφείλαμε αφού δεν είχαμε ειδοποιηθεί ΕΠΙΣΗΜΑ, υποκούοντας στα κρητικά ήθη της φιλοξενίας και ενημερωμένοι από δημοσιογράφους που ζήτησαν σχετικές πληροφορίες.
Μετά το πέρας της "συνέντευξης" και ενώ αναγνωρίσθηκε - δήθεν - η σοβαρότητα αυτή ΓΚΑΦΑ των οργανωτών, ομάδα απΥ αυτούς διασκορπίστηκε στην πόλη μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια πάλι χωρίς ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για σχετική άδεια, ενώ πριν λίγα λεπτά ήμασταν μαζί. Μάλιστα νωρίτερα, μιλώντας προς όλους είπα πως, "αν είχαμε ειδοποιηθεί επίσημα θα συγκαλούσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να τους υποδεχθούμε ως φιλοξενούμενους και να ακούσουμε τη θέση τους. Και όχι να είναι φιλοξενούμενος στον τόπο του ο Δήμαρχος του Αγίου Νικολάου.
Επειδή τόσες πολλές παραλείψεις μαζεμένες, οδηγούν σε άλλες σκέψεις, ειδικά μετά τα παραπλανητικά και προβοκατόρικα δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, στην Κύπρο και την Κρήτη, τις τελευταίες μέρες".
Στο μεταξύ, οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δομετίου Κύπρου που έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Αγίου Νικολάου. Ο Δήμαρχος Α. Δομετίου Ανδρ. Χατζηλοΐζου σχολιάζοντας το όλο θέμα που έχει ανακύψει, τονίζει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
"Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου που είναι διδυμοποιημένος μαζί μας είχε αρχίσει μία διαδικασία διδυμοποίησης με Τούρκικο Δήμο ο οποίος ευρίσκεται σε αρχαία Ελληνική πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δομετίου σεβόμενο την αυτοτέλεια του κάθε Δήμου και το δικαίωμα πολιτικής επιλογής τους μετέφερε τις έγνοιες και επιφυλάξεις του αν αυτή η διαδικασία είναι Εθνικά σωστή λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία κατέχει από το 1974 μεγάλο μέρος της Κύπρου και μαζί τα 4/5 του Αγίου Δομετίου.
Έχουμε νεκρούς και αγνοούμενους από την εισβολή και οι συνέπειες της είναι πολύ έντονες στο σώμα της Κύπρου.
Είχαμε την ευκαιρία τον Απρίλη με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Αδελφού Δημάρχου Αγίου Νικολάου να μεταφέρουμε και δια ζώσης αυτές τις έγνοιες και ανησυχίες.
Είμαι της εντύπωσης ότι προβληματίσαμε την Αντιπροσωπεία του Αδελφού Δήμου με τις απόψεις μας και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το θέμα της διδυμοποίησης Δήμου Αγίου Νικολάου με Τούρκικο Δήμο είναι παγοποιημένο".

KOPYΦH


Συμπαράσταση από το Ηράκλειο στους Τούρκους πολιτικούς κρατουμένους


Στη γειτονική Tουρκία ο αγώνας μέχρι θανάτου των πολιτικών κρατουμένων συνεχίζεται. Oι αγωνιστές χάνουν τη ζωή τους ο ένας μετά τον άλλο, η τουρκική κυβέρνηση τους γυρνά την πλάτη, ενώ η διεθνής κοινότητα μετά τα επεισόδια στις φυλακές της Tουρκίας πριν από επτά μήνες, έπαψε να δίνει τη δέουσα σημασία στο ζήτημα αυτό, που αφορά κάθε άνθρωπο με συνείδηση.
Oι απεργοί πείνας ήταν πεντακόσιοι. Aπ` αυτούς οι πενήντα οκτώ είναι νεκροί, άλλοι πέθαναν από την ασιτία και άλλοι στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στις φυλακές τον περασμένο Nοέμβριο. Eπίσης, απ` αυτούς διακόσια άτομα έχουν μεταφερθεί στα σπίτια τους σε κωματώδη κατάσταση και η επιστροφή τους στη ζωή ουσιαστικά είναι αδύνατη.
Tο γεγονός ότι αποφυλακίζονται αυτοί οι άνθρωποι, που οι σύντροφοί τους τους αποκαλούν "ζωντανούς-νεκρούς", σημαίνει ότι υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη τόσο για ηθική στήριξη των οικογενειών τους, όσο και οικονομική. Oι αγωνιστές που αποφυλακίστηκαν χωρίς να έχουν επαφή με το περιβάλλον, αν και δεν πρόκειται να επανέλθουν, έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Oι οικογένειές τους δυσκολεύονται να τα προσφέρουν αυτά, καθώς οι περισσότεροι είναι εργάτες με μικρά εισοδήματα.
Θέλοντας να στηρίξουν τους απεργούς πείνας και τις οικογένειές τους, τα μέλη της Eπιτροπής Aλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Kρατουμένους στις φυλακές της Tουρκίας, έκαναν χθες έκκληση σ` όλους τους πολίτες να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς, έστω και στο τέλος της ζωής τους, έτσι ώστε να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, όπως ακριβώς έζησαν. Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσαν τα μέλη της Eπιτροπής Γιαλτσίν Σερντάρ, Nικήτας Pούσος, Mανώλης Bασιλάκης, Kρήτη Σμπώκου Φαρσάρη, Mιχάλης Kασαπάκης και Kώστας Mαματζάκης τόνισαν την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων για το συγκεκριμένο θέμα.
Eιδικότερα, ο κ.Pούσος ανέφερε ότι προκαλεί εντύπωση ο ηρωικός αγώνας μεγάλου μέρους του Tουρκικού λαού, ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της χώρας, ενώ παράλληλα εντυπωσιακή είναι και η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινότητα το θέμα. Σ` αυτό ο κ.Bασιλάκης πρόσθεσε ότι "ένας τέτοιος αγώνας δε μπορεί ν` αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση των Iρλανδών πολιτικών κρατουμένων η Eυρώπη δονήθηκε, σ` αυτή την περίπτωση δε συνέβη το ίδιο, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ιδέες πρέπει να διακινούνται και ότι πρέπει ν` αγωνίζεται κανείς γι` αυτό".
Συγκλονισμένη από την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα δήλωσε η κυρία Σμπώκου-Φαρσάρη, η οποία συμμετείχε σε πρόσφατη αποστολή της Eπιτροπής Aλληλεγγύης στην Tουρκία και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πέντε κοπέλες, που συνέχιζαν για πολλές μέρες την απεργία πείνας και τώρα πια είναι νεκρές.
Aπό την πλευρά του ο κ.Mαματζάκης ανέφερε ότι πολλοί από κείνους που πεθαίνουν στην Tουρκία για την ελευθερία του λαού, είναι εργάτες και δεν επιτρέπεται να μην εκφράζεται από το Hράκλειο επισήμως η συμπαράσταση των εργατών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην Eργατική Tάξη να στηρίξει τον αγώνα των απεργών πείνας στην Tουρκία και να πλαισιώσει την Eπιτροπή Aλληλεγγύης.
Ο Γιαλτσίν Σερντάρ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Tουρκίας "δοκίμασε μ` όλες τις φασιστικές μεθόδους, ψέματα, σφαγές, λογοκρισία, απειλέςΙ να σπάσει την αντίσταση. Όμως κάθε θάνατος των απεργών πείνας που αντιστέκονται, διαψεύδει όσα διατείνονται τα μέλη της κυβέρνησης".
Όπως είπε ο ίδιος, τις τελευταίες εβδομάδες αποφυλακίστηκαν διακόσιοι απεργοί πείνας για έξι μήνες, οι οποίοι όμως συνεχίζουν την απεργία μέχρι θανάτου στα σπίτια τους. Πολλοί γιατροί της Tουρκίας με τη σιωπή τους έγιναν συνεργοί στο έγκλημα κατά των απεργώ πείνας, αφού τηρώντας ουδέτερη στάση επέτρεψαν την υποχρεωτική σίτιση των απεργών, που τους οδήγησε σε κωματώδη κατάσταση. Για τη στήριξη των ανθρώπων αυτών καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από το Hράκλειο.
Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν τον αγώνα των απεργών πείνας στην Tουρκία μπορούν είτε να επικοινωνήσουν με το Kέντρο Aγωνιστικής και Πολιτιστικής Aλληλεγγύης (τηλ. 241378 και 0946-384634), είτε να καταθέσουν χρήματα στην Aγροτική Tράπεζα, στο λογαριασμό : 362 01 009609 50.

KOPYΦH


Κόντρα της νέας διοίκησης των Οικοδόμων με το Εργατικό Κέντρο

Mε σκληρούς χαρακτηρισμούς απάντησαν τα μέλη του νέου προεδρείου του Συνδικάτου Oικοδόμων Nομού Hρακλείου στις επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από παρατάξεις που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές και αμφισβητούν τόσο τη διαδικασία ανάδειξης του νέου σώματος, όσο και τη νομιμότητα του προεδρείου.
O επανεκλεγείς πρόεδρος Γιώργος Mακαρώνας έκανε λόγο ακόμα και για προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογών από τη διοίκηση του Eργατικού Kέντρου, ενώ τόνισε ότι μέσα από την πιο περιπετειώδη εκλογική διαδικασία το Συνδικάτο Oικοδόμων βγήκε νικητής και θα συνεχίσει τους αγώνες του με τον ίδιο δυναμισμό.
Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσαν χθες τα μέλη του προεδρείου, τα οποία προέρχονται από την Eνωτική Aγωνιστική Δημοκρατική Kίνηση Oικοδόμων, είπαν ότι το συνδικάτο μπήκε σε περιπέτειες τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της υποτελούς στάσης της πλειοψηφίας της Eφορευτικής Eπιτροπής.
Ο κ Mακαρώνας είπε χαρακτηριστικά ότι η Eφορευτική Eπιτροπή δεχόταν ανοιχτά και χωρίς προσχήματα, τις οδηγίες που επέβαλε ο πρόεδρος του Eργατικού Kέντρου Γιώργος Σκουλατάκης, ο οποίος "ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο και να επεμβαίνει στη διαδικασία των εκλογών".
Ο πρόεδρος του συνδικάτου έκανε αναφορά και στη στάση που κράτησαν οι παρατάξεις Δημοκρατική Συνεργασία, η οποία πρόσκειται στο ΠAΣOK και η EΣAK, λέγοντας ότι ήταν αντιφατική.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδικάτου είπε ότι "O κ.Σκουλατάκης ήθελε να έχει πάντα τον πρώτο λόγο και να επεμβαίνει σ`όλη τη διαδικασία των εκλογών. Aκόμη έφθασε στο σημείο να σταυροδοτεί ο ίδιος το συνδυασμό που πατρονάριζε, τη Δημοκρατική Συνεργασία, κατά τη διαλογή. Φοβόταν μάλλον μήπως και του ξεφύγει κάποιος ``αντάρτης`` και του κάνει τη ζωή δύσκολη στο μέλλον. Mέχρι ενός σημείου το πέτυχε, περιφρουρώντας μ` αυτό τον τρόπο το ``θρόνο`` του σαν σύγχρονος HρώδηςΙ".
Eπίσης, σύμφωνα με τον ίδιο τα πρακτικά των εκλογών παρελήφθησαν από τους δικαστικούς, μια μόλις μέρα από την εκπνοή της προθεσμίας των 15 ημερών από τις εκλογές, ενώ το εκλογικό υλικό δεν έχει δοθεί ακόμη στη νέα διοίκηση.
"Mόνο σε τριτοκοσμική χώρα μπορούν να συμβαίνουν αυτά, που συνέβησαν στην εκλογή της Eκτελεστικής Γραμματείας του Συνδικάτου Oικοδόμων, συνέχισε ο κ.Mακαρώνας. Στο κάλεσμα του πλειοψηφούντος συμβούλου, ήταν όλοι παρόντες. Aρχικά έγινε η εκλογή του προέδρου, με επτά ψήφους υπέρ (EAΔK Oικοδόμων), δύο λευκά (EAΣ Oικοδόμων), ενώ οι έξι της Δημοκρατικής Συνεργασίας είχαν αποχωρήσει , για να επιστρέψουν μετά από λίγο. Ήταν η δεύτερη φορά που έβγαιναν από την αίθουσα. Eπέστρεψαν και ξαναδήλωσαν συμμετοχή στην εκλογή οργάνων της Eκτελεστικής Γραμματείας του Συνδικάτου. Aφού καταψηφίστηκε η πρότασή τους για δικό τους εκπρόσωπο στη θέση του γενικού γραμματέα, άρχισαν σε συγχορδία με την EΣAK να βομβαρδίζουν με λευκά, όλες τις προτάσεις του ψηφοδελτίου μας".
Ωστόσο, καταλήγοντας τα μέλη του νέου προεδρείου είπαν ότι το Συνδικάτο έβγαλε ταξικό-προοδευτικό σχήμα και πολύ γρήγορα θα βρει το δρόμο του. Σ` αυτή την πορεία δε θα αρνηθούν να συμπορευθούν με κανέναν, εφόσον υπάρχει η διάθεση για αγώνα χωρίς σκοπιμότητες και αδιαλλαξία.
Σχετικά με τις θέσεις του νέου προεδρείου του Συνδικάτου, αυτό θ` ασχοληθεί πρώτα απ` όλα με τα προβλήματα του κλάδου και κυρίως με το Aσφαλιστικό, ενώ θα συνεχίσει τη δράση του κατά της κοινωνικής αδικίας και του πολέμου, συμπαραστεκόμενο στον πρόεδρο και το γραμματέα της Oμοσπονδίας Oικοδόμων, οι οποίοι απολογούνται για τη συμμετοχή τους στην ειρηνική κατάληψη του Yπουργείου Eργασίας, στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και στους πολιτικούς κρατουμένους στις φυλακές της Tουρκίας.
Όσον αφορά στη μορφή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Oικοδόμων νομού Hρακλείου, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Γιώργος Mακαρώνας
Aντιπρόεδρος: Kώστας Mαματζάκης
Γενικός Γραμματέας: Kώστας Σεληνιωτάκης
Aναπληρωτής Γ.Γ.: Nίκος Φανιουδάκης
Tαμίας: Γιώργος Δημητράκης
Aν.Tαμίας: Bαγγέλης Eγγλέζος
Έφορος: Γιάννης Aλεξανδράκης
Mέλη: Iάκωβος Kαπελάκης, Mανώλης Nικολουδάκης, Γιώργος Λαμπράκης, Nίκος Δοξαστάκης, Γιώργος Πεπονάκης, Aντώνης Tσικνάκης, Σπύρος Δρούλλος και Γιάννης Γωνιανάκης.
Aπάντηση Σκουλατάκη
Σε απάντησή του στις καταγγελίες σε βάρος του, ο πρόεδρος του Eργατικού Kέντρου Hρακλείου Γιώργος Σκουλατάκης αναφέρει ότι "υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων του Hρακλείου και των συναδέλφων τους Oικοδόμων, κάνοντας προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο του EKH ελλείψει ψυχραιμίας, γιατί έχασαν την πλειοψηφία, που είχαν στο Συνδικάτο Oικοδόμων τα μέλη της ετερόκλητης σύμπραξης (Mαματζάκης-Mακαρώνας-Φανιουδάκης-Σεληνιωτάκης)".
Στην ίδια ανακοίνωση ο κ.Σκουλατάκης επισημαίνει "Δε θα τους ακολουθήσω, ούτε κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Tους τονίζω ότι δε ντρέπομαι που έχω την ευθύνη και την καθοδήγηση της ΠAΣKE στο Hράκλειο και του συνδυασμού Δημοκρατική Συνεργασία. Tο πώς και ποιοι είχαν την ευθύνη στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου, είναι γνωστό· το διαπίστωσαν και οι Δικαστικοί, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι επτά στους δεκαπέντε δεν είναι πλειοψηφία. Συνδικαλιστικά και ηθικά δε μπορεί να λειτουργήσει ένα προεδρείο μειοψηφίας, που εξελέγη με επτά στις δεκαπέντε ψήφους. Θα πρέπει ν` αποδεχτούν την πρόταση που έγινε προς όλους πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά και μετά (από την ΠAΣKE-Δημοκρατική Συνεργασία) σχετικά με το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η δράση του σωματείου είναι κοινή υπόθεση όλων και όχι μιας παρέας, που είναι και μειοψηφία· πρόταση δηλαδή για συμμετοχή όλων στο προεδρείο".

KOPYΦH


2.500 οι αιτήσεις για ρεύμα

Ξεπερνούν τις 2.500 οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στην αρμόδια επιτροπή του Δήμου, από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που ζητούν να ηλεκτροδοτηθούν. Η επιτροπή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των 94 δικαιούχων των βεβαιώσεων για τη χορήγηση της ηλεκτροδότησης πρόκειται να συνεδριάσει ξανά αύριο για να εξετάσει ακόμα 80 αιτήσεις.
Οπως δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Βασιλειάδης καθημερινά δεκάδες πολίτες καταθέτουν αιτήσεις, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη και την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να φροντίσει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους. Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου που αποτελείται εκτός από τον αντιδήμαρχο και από τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ κ. Γ. Σταθόπουλο και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης κ. Γ. Μιχελογιαννάκη συνεδριάζει κάθε εβδομάδα προκειμένου να μπορέσει να εξετάσει τις αιτήσεις που καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται κατακόρυφα.
Ο κ. Βασιλειάδης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αυξάνεται (όσο αυτό είναι δυνατό), όλο και περισσότερο ο αριθμός των εγκρίσεων των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει ένας περιορισμός, όσον αφορά στον αριθμό των βεβαιώσεων που μπορούν να χορηγηθούν, επειδή υπάρχει συμφωνία με τα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ να υπάρχει μία σταθερή και ομαλή ροή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων παραλαμβάνουν το έγγραφο της βεβαίωσης θα μπορούν άμεσα να ηλεκτροδοτηθούν εφόσον δεν έχουν χρέη προς το δημόσιο, τα οποία οφείλουν άμεσα να αποπληρώσουν.
Αναλυτικότερα τα νέα ονόματα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θα ηλεκτροδοτηθούν είναι τα εξής:
Αντωνοδημητράκη Δέσποινα τ. Ιππ., Μαυρογιάννης Γεώργιος τ. Δημ. Χριστοδουλάκη Ειρήνη του Ιωαν., Αγαπάκης Σταύρος τ. Ιωαν., Αγγελόπουλος Εμμανουήλ τ. Χαραλ., Ανδρουλάκη Αικατερίνη τ. Εμμ., Ανδρουλάκη Μαρία τ. Αντ., Ανδρουλάκης Ευάγγελος τ. Γεωργ. Αντωνάκης Αριστείδης τ. Ευαγ., Αντωνάκης Βασίλειος τ. Κωνστ., Αντωνάκης Γεώργιος τ. Δημ., Βασσάλος Ιωάννης τ. Ευαγγ., Βελεγράκης Χρήστος τ. Αλεξ., Βλαχάκης Κων/νος τ. Ελευθ., Βογιατζής Ηλίας τ. Αναστασίου, Βουρλιδάκης Εμμανουήλ τ. Χρυσοστ., Γεπεσάκη Αντωνία τ. Γεωργ., Γιαμαλής Βασίλειος τ. Στ., Γιαχνάκη Σοφία τ. Γεωργ., Δασκαλάκης Πολύβιος τ. Ιωαν., Δεληγιάννη Βασιλική τ. Ιωαν., Ζαχαράκης Κωνσταντίνος τ. Ζαχ., Ζερβάκης Ιωάννης τ. Κωνστ., Θάνου Γεωργία τ. Παναγ. , Καβουσανάκης Γεώργιος τ. Σπυριδ., Κασωτάκης Γεώργιος τ. Δημ., Κατσαμάνης Βασίλειος τ. Ζαχ., Κοκκίνου Δήμητρα τ. Ευαγγ., Κοτζαμάνης Φώτης τ. Αλκιβιάδη, Κουναλάκης Εμμανουήλ τ. Ιωάνν., Κρασανάκης Τηλέμαχος, Λιοδάκης Κωνσταντίνος τ. Δημ., Μαδιουδάκη Μαρία τ. Ιωαν., Μαθιανάκης Ιωάννης τ. Γεωργ., Μαλλιωτάκης Ευαγγελος τ. Κων/νου, Μανιάς Ιωάννης τ. Στυλ., Μανουσάκης Γεώργιος τ. Μιχαήλ, Μανουσάκης Εμμανουήλ τ. Μιχαήλ, Μαρούλης Ιωάννης τ. Ευσταθ., Μαυριτσάκης Γεωργιος τ. Νικολ., Μελισουργάκης Εμμανουήλ τ. Ιωαν., Μεταξάκης Νικόλαος τ. Μιχ., Μπαθιανάκης Αντώνιος τ. Ιωαν., Μπάλτηρα Καλλιόπη τ. Εμμ., Μπουμπάκη Ρωξάνη τ. Ιωαν., Μπροκάκης Μιχαήλ τ. Ιωαν., Μυρωδιάς Νικόλαος τ. Γεωργ., Νικηταρά Αικατερίνη τ. Μαρ., Ξημέρης Ευριπίδης τ. Γεωργ., Ξηρουχάκη Μαρία τ. Νικητ., Πακιουφάκης Εμμανουήλ τ. Γεωργ., Παναγιωτάκης Ελευθέριος τ. Ζαχ., Παπαγρηγορίου Κουρμουλάκη Μαρίνα τ. Στυλ., Παπαδάκης Απόστολος τ. Αντ., Παπαδάκης Θωμάς τ. Δράκου, Παπαδάκης Στυλιανός τ. Νικολ., Παπαδημητράκης Ζαχαρίας τ. Κων/νου, Παπαστεφανάκης Ιωάννης τ. Βασ., Πέππας Πέτρος τ. Δημ., Πετράκη Βασιλική τ. Νικολ., Πετροπούλου Μαρία τ. Γεωργ., Πιταράκης Ιωάννης τ. Εμμ., Πρικάκης Ιωάννης τ. Γεωργ., Ριτζάκης Ιωάννης τ. Ιωσήφ, Σλήμαν Μούνδερ, Σταματάκης Γιώργος τ. Θεοδωρ., Σταματάκης Νικόλαος τ. Εμμ., Σταυρακάκης Ελευθέριος τ. Κων/νου, Σταυρουλάκης Νικόλαος τ. Κων/νου, Στυλιανάκης Μιχαήλ τ. Ιωαν., Στυλιανάκης Μιχαήλ τ. Στυλ., Στυλιαρά Στυλιανή τ. Δημ., Σφακιανάκης Μιχαήλ τ. Ευστρ., Σφακιανάκη Αναγνωστάκη Ελευθερία τ. Μυρ., Σχοιναράκης Νεκτάριος τ. Γεωργ., Σωμαράκης Σωμαρακάκης Εμμ. και Ελένη, Ταβερναράκης Ιωάννης τ. Αλεξανδρ., Τζαμπουράκης Νικολαος, Τζανακάκης Νικόλαος τ. Εμμ., Τόλιας Χρήστος τ. Νικολ, Τσαπάκης Εμμ., Τσερπάνη Αικατερίνη τ. Κων/νου, Τσικαλάκης Ιωάννης τ. Γεωργ., Φανουράκη Καλλιόπη τ. Κων/νου, Φαρσαράκης Μαρίνος τ. Γεωργ., Φιορέντζη Φουντουλάκη Γεωργία τ. Ιωάν., Φλουρής Δράκος τ. Αντ., Φραγκάκης Κωνσταντίνος τ. Στυλ., Φραγκιαδάκης Γιαν., Χαριτάκης Ευαγγελος τ. Στυλ., Χαρωνίτης Αλέξανδρος τ. Γεωργ., Χουδετσανάκη Ειρήνη τ. Κων/νου, Χριστάκης Εμμανουήλ τ. Πλάτ., Χριστόπουλος Κων/νος τ. Σταυρου.

KOPYΦH


Συσπείρωση των δημοτών για διεκδικήσεις ζητά η "Αγωνιστική Κίνηση"

Μια ισχυρή συσπείρωση των δημοτών, με στόχο την κατάκτηση της Δημαρχίας, επιδιώκει η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών" ενόψει των δημοτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσαν χθες τα στελέχη της παράταξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως είπαν, "η συσπείρωση των δημοτών θα είναι σε θέση να ασκήσει ουσιαστικά και δυναμικά μία δημοτική πολιτική αντίθετη σΥ αυτήν που επί δεκαετίες εφαρμόζεται στην πόλη μας με ολέθρια αποτελέσματα.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη συνεργασία ακόμα και όλων των παρατάξεων της σημερινής μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αν ακόμα γινόταν μία τέτοια συνεργασία, με τις αντιλήψεις που έχουν αυτές οι παρατάξεις, δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα έχουμε στροφή της δημοτικής πολιτικής προς το καλύτερο. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο σκέψης των ίδιων των δημοτών, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πόλης μας.
Το ζητούμενο για την "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών" είναι το πώς θα οδηγηθούμε στη συγκρότηση ενός συνδυασμού που θα εξασφαλίσει τις δημοτικές εκλογές μία ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα συμφωνούν με τους βασικούς άξονες πάλης για το Δήμο.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Στ. Ορφανός, ξεκαθάρισε ότι, "στην ταχτική του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, αλλά και όλων των στελεχών του προσωπικά, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα πολιτικής ευθύνης και εντιμότητας.
Για ένα κόμμα που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, που ψήφισε τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, που έχει την πλειοψηφία σΥ αυτή την πόλη και την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής επί 30 σχεδόν χρόνια, είναι πολιτικά απαράδεκτο να μην αναλαβαίνει ανοιχτά την πολιτική ευθύνη για τη δράση των εκπροσώπων του στο Δήμο, αλλά να κρύβεται πίσω από προσωπικές διαφορές.
Τόσα χρόνια μας λένε: Ποτέ δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Πάντα έφταιγε ο Καρέλλης, ο Κληρονόμος, ο Ασλάνης. Ας αποφασίσουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στην ανάδειξη και στη δημοτική πολιτική των εκπροσώπων τους".
Όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. τόνισε ότι η παράταξη της "Δημοτικής Αλλαγής" είναι αυτή που στήριξε έδωσε απλόχερη βοήθεια και στην εκλογή και στη δράση της Δημοτικής Αρχής τα δύο πρώτα χρόνια.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: "Ο εκπρόσωπός της στην επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου μετατράπηκε σε αυθεντικό εκπρόσωπο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής τα δύο πρώτα χρόνια.
Ποιός ψηφοφόρος της και πολύ περισσότερο ποιός προοδευτικός Ηρακλειώτης μπορεί να πιστέψει ότι αυτό το κόμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη συνεργασία ολόκληρης της αντιπολίτευσης;
Για την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" ο κ. Ορφανός είπε ότι αρνείται να τοποθετηθεί σε πολιτικά ζητήματα, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση και περιορίζει τη λογική της στα στενά διαχειριστικά όρια του Δήμου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, "ο εκπρόσωπός της στην επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου μετατράπηκε σε αυθεντικό εκπρόσωπο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής. Συνολικά η παράταξη αυτή στην πράξη ταλαντεύεται έντονα στο δίλημμα της συνεργασίας με τη μία ή την άλλη παράταξη του ΠΑΣΟΚ".
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών", τόνισε ότι η παράταξη είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με πολιτικούς φορείς, κινήσεις και άτομα που προσεγγίζουν τις απόψεις τους, όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε επαφές και δεσμούς σε χώρους που έχουν πρόσφατες αγωνιστικές εμπειρίες, όπως στις δυτικές συνοικίες, σε σωματεία που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, σε σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους που κινητοποιήθηκαν με το νόμο για τα ΤΕΙ, σε φορείς που κινητοποιούνται για την υγεία. Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε επαφές με όποιους τέτοιους χώρους προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τον επόμενο χρόνο, γιατί η όποια αγωνιστική εμπειρία τους θα μας επιτρέψει να συνεννοηθούμε καλύτερα".
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
"Ο φυσκωμένος προϋπολογισμός των 28 δισεκατομμυρίων του Δήμου για το 2001, υλοποιήθηκε το 1ο εξάμηνο του χρόνου μόνο κατά 16%.
Από τα έργα 16 δις του προγράμματος έργων του 2001 έγιναν το 1ο εξάμηνο έργα μόνο 950 εκατομμυρίων, δηλαδή ούτε το 6%".
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών" προσθέτοντας ότι οι δύο αυτοί αριθμοί, χωρίς πολλά λόγια δείχνουν τί πραγματικά γίνεται στο Δήμο.
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι αυξάνεται η υπέρογκη φορολόγηση των δημοτών. Όπως είπε, "θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να εισπράξει το 2001 από τέλη και φόρους στους δημότες 10 δις, ποσό αυξημένο κατά 44% σε σχέση με το 2000.
Οι προσωπικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου για το φτωχό ως ανύπαρκτο έργο είναι αναμφισβήτητες και καταλογίζονται απΥ όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου.
Όμως εμείς σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις δεν στεκόμαστε μόνο στις προσωπικές ευθύνες του Δημάρχου.
Πάνω απΥ όλα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, γιατί δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει - με το δικό της τρόπο- την κυβερνητική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση".

KOPYΦH

Διακοπές για όλα τα πορτοφόλια!

Τις διακοπές τους, προγραμματίζουν αυτή την εποχή, οι περισσότεροι Ηρακλειώτες, οι οποίοι επισκέπτονται τα ταξιδιωτικά γραφεία, για να πάρουν πληροφορίες για τον τόπο της επιλογής τους, για το μέρος εκείνο, όπου θα ήθελαν να περάσουν μερικές ημέρες, ξεκούρασης και ξεγνιασιάς.
Οπως είπαν στην "Π", εκπρόσωποι τουριστικών πρακτορείων, η πλειοψηφία των Ηρακλειωτών, προτιμούν ένα από τα ελληνικά νησιά, για τις διακοπές τους, ενώ αρκετοί θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μια μικρή μερίδα (οι τυχεροί και περισσότερο εύποροι), θα συνδυάσουν και τα δυο.
Το βέβαιο είναι, ότι υπάρχουν τουριστικά πακέτα διακοπών, για όλα τα πορτοφόλια.
Οπως μας είπε η κ. Μ. Μυκωνιάτη, του Mika Travel, δημοφιλέστεροι προορισμοί αυτή την εποχή στο εξωτερικό, είναι η Ιταλία, όπου το ταξίδι (διάρκειας 8 ημερών) στοιχίζει από 195.000 δραχμές, το Παρίσι από 200.000 δραχμές, η Ισπανία από 247.000 δραχμές, η Τυνησία από 200.000 δραχμές, η Αίγυπτος από 300.000 δραχμές, το Μαρόκο και η Πορτογαλία, επίσης από 300.000 δραχμές.
ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Ωστόσο, το καλοκαίρι, που είναι ταυτόσημο με τον ήλιο και τη θάλασσα, κάνει τους περισσότερους από εμάς, να στρέφουμε το βλέμμα μας, στα ελληνικά νησιά.
Ενα από τα αγαπημένα νησιά των Κρητικών είναι η Σαντορίνη.
Οι τιμές για ένα διήμερο με πλοίο από το Ηράκλειο, διαμονή και πρωινό (συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά στο ξενοδοχείο), αρχίζουν από 22.000 δραχμές.
Για τη Μύκονο, με 2 διανυκτερεύσεις από 29.500 δραχμές, την Πάρο και τη Νάξο από 28.500 , στη Σύφνο 75.000 δραχμές.
Να σημειωθεί, ότι από την 1η Ιουλίου, δρομολογείται καταμαράν, που θα φεύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου και θα προσεγγίζει τη Σαντορίνη, την Ιο, την Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο, τη Σύρο και τη Μύκονο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα περισσότερα ταξίδια, είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ωστόσο, αν ταξιδεύουμε με παιδιά, καλό είναι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ιδιαίτερα χρήσιμες, είναι οι οδηγίες που ακολουθούν:
Εφοδιάστε το παιδί σας με μια κάρτα, στην οποία θα αναγράφονται ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία του για την εύκολη ανεύρεσή του στην περίπτωση που αυτό χαθεί. Συγκεκριμένα, η κάρτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας στο εξωτερικό (χωρίς ονόματα), όπως επίσης ιατρικές και διάφορες άλλες σημαντικές πληροφορίες. Είναι προτιμότερο για το παιδί σας να μη φορά ενδύματα πάνω στα οποία θα υπάρχουν εμφανή στοιχεία της ταυτότητάς του. Προσυμφωνείστε ένα καθορισμένο σημείο συνάντησης μαζί του, σε περίπτωση που αποχωριστεί ο ένας από τον άλλο. Μερικοί έχουν δώσει στα παιδιά τους σφυρίχτρες για να τις χρησιμοποιήσουν αν χαθούν. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε φωτογραφίες των παιδιών σας, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αναγνώρισή τους στην περίπτωση που χαθούν. Όταν μόνο ο ένας γονέας ταξιδεύει με το παιδί του, είναι σημαντικό να έχει μαζί του μια επιστολή από τον άλλο γονέα που θα δίνει άδεια για να περάσει μαζί με το παιδί τους τα διεθνή σύνορα. Οι διαζευγμένοι γονείς μπορεί να χρειαστεί να έχουν μαζί τους αντίγραφα των νομικών εγγράφων ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού.
Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, η λύσσα των ζώων, κυρίως στους σκύλους των σπιτιών, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, γι' αυτό θα πρέπει να προειδοποιήσετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν όλα τα ζώα σε αυτές τις χώρες. Εφόσον πρόκειται να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί (περισσότερο από έξι μήνες), θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά μήπως είναι απαραίτητο να κάνετε για προληπτικούς λόγους αντιλυσσικό εμβόλιο στο παιδί σας.
Κάθε χώρος στον οποίο το παιδί μένει ή παίζει, θα πρέπει να επιθεωρηθεί για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλούν την ασφάλειά του (π.χ. ηλεκτρικά καλώδια ή πρίζες, μπαλκόνια και παράθυρα).
Πριν επιτρέψετε στα παιδιά σας να κολυμπήσουν, θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσετε τους πιθανούς κινδύνους από τα θαλάσσια ρεύματα και τις απρόβλεπτες ή επικίνδυνες συνθήκες του βυθού. Επιπλέον, μερικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια και ρυάκια μπορεί να είναι μολυσμένα με μικροοργανισμούς και να προκαλέσουν κάποια νόσο στο παιδί σας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει ποιες θαλάσσιες περιοχές προσφέρονται για ασφαλές κολύμπι.
Θα πρέπει να δοθούν ειδικές συμβουλές στους εφήβους, οι οποίες να αναφέρονται στη σεξουαλική δραστηριότητά τους, τα τρυπήματα του σώματός τους και τα τατουάζ, επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ορισμένων λοιμώξεων μέσω αυτών των δραστηριοτήτων σε πολλά από τα αναπτυσσόμενα κράτη.

KOPYΦH


Βελτιωμένη η εικόνα του αεροδρομίου

Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, χαρακτηρίζει ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Κακλαμάνης, την εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν και φέτος σε προσωπικό και μάλιστα στις περισσότερες κατηγορίες ειδικοτήτων.
Όπως είπε στην "Π" ο κ. Κακλαμάνης, οι αερολιμενικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ψυκτικούς, μηχανικούς εγκαταστάσεων αλλά και υπαλλήλους στο γραφείο πληροφοριών.
Σύμφωνα πάντως με τις επισημάνσεις του, το γεγονός ότι δυο ιδιωτικές εταιρείες η Goldair και η Swiss Port, έχουν αναλάβει σε συνεργασία και με την Ολυμπιακή, το χάντλινγκ του αεροδρομίου, δηλαδή την επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών και επιβατών, έχει βοηθήσει πολύ στην καλύτερη διακίνηση του επιβατηγού κοινού στο αεροδρόμιο, στις διαδικασίες τσεκαρίσματος των εισιτηρίων και μεταφοράς των αποσκευών.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο χρόνος παραμονής των επιβατών στον αερολιμένα έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν μειωθεί και οι καθυστερήσεις στις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροπλάνων.

KOPYΦH


Ιδιωτικά κεφάλαια για την τουριστική πολιτική αναζητά η κυβέρνηση

Η ιδιωτικοποίηση του καζίνου της Πάρνηθας, η μετοχοποίηση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και η προσέλκυση ιδιωτικών ομίλων για την αξιοποίηση τεσσάρων μαρίνων στην Αττική, αποτελούν την ενιαία πολιτική τουριστικής ανάπτυξης που εξήγγειλε χθες ο υπουργός ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης.
Στο πλαίσιο της πολιτικής για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και της αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει το καζίνο της Πάρνηθας.
Η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) για την πώληση πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρείας, Casino-Resort Mont Parnes (καζίνο Πάρνηθας) προς επιχειρηματικούς ομίλους ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων εξειδικευμένων στη λειτουργία και τη διαχείριση εγκαταστάσεων, όπως τα καζίνα και τα τουριστικά θέρετρα.
Ο διαγωνισμός έχει στόχο την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου μετοχών 19,9% έως 51%, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Στόχος θα είναι επίσης η εισαγωγή της επιχείρησης στο ΧΑΑ μέσω δημόσιας εγγραφής σε εύλογο χρόνο. Το ΔΣ του καζίνο θα δημοσιεύσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος μέχρι το τέλος Ιουλίου και ο διαγωνισμός για την ανάθεση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2001.
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση γίνεται με την προϋπόθεση, ότι δεν θα εκδοθεί δεύτερη άδεια καζίνο για την Αττική και δεν θα επιτραπεί η μετεγκατάσταση του καζίνου Πάρνηθας για όσο χρόνο ισχύει η δέσμευση αυτή.

Εισαγωγη της ΕΤΑ στο ΧΑΑ
Όσον αφορά στη μετοχοποίηση της ΕΤΑ και στην εισαγωγή της στο ΧΑΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν τα τουριστικά προμέτοχα, ύψους 240 δισ. δρχ. και θα διατεθούν πρωτογενώς με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Τα προμέτοχα θα μπορούν να ανταλλάσσονται με μετοχές της ΕΤΑ και των θυγατρικών της.
Mετά την έκδοση των τουριστικών προμετόχων, η ΕΤΑ θα αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας της ΕΤΑ, καθώς και οι νομικές, οικονομικές και τεχνικές αξιολογήσεις.

Ιδιωτικη αξιοποιηση τεσσαρων μαρινων
Οι μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Αλίμου και Βουλιαγμένης αποτελούν τον πρώτο κύκλο ιδιωτικής αξιοποίησης των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ, που διαχειρίζεται η ΕΤΑ.
Σε κάθε μαρίνα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά τους, γεγονός που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν και οι τέσσερις συγχρόνως, προσελκύοντας διαφορετικό είδος επισκεπτών και πελατών.
Η μαρίνα της Ζέας θα αναμορφωθεί σε μαρίνα περιπατητικού χαρακτήρα, η μαρίνα του Φλοίσβου θα προσελκύει μεγάλα ιδιωτικά σκάφη, ενώ η μαρίνα Αλίμου, ως η μεγαλύτερη μαρίνα μεσαίου μεγέθους σκαφών της Δυτικής Μεσογείου, θα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών, καθώς και σε μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες που ενεργοποιούνται δυναμικά στο θαλάσσιο τουρισμό.
Για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης ολοκληρώνονται οι συμφωνίες με την ΑΣΤΗΡ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πολυτέλειας.

KOPYΦH


Δεκαψήφιοι από την Κυριακή οι αριθμοί του ΟΤΕ

Ρεπορτάζ Θάνος Περβολαράκης
Αλλαξε από την περασμένη Κυριακή ο τρόπος κλήσης των σταθερών τηλεφώνων σε ολόκληρη τη χώρα, με τους αριθμούς να γίνονται δεκαψήφιοι.
Σταδιακά το νέο σχέδιο του ΟΤΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου του 2002, με τις αλλαγές που θα υπάρξουν να γίνονται σε τρία στάδια.
Σε πρώτη φάση από 8 Ιουλίου μέχρι 20 Ιανουαρίου 2002 σύμφωνα με το διαμερισματάρχη του ΟΤΕ κ. Κ. Κωλέττα όλοι οι αριθμοί μετατρέπονται σε δεκαψήφιους. Σε οποιαδήποτε κλήση το νούμερο που θα καλούμε θα αρχίζει με τον κωδικό της πόλης που καλούμε (για το Ηράκλειο 081, για τα Χανιά 0821, κ.λ.π.). Στη συνέχεια ακολουθεί το ψηφίο 0 και στο τέλος ο αριθμός του τηλεφώνου.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2002 οι κλήσεις θα γίνονται και με τους δύο τρόπους. Εξαιρέσεις υπάρχουν σε ειδικές κατηγορίες αριθμών όπως: Οι αριθμοί που ξεκινούν με 0800 και πριν τον πενταψήφιο αριθμό που ακολουθεί προηγείται ο αριθμός 11. Μετά τους αριθμούς που αρχίζουν με 092 παρεμβάλλεται το ψηφίο 0 και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα έξι ψηφία.
Στους αριθμούς που αρχίζουν με 096 παρεμβάλλεται το ψηφίο 2 και ακολουθεί ο αριθμός. Οι αλλαγές στις δύο αυτές κατηγορίες θα ισχύσουν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2001.
Η δεύτερη φάση ξεκινάει από τις 21 Ιανουαρίου 2002 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2002. Από αυτό το διάστημα θα καλούμε μόνο τους νέους δεκαψήφιους αριθμούς.
Η τρίτη και τελευταία φάση ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου του 2002 με αλλαγή στο πρώτο ψηφίο όλων των δεκαψήφιων αριθμών και από 0 γίνεται 2 για τα σταθερά τηλέφωνα και 6 για τα κινητά.
Στις ειδικές κατηγορίες: 0800, 0801, 0807, 090, 050, 070 φεύγει το αρχικό ψηφίο μηδέν και στους αριθμούς που αρχίζουν από 096 το πρώτο ψηφίο 0 αντικαθίσταται από το ψηφίο 8.
Συμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Κωλέττα τις πρώτες αυτές ημέρες πολλοί ήταν οι συνδρομητές του ΟΤΕ που τηλεφώνησαν με το νέο αυτό τρόπο. "Υπολογίζεται ότι το 10% περίπου έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις νέες αυτές λειτουργίες".
Ο ίδιος τονίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση στο λογαριασμό και γιΥαυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν και το νέο τρόπο κλήσης.Θυελλώδης συνέλευση στον Προφήτη Ηλία

Άνω κάτω είναι ο Προφήτης Hλίας από διαμάχη στον αγροτικό συνεταιρισμό, η οποία εκφράστηκε προχθές στη θυελλώδη γενική συνέλευση των αγροτών. H ένταση μάλιστα μεταφέρθηκε στα καφενεία, οπου έπεσε ακόμα και ξύλο!
H γενική συνέλευση δεν ενέκρινε τον ισολογισμό που παρουσίασε η διοίκηση, ούτε την απάλλαξε από τα καθήκοντα της για τη χρηση του 2000! Στη σημερινή διοίκηση όμως δεν συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος κ. Λάμπρος Περβολαράκης, που κατηγορείται από συγχωριανούς του για κακοδιαχείριση.Έτσι, η νέα διοίκηση, σύμφωνα με νομικούς, αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα στην άσκηση έστω και των πιό απλών καθηκόντωνΙ
Tο κλίμα στον Προφήτη Hλία είναι φορτισμένο τους τελευταίους μήνες, με τον πρώην πρόεδρο να κατηγορείται για διάφορα θέματα που αφορούν στο εμπόριο του επιτραπέζιου σταφυλιού.O ίδιος ο κ. Περβολαράκης, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, αφού έδωσε διευκρινίσεις για μια ακόμη φορά, κάλεσε τους επικριτές του με έγγραφη πρόταση στο προεδρείο της συνέλευσης να καλέσουν ορκωτούς λογιστές προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξωνυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά της συνεταιριστικής οργάνωσης κατά την περίοδο της θητείας του. Eπίσης τους προκάλεσε να απευθυνθούν ακόμη και στον εισαγγελέα για να γίνει και δικαστική διερεύνηση.
«Eγώ δεν ανέχομαι τη συκοφαντία.Kαλώ λοιπόν δημόσια όποιο έχει οποιαδήποτε αμφιβολία, για τη δραστηριότητα μου να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, που είναι για τα οικονομικά οι ορκωτοί λογιστές και για τα ποινικά ο εισαγγελέας» τονίζει ο κ. Περβολαράκης.
Eκ των κύριων επικριτών του πρώην προέδρου είναι το μέλος της διοίκησης της ΠAΣEΓEΣ κ. Mιχάλης Bουμβουλάκης και ο σύμβουλος στην Ένωση Hρακλείου κ. Πρίαμος Iερωνυμάκης.
Mιλώντας στην «Π» ο κ. Bουμβουλάκης επέκρινε τον κ. Περβολαράκη για τους χειρισμούς του στα εμπορικά θέματα του συνεταιρισμού. Aπαντώντας σε ερώτηση της «Π» αναφορικά με τη σχέση που μπορεί να έχουν η πρόθεση του να διεκδικήσει την δημαρχία στο δήμο Tεμένους, με την επίθεση που εξαπολύει εναντίον του κ.Περβολαράκη ο οποίος τυγχάνει εξάδελφος του σημερινού δημάρχου, ο κ.Bουμβουλάκης είπε: «Eίμαι ειλικρινής και ευθύς. Δεν πρόκειται εγώ να συσχετίσω τη δραστηριοτητα μου στο συνεταιριστικό χώρο με την τοπική αυτοδιοίκηση. Eιναι ανεξάρτητο άν έχω εγώ ενδιαφέρον για τη δημαρχεία, με τις δραστηριότητες μου στο συνεταιριστικό κίνημα, στο οποίο έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωη, υπογράμμισε το στέλεχος της ΠAΣEΓEΣ και πρόσθεσε: Σεβάστηκα και σέβομαι το συνεταιριστικό κίνημα. H τοπική αυτοδιοίκηση είναι άλλο πράγμα».
Aπαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με όσα ακούγονται περί συντονισμένης επίθεσης εναντίον του κ.Περβολαράκη από στελέχη της Ένωσης Hρακλείου (ο ίδιος ο κ. Bουμβουλάκης είναι διευθύνων σύμβουλος στη θυγατρική της Ένωσης τη Σουλτένωση, ενώ ο κ. Iερωνυμάκης μέλος της διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης) ο κ.Bουμβουλάκης είπε: «Eγώ ήμουν ο μοναδικός στην ΠAΣEΓEΣ που πολέμησα το ενιαίο ψηφοδέλτιο, την ίδια ώρα που άλλοι ήταν υπέρμαχοι. Tώρα αυτοί που ήταν υπέρμαχοι του ενιαίου ψηφοδελτίου διαμαρτύρονται. Eγώ, πρόσθεσε ο κ. Bουμβουλάκης, είμαι πολιτικό πρόσωπο και όχι πολιτευτής. Kαι ως πολιτικό πρόσωπο τοποθετούμαι δημόσια και με θάρρος σε οποιοδήποτε θέμα τίθεται. Kάνω πολιτική τοποθέτηση και όχι ψηφοθηρία» κατέληξε ο κ. Bουμβουλάκης ο οποίος κάλεσε τον κ. Περβολαράκη σε δημόσιο διάλογο.

KOPYΦHΣτο Νομάρχη χθες οι μαθητές από την Κωνσταντινούπολη

H επίσκεψη των μαθητών από το Zωγράφειο Λύκειο της Kωνσταντινούπολης , που βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο Hράκλειο, φιλοξενούμενοι του Συλλόγου Aλατσατιανών, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στις 20 Iουλίου.
Xθες οι εννέα μαθητές επισκέφθηκαν το Nομάρχη Hρακλείου Γιάννη Γαρεφαλάκη, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους Xαρίκλεια Λώλη και το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Kηδεμόνων του σχολείου Eλισάβετ Aτιτζή-Λιόζε. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντινομάρχες Σήφης Aγγελιδάκης και Xρήστος Δοριάκης, ο αρμόδιος για τα πολιτιστικά θέματα Nώντας Mαρνέλος, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Aλατσατιανών Γιώργος Kυριακίδης και η αντιπρόεδρος Mαλβίνα Σφίγγα.
O κ. Γαρεφαλάκης καλωσόρισε τους μαθητές και επεσήμανε τους άρρηκτους δεσμούς της Kρήτης με τον ελληνισμό της Kωνσταντινούπολης. Eπίσης, προσέφερε στον καθένα το βιβλίο του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη «H Iστορία της Kρήτης» και από ένα δίσκο με κρητική μουσική.
Σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, τα ελληνόπουλα από την Kωνσταντινούπολη θα επισκεφθούν το Δήμαρχο Kώστα Aσλάνη.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Hράκλειο, οι μαθητές του Zωγραφείου, πέρα από τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις εκδρομές στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού και την επαφή τους με την κρητική παράδοση, θα παρακολουθήσουν μαθήματα επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες και δίκτυα υπολογιστών, σε συνεργασία με το ITE, το Πανεπιστήμιο και το Παγκρήτιο Eκπαιδευτήριο.
H προσπάθεια υλοποιείται με την ενθάρρυνση του Oικουμενικού Θρόνου και τελεί υπό την αιγίδα της Aρχιεπισκοπής Kρήτης, της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Hρακλείου, πολλών Δήμων του νομού, του Συλλόγου Δασκάλων και Nηπιαγωγών και της EΛME. Mε την έμπρακτη προσφορά τους συμμετέχουν και πολλοί ιδιωτικοί φορείς του Hρακλείου.


Αλλαγή φρουράς στην 126 Σ.Μ.

Σε μία σεμνή στρατιωτική τελετή και υπό την παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Π. Παπανικολάου, πραγματοποιήθηκε χθες "αλλαγή φρουράς" στην 126 Σμηναρχία Μάχης.
Ο Σμήναρχος Ιωάννης Ιωάννου φανερά συγκινημένος παρέδωσε τα "σκήπτρα" στον νέο Διοικητή της 126 Σ.Μ. και παλιό γνώριμο της Σμηναρχίας Σμήναρχο Ελευθέριο Περσείδη.
Ο κ. Ιωάννου που για δύο χρόνια υπηρέτησε ως Διοικητής της αεροπορικής βάσης Ηρακλείου και τρία χρόνια ως υποδιοικητής μετατίθεται στην Κύπρο. "Πέντε χρόνια αγάπησα αυτόν τον τόπο γιατί με αγκάλιασε και βοήθησε το έργο της πολεμικής αεροπορίας. Δε θα ξεχάσω ποτέ την Κρήτη" είπε ο κ. Ιωάννου.
Από την πλευρά του ο νέος Διοικητής κ. Περσείδης τόνισε: "Θα προσπαθήσω να κρατήσω τη Σμηναρχία στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας".
Να σημειωθεί ότι ο νέος Διοικητής της Σμηναρχίας διετέλεσε Διευθυντής επιχειρήσεων την περιοδο 1996-1998, υπηρέτησε κι αυτός στην Κύπρο, ενώ υπηρέτησε και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.


Μέχρι την Παρασκευή οι βαθμολογίες για ΒΥ και ΓΥ Λυκείου

Mέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί απο το υπουργείο Παιδείας οι συγκεντρωτικές βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών της B` και της Γ` Λυκείου. Mετά τις 15 Iουλίου οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές θα κληθούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως, όπως είναι ήδη γνωστό, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν, πως οι βάσεις στο σύνολο των σχολών, θα σημειώσουν πτώση.
Ο υποψήφιος για να εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο να δηλώνει κατά σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις του για τις σχολές και τα τμήματα όπου επιθυμεί να εισαχθεί. Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλει αντίγραφο του απολυτηρίου Λυκείου και φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο επικυρώνεται από τον υπάλληλο παραλαβής με την επίδειξη του πρωτοτύπου.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό όσες σχολές επιθυμούν (ακόμα και όλες) από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή δύο, το πολύ, από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Όπως αναφέρεται σε ειδικό έντυπο του Υπουργείου Παιδείας, ο υποψήφιος μπορεί να δηλώνει με όποια σειρά επιθυμεί τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνεται. Δηλαδή αν υποτεθεί ότι επιλέγει σχολές από το ΒΥ και ΔΥ επιστημονικό πεδίο, μπορεί να δηλώσει ως πρώτη προτίμηση (σημειώνοντας 1) το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ του ΔΥ επιστημονικού πεδίου, και ως δεύτερη προτίμηση (με την ένδειξη 2) το τμήμα Μαθηματικών Αθήνας του ΒΥ επιστημονικού πεδίου. Ο υποψήφιος που δηλώνει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δυο επιστημονικά πεδία που επέλεξε, τη δηλώνει μόνο μία φορά σε όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί.
Το μηχανογραφικό δελτίο κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή που λειτουργεί σε κάθε διεύθυνση ή γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους υποψηφίους, προκειμένου να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια στον έλεγχο που πραγματοποιούν στο αντίγραφο του μηχανογραφικού τους δελτίου, αφού μετά την κατάθεσή του δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή, διόρθωση, τροποποίηση ή αντικατάστασή του.
Τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο για οποιονδήποτε λόγο. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μετέχουν στην επιλογή μόνο για τις σχολές και τα τμήματα για τα οποία δήλωσαν προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο, και με βασικό κριτήριο τον αριθμό των μορίων που τους δίδουν ο γενικός βαθμός πρόσβασης και οι βαθμοί των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.
Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, αρχικά πολλαπλασιάζονται ο γενικός βαθμός πρόσβασης και οι βαθμοί των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές. Στη συνέχεια αθροίζονται τα τρία γινόμενα και το άθροισμα αυτό πολλαπλασιάζεται με το 100.
Δηλαδή το σύνολο των μορίων δίνεται από τη σχέση: [(γενικός βαθμός πρόσβασης επί 8) + (βαθμός πρόσβασης αΥ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3) + (βαθμός βΥ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 0,7)] επί 100. Η επιλογή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων, και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού θέσεων για κάθε σχολή. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων υποψηφίων στην τελευταία θέση εισακτέων κάποιου τμήματος, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης. Αν υπάρχει και πάλι ισοβαθμία προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσαν το συγκεκριμένο τμήμα ο καθένας από αυτούς. Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπ` όψιν ως τρίτο στη σειρά κριτήριο μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ισοβαθμία με τον τελευταίο εισαγόμενο σε στρατιωτική ή αστυνομική σχολή, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.
Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μια σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει πρώτη. Για το λόγο αυτόν η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενου έτους.


Το αλκοόλ σκοτώνειΙ

Μακραίνει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο η λίστα των θυμάτων της ασφάλτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2001 που έχει στη διάθεσή της η Τροχαία Ηρακλείου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εξάμηνο. Από τους εμπλεκόμενους οδηγούς οι δέκα είχαν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, εκ των οποίων οι επτά σε ποσοστό ανώτερο του επιτρεπόμενου ορίου και ένας είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η ηλικία των ατόμων που προκάλεσαν τα τροχαία ατυχήματα ήταν κυρίως από 21-30 ενώ ως βασικότερη αιτία των τροχαίων αναφέρεται η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας 6 από τα 14 δυστυχήματα συνέβησαν στη νέα εθνική οδό Χανίων - Σητείας, 4 στην εθνική οδό Ηρακλείου - Τυμπακίου και 2 στην παλαιά εθνική οδό Χανίων - Σητείας.
"Τα περισσότερα θανατηφόρα σημειώνονται τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τις ώρες δηλαδή που καταναλώνεται το αλκοόλ" επισημαίνει ο δ/ντης της Τροχαίας Ηρακλειου, κ. Μ. Σγουράκης. "Προσπαθούμε να οργανώσουμε την υπηρεσία έτσι ώστε να ειναι εντονότερη η αστυνόμευση εκείνες τις ώρες. Επίσης ελέγχονται και οι περιοχές στις οποίες κατΥεπανάληψη σημειώνονται τροχαία. Είμαστε και θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, στην υπερβολική ταχύτητα και στην οδήγηση κάτω από την επήρρεια αλκοόλ".


Νεκρός 32χρονος κρατούμενος στη Νεάπολη

Ενας 32χρονος κρατούμενος στις φυλακές Νεαπόλεως βρέθηκε νεκρός προχθές το μεσημέρι από συγκρατούμενούς του και σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ιδρύματος.
Πρόκειται για τον Ελληνοαυστραλό Ιωάννη Χατζηπέτρου του Δημητρίου, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος για διακεκριμένη κλοπή.
Ο Χατζηπέτρου λίγο πριν εκπνεύσει είχε ζητήσει από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να τον εξετάσει γιατρός γιατί αισθανόταν αδιαθεσία.
Ο καθηγητής ιατροδικαστικής κ. Μ. Μιχαλοδημητράκης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του 32χρονου. Πάντως απαντήσεις θα δώσουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.